Most kezded a vállalkozói létet, vagy egyelőre ugyan keveset számlázol, de szeretnél eligazodni a számlatípusok világában? Első blikkre nem tűnik könnyűnek: most összefoglaltuk neked a lényeget, hogy mit kell tudnod a különböző számlafajtákról, ha Magyarországon vállalkozol.

Szó lesz proformáról, előlegszámláról, végszámláról és egy kis díjbekérőről is, mert hát ez sem maradhat el. 🙂

  • Proforma és díjbekérő: A kettő igazából egy és ugyanaz. Proforma megnevezéssell külföldön találkozhattok leginkább, díjbekérővel pedig itthon, Magyarországon. A számlázószoftverek többsége is a díjbekérő kifejezést használja: ez alapján érkezik meg számlánkra a pénz, ezutánelőlegszámlát kell kiállítanunk az összegről. Mindkettőnek csak sorszáma van, egyik sem szigorú számadású bizonylat, nem kell adózni utánuk.
  • Előlegszámla: Az előlegszámlával már más a helyzet. Ez már szigorú számadású bizonylat, és kiállítása adózási kötelezettségekkel jár. A számlánkra érkező pénz bruttó összegnek számít, tehát nem ez lesz a nettó összegünk, amit az előlegszámlán feltüntetünk, hanem ebből visszafelé számoljuk ki, hogy mennyi a számla áfatartalma – és ezt is fel kell tüntetni a számlán. A bizonylatoteljuttathatjuk partnerünknek papír alapon, de a legjobb online, hiszen így egyből megkapja. Nagyon fontos, hogy az előlegszámlára teljesítési dátumként az a dátum kerüljön, amikor jóváírásra került bankszámlánkon a pénz, vagy kézhez kaptuk a készpénzt.
    Az előlegszámla tartalmi kellékei szinte teljesen megegyeznek a végszámláéval. Igazából ma már a számlák között nem is teszünk különbséget, nincs olyan, hogy végszámla vagy előlegszámla, mégis különválasztjuk őket: termékként a díjbekérőn még szerepelhet az a termék vagy szolgáltatás, amit majd a partnerünknek nyújtunk, illetve eladunk, az előlegszámlán viszont fel kell tüntetnünk az „előleg” szót. Ezen kívül szerepeltetnünk kell a nettó összeget, a bruttó összeget és az áfatartalmat, természetesen csak abban az esetben, amennyiben a számlának van áfatartalma.
  • Végszámla: A végszámla kiállításakor figyeljünk arra, hogy a teljesítés dátuma megegyezzen azzal, amikor az árut átadtuk a vevőnknek, vagy a szolgáltatást leszolgáltattuk. Ebben az esetben kiállításakor figyeljünk arra, hogy az előlegszámla sorszáma felkerüljön valahova, például megjegyzésbe. Illetve figyeljünk arra, hogy az előleg összege negatív előjellel kerüljön fel, és természetesen soroljuk fel a termékeket, szolgáltatásokat, amiket eredeti áron szerettünk volna eladni. Ezeknek a különbözete fogja adni azt az összeget, amit a végén a vevőnek még át kell utalnia, illetve készpénzben át kell hogy adjon.

Ugye ti is ismertek egy olyan számlázószoftvert, amely könnyedén megoldja a számlázási kérdéseket? Hát mi is: a Számlázz.hu-t! Kiállítod a díjbekérőt a Számlázz.hu rendszeredben, ezután elküldöd – online, természetesen – partnerednek, majd ő kifizeti. Ha van banki kapcsolatod, akkor ezt akár automatikusan meg is oldja a rendszer, előlegszámlát állít ki, és ezután már minden történik a maga módján. Amikor végszámlát állítasz ki, akkor már csak be kell, hogy hívd az előlegszámlát, és kész is vagy. Ennyire egyszerű.

Ha szeretnél te is gyorsan végezni számláiddal, előlegszámlástól, díjbekérőstől, végszámlástól, akkor regisztrálj a Számlázz.hu-ra!