Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.12.12. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Biztosan voltál már olyan szituációban, hogy számláidat késve, nyaggatások árán vagy egyáltalán nem fizette ki az ügyfeled. Mit teszel ilyen esetben? Bosszankodsz, kétségbe esel, telefonálgatsz, e-maileket írogatsz, esetleg végső elkeseredésedben ügyvédi irodák után kutatsz? Most egy olyan követeléskezelő megoldást hoztunk, amely újabb stresszforrástól foszt meg téged! Elindult a Számlázz.hu és a Payee közös szolgáltatása! 

A követeléskezelés első hallásra valami ijesztő dolognak hangzik (még akkor is, ha nem rögtön a verőemberekre gondolunk), ami bizonyos szempontból jó, hiszen komolyan kell venni, viszont vállalkozóként tisztában kell lennünk vele, hogy nem ördögtől való dolog egy ilyen szolgáltatás igénybe vétele. Nem hosszadalmas, nem bonyolult, nem kell utánajárni, nem kell hivatalos szervekhez rohangálni és legfőképp nem kell vagyonokat kifizetni ahhoz, hogy behajts egy régóta lejárt tartozást. Sőt, elárulunk még valamit: arról is gondoskodunk, hogy mindeközben a jó partneri viszony megmaradjon közted és a vevőd között! 

Mit tehetünk, ha nem fizet a vevő? A legegyszerűbb megoldás

Egy vállalkozó ismerősömmel esett meg, hogy partnere nem fizetett (na, bumm, ez eddig nem nagy sztori, valószínűleg mindenkivel gyakran előfordul) – nem az első eset volt, ismerte Pató Pál urat, tudta, hogy előbb-utóbb meglesz az az összeg, mégis bosszantotta, hogy a fizetési határidő után még (jó esetben csak) napokat kell várnia arra, hogy a bankszámláján legyen a pénz. Örömmel mesélte, amikor a Számlázz.hu-ban megtalálta az automatikus fizetési felszólítás funkciót: ez a rendszerüzenet az előre beállított alkalmakkor (X, Y, Z nappal a lejárat után) emlékezteti a vevőt a tartozására, így ha csak arról van szó, hogy megfeledkezett a számláról a partner, akkor ezzel könnyedén, hatékonyan és (#start, #digital és #profi csomagban) ingyenesen orvosolható a probléma. 

Ha a fizetési emlékeztetőre sem fizetett: jöhetnek az ügyvédi és jogi megoldások

Fizetési felszólítások 

Sajnos viszont van az a helyzet, amikor ez nem segít, és szükség van arra, hogy egy harmadik fél lépjen be a képbe, és segítsen neked abban, hogy behajtsd a kintlévőségedet. De az is lehet, hogy egyszerűen szeretnél mindenféle kínos szituációt elkerülni – a későbbi jó partneri viszony megőrzése érdekében –, így egy “külsősre” bízod a fizetési felszólításokat. Nos, ha ezt a Számlázz.hu fiókod előtt ülve találod ki, akkor már el sem kell kattintanod innen, ugyanis azonnal elindíthatod a Payee fizetési felszólításait online. 

Miben különbözik ez a Számlázz.hu-s felszólításoktól? 

  • Egy bizonyos hangnemváltás, hivatalosabb verziója a fizetési felszólításnak, hiszen nem a te neved alól megy ki.
  • 20 napon keresztül, összesen 6 alkalommal, munkanapokon küldjük ki az üzeneteket e-mailben és SMS-ben.
  • Az értesítő üzenetből indulva vevőd bankkártyával is fizethet, illetve részletfizetést is kérhet: 2, 3 vagy 4 részletben egyenlítheti ki tartozását.

Ügyvédi levél

Ha ezen is túlvagy, vagy az egyéb felszólításaid nem vezetnek eredményre, akkor jöhet egy újabb fokozat: az ügyvédi levél. Ez egy jóval erősebb, hivatalosabb kommunikáció, mint a fizetési felszólítás, hiszen a partner látja, hogy kihez fordultál az ügyben. A legfontosabb stresszfosztó szempont, hogy egyáltalán nem kell beszélned az ügyvéddel, elmenni hozzá vagy ajánlatokat kérni a levél megírására, mert ezt az ügyet is a Számlázz.hu-ból indíthatod, itt kérheted a levél kiküldését. Akármennyire hivatalos dolog, bizony gyors átfutási idővel számolhatsz: az indítástól számítva néhány napon belül megkapja adósod a levelet, ráadásul amennyiben a szerződésetek kitér az ilyen esetekre, a díját ráterhelheted a vevődre.

Fizetési meghagyás és végrehajtás

Ha a fenti eszközök ellenére sem működik együtt az ügyfél, és semmilyen hajlandóságot nem mutat arra, hogy kiegyenlítse tartozását, akkor jöhet a következő szint, amely már jogi lépéseket jelent, ez pedig a hivatalos fizetési meghagyás, amelynek a végrehajtását is kezelei a rendszerünk. Ez a megoldás elég népszerű Magyarországon, évente közel félmillió ilyen ügyet indítanak a cégek.

Ha egy számlára (vagy számlacsoportra) fizetési meghagyást kérsz a Számlázz.hu fiókodban, akkor a folyamat azonnal elindul, egy ügyvéd ellenőrzi és beadja a kérelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamarához, ahol egy közjegyzőhöz kerül az ügy. Ő fogja intézni a fizetési meghagyást, és ha ez jogerőre emelkedett, akkor postai úton értesítik az ügyfeledet (a kézbesítésről tértivevényt kapsz). 15 napja van reagálni, elismerheti, ellentmondhat, de ha nem reagál, akkor is jogerőre emelkedik az ügy, és végrehajthatóvá válik a fizetési meghagyás. 

Ha úgy gondolod, hogy szükség van rá, ezt követően jöhet a végrehajtási szakasz, amit egy kattintással elindíthatsz online, tehát még ezen a ponton sem kell ügyvédi irodákba rohangálnod – ezt is intézzük helyetted. Ezen a ponton a végrehajtó minden elérhető jogszerű eszközzel felkutatja az adós vagyonát, és gyakorlatilag ahol pénzt talál, onnan megtéríti a követelésedet. Ennek átfutási ideje általában 1-7 hónapra tehető, és remélhetőleg sikerrel jársz, miközben ki sem kellett mozdulnod az irodádból, a költségeket pedig ráterhelheted az adósodra. 

Az ügyvédi és jogi követeléskezelési megoldásokról minden további információt megtalálsz weboldalunkon és a Tudástárban

Ja, és ha megkaptad a pénzt, ne felejtsd el fizetettre állítani számládat a Számlázz.hu fiókodban! 🙂