Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Először nektek, először itt a Számlázz.hu blogon – először Magyarországon: ha szeretnél egyszerűen katázni, neked készült az okos automatizmusok Számlázz.hu-s családjának újabb tagja!

Emlékeztek még, hogy mi volt a Számlázz.hu küldetése az online számlázóprogramunk nyilvánossá tételekor? Hogy a kkv-k, sőt, a leginkább idő- és költségérzékenyek, a mikrovállalkozók életét IS könnyebbé varázsolhassuk egy gyors és egyszerű szoftverrel. Ez kb. 111 ezer felhasználóval, 47 millió kiállított számlával, és lassan 14 évvel ezelőtt történt.

Azóta a Dunán is sok víz lefolyt, az újabb kiegészítő megoldásainkkal újabb könnyebbségeket igyekeztük csempészni a hazai vállalkozók életébe – ami visszajelzéseitek alapján sikerült is.

Most ismét olyan vállalkozói igény bukkant fel előttünk hatalmas betöltendő űrként, amire specialista partnerünk bevonásával tömegesen tudunk professzionális választ adni. Az online fizetési megoldás, a postai szolgáltatás, az autokassza szolgáltatásunk után újabb intelligens integráció kiépítésével elhoztuk a következő okos automatizmust. Nem pusztán elérhető áron, hanem akár lényegesen költséghatékonyabb rendszer beüzemelését kínálva, mint ami bármikor rendelkezésre állt. 2018 decemberétől a katás vállalkozásoknak* és könyvelőiknek adunk a kezébe profi könyvelési megoldást, amivel katázni mostantól tényleg egyszerű.

*FONTOS: a szolgáltatás jelenleg olyan alanyi adómentes egyéni vállalkozók számára érhető el,
akik nem rendelkeznek EU-s adószámmal!

Mi az az autokata?

A Számlázz.hu autokata elnevezésű csomagjaként integrált, a Riport Applications által biztosított automatikus katás könyvelési megoldással egyszerűbb lesz katázni.  Valójában mostantól lesz tényleg egyszerű.

  • Mostantól minden NAV-val kapcsolatos teendődet tökéletes rendben és biztonságban tudhatod.
  • Nem hibázhatsz, hiszen az automatizmusok használatával minimalizálod az adózás kockázatát.
  • Drasztikusan lecsökken az adminisztrációra fordított időd.
  • Ha te könyvelő vagy: segítünk neked katás ügyfeleid gyors és egyszerű kiszolgálásában.
  • Vállalkozóként viszont: még a korábbinál is flottabb lesz kapcsolatod a könyvelőddel.
  • A valós idejű egyedi könyvelési megoldás olcsóbb, mint hibázni, újrakönyvelni, esetleg büntetést fizetni.
  • Végül, de nem utolsó sorban: a modern adatelemzési eszközökkel dolgozó rendszer nem enged elveszni a teendők között.

Régóta terveztük, hogy a számlázás köré épülő minden adminisztrációs tevékenység (online fizetéstől a postai szolgáltatásig) „varázslója”, tehát egy valódi digitális pénzügyi asszisztens elérhető legyen a saját online számlázódból. Az autokata ezeket a könyvelési megoldásokat hozza a rendszerbe:

autokata

  • Letölthető bevételnyilvántartás excelben
  • Kata- és más keretek figyelése
  • Adófizetési értesítők, figyelmeztetések e-mailben
  • Bevalláskészítő varázsló számlázód adatai alapján
  • Intelligens vezérlőpult
  • Automatizált tanácsadási funkció
  • Információs háttértámogatás
  • kata szüneteltetése
  • Szabályozások változásának nyomonkövetése

Hogy miért fontos ez neked, ha katás vállalkozó vagy?

Mert katázni valóban népszerű lehetőség volt eddig is. Ráadásul 2019 januárjától a kata-keret 12 millió Ft-ra emelkedett, amitől ismét hatalmasat ugrik a népszerűsége. Egyszerűsége viszont azzal az apró szépséghibával érkezik, hogy egyszerűnek egyszerű, de sem a vállalkozók, sem könyvelőik számára nem volt felhőtlen a kata könyvelési együttműködés. Többek között azért, mert nem boldogultak egy sor olyan, az adótanácsadás határán táncoló alkérdéssel, melyek majd’ minden katás vállalkozót érintettek már, így nem úszták meg, hogy foglalkozzanak vele… Hogy csak egyetlen példát említsünk, ilyen a szüneteltetés, aminek akár számodra is nagyobb jelentősége lehet, mint gyakorló katásként gondolnád. De ha megkezded a te személyes digitális könyveléstámogató megoldásod, az autokata használatát, látni fogod, mi mindenben könnyíti még meg a NAV-val kapcsolatos feladatokat. Katás vállalkozók könyvelőjeként és katás egyéni vállalkozóként egyaránt.

A jövőben még többször is visszatérünk olyan autokatás funkciójavaslatokkal, amelyek segítségével te is sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá és főleg olcsóbbá teheted katás vállakozásod adminisztrációját. Mára elég legyen annyi, hogy „ÜDV A FEDÉLZETEN, AUTOKATA”! A Számlázz.hu okos automatizmusainak sora olyan alapelemmel bővült, amelynek segítségével sok ezer vállalkozónak összesen sok tízezer órát, és sok millió forintot fogunk megspórolni, együtt.

Mikortól elérhető?

A 2018 decemberi „belső” (azaz csak Számlázz.hu-sok számára látható) indulástól kezdve első körben hazai, alanyi adómentes számlákat kibocsátó egyéni vállalkozók számára biztosítjuk a szolgáltatást. Ha te ilyen katás vagy, januártól már te is kipróbálhatod az új megoldást, kezdj velünk katázni, és kommentben bátran jelezd számunkra észrevételeidet!

Szeretnél te is mától okos automatizmusokkal időt spórolni magadnak?