Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.07.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen változik a kata!

A július 12-én elfogadott “új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A 2022-es kata változásokat ezen az oldalunkon foglaltuk össze.

Az autokata szolgáltatásunk értékesítését 2022. július 20-án leállítottuk, a meglévő előfizetések továbbra is élnek, és igény esetén megújíthatóak.

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, melyet a záróbevallás-varázslónkkal elkészíthetsz. A kata záró bevallás készítéséről bővebb információt itt találsz.

irány a kata záró bevallás készítése

2018 decemberében indítottuk el a Számlázz.hu-t használó, kata szerint adózó (kisadózó) vállalkozók részére az autokata szolgáltatást. Ennek előnyeiről korábban írtunk itt és itt.

Az autokata nagy segítség lehet:

  1. azoknak a katás vállalkozóknak, akik valamilyen ok miatt nem rendelkeznek könyvelővel,
  2. de azoknak a könyvelőknek is, akik nagyszámú katás vállalkozót könyvelnek.

Vészesen közeledik azonban 2019 február 25. eddig a napig kell beadnia a háromszázezernél is több katás vállalkozónak a 2018-as évre vonatkozó adóbevallását. Vélhetően lesz nagy dübörgés a bitek világában (300 000 kata szerint adózó vállalkozóról van szó!), de te gondolom, nem lepődsz meg azon, hogy a Számlázz.hu autokata szolgáltatása ebben is segít.

Az autokatával elkészítheted magadnak, vagy ha könyvelő vagy ügyfeleid részére a katás adóbevallást.

A szolgáltatás egy, az ÁNYK programba feltöltendő XML állományt készít, viszont csak a következő feltételek esetén működőképes:

 ha 2018-ban alanyi adómentes egyéni vállalkozóként katáztál

ha 2018-ban csakis Számlázz.hu-val számláztál (mondjuk ez alap 😉 ) 

ha 2018-ban nem bocsátottál ki nyugtát, sem kézzel, sem pénztárgéppel

  ha nem fizetett neked előre egyetlen ügyfeled sem (számla nélkül, úgy értem: a számlakibocsátás még hátra van)

ha a vevőidtől kapott számlakiegyenlítéseket napra pontosan vezetted, tehát a valós pénzmozgás dátumát adminisztráltad a Számlázz.hu-ban a számlák kifizetettségénél 

ha a vevőid nem duplikálódtak a partner törzsben (és a számlákon), tehát nem számláztál az “Alma Kft”-nek is és külön az “Alma Korlátolt Felelősségű Társaság”-nak is 

A kata bevallás elkészítésének módjáról minden infót megtalálsz az autokata tudástárban, kattints ide.

Ha a fentiek teljesülnek, akkor minek mókolnál kézzel Excel táblázatokat, ha egy okos program helyetted kiszámol mindent? Csekkold, hogy rád igazak-e a fentiek, és ha igen, akkor bízd a kata adóbevallásod elkészítését a saját, különbejáratú digitális asszisztensedre! #autokata

Még nem használod az autokatát? Nem maradtál le semmiről! Lépj be fiókodba, és aktiváld a szolgáltatást itt!

Hozzászólások