Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

2018 decemberében indítottuk el a Számlázz.hu-t használó, kata szerint adózó (kisadózó) vállalkozók részére az autokata szolgáltatást. Ennek előnyeiről korábban írtunk itt és itt.

Az autokata nagy segítség lehet:

  1. azoknak a katás vállalkozóknak, akik valamilyen ok miatt nem rendelkeznek könyvelővel,
  2. de azoknak a könyvelőknek is, akik nagyszámú katás vállalkozót könyvelnek.

Vészesen közeledik azonban 2019 február 25. eddig a napig kell beadnia a háromszázezernél is több katás vállalkozónak a 2018-as évre vonatkozó adóbevallását. Vélhetően lesz nagy dübörgés a bitek világában (300 000 kata szerint adózó vállalkozóról van szó!), de te gondolom, nem lepődsz meg azon, hogy a Számlázz.hu autokata szolgáltatása ebben is segít.

Az autokatával elkészítheted magadnak, vagy ha könyvelő vagy ügyfeleid részére a katás adóbevallást.

A szolgáltatás egy, az ÁNYK programba feltöltendő XML állományt készít, viszont csak a következő feltételek esetén működőképes:

 ha 2018-ban alanyi adómentes egyéni vállalkozóként katáztál

ha 2018-ban csakis Számlázz.hu-val számláztál (mondjuk ez alap 😉 ) 

ha 2018-ban nem bocsátottál ki nyugtát, sem kézzel, sem pénztárgéppel

  ha nem fizetett neked előre egyetlen ügyfeled sem (számla nélkül, úgy értem: a számlakibocsátás még hátra van)

ha a vevőidtől kapott számlakiegyenlítéseket napra pontosan vezetted, tehát a valós pénzmozgás dátumát adminisztráltad a Számlázz.hu-ban a számlák kifizetettségénél 

ha a vevőid nem duplikálódtak a partner törzsben (és a számlákon), tehát nem számláztál az “Alma Kft”-nek is és külön az “Alma Korlátolt Felelősségű Társaság”-nak is 

A kata bevallás elkészítésének módjáról minden infót megtalálsz az autokata tudástárban, kattints ide.

Ha a fentiek teljesülnek, akkor minek mókolnál kézzel Excel táblázatokat, ha egy okos program helyetted kiszámol mindent? Csekkold, hogy rád igazak-e a fentiek, és ha igen, akkor bízd a kata adóbevallásod elkészítését a saját, különbejáratú digitális asszisztensedre! #autokata

Még nem használod az autokatát? Nem maradtál le semmiről! Lépj be fiókodba, és aktiváld a szolgáltatást itt!