Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Figyelem! 2022. szeptember 1-jével változott a kata, ezekkel támogatunk: 

 • Keret- és adófigyelő: ha alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, valamint teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk! További részletek adózási támogatásunkról itt. (Tipp! Számlázz.hu előfizetőknek 2022. december 31-ig díjmentesen biztosítjuk a keretkijelzést és a hozzá szükséges QUiCK Számlabox csomagját is!)
 • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkeresési és digitális támogatást találsz egy helyen.

Az autokata 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne. Erről megújult ÁSZF-ünk 1. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

BŐVEBBEN AZ ADÓZÁSI TÁMOGATÁSRÓL

Rágugliztál már valaha, hogy “kata bevételi nyilvántartás minta”? Mutatunk egy mentőövet, aminek köszönhetően többé nem kell majd beírnod ezt a szakkifejezést sehova, sőt foglalkoznod sem kell vele…

Mi a kata bevételi nyilvántartás?

Tudtad, hogy sokaknak fogalma sincs róla, hogy katásként bevételi nyilvántartást KELL vezetniük, amelynek mindig naprakésznek kell lennie? A legijesztőbb szó vele kapcsolatban, hogy “KÖTELEZŐ”*, viszont egyáltalán nem kell a para, mindjárt meglátod. De nézzük, mi is egyáltalán ez a kata bevételi nyilvántartás!

A bevételi nyilvántartásod lesz a katás adóbevallásod alapja, így ennek mindig naprakésznek kell lennie: ha bekopogtatnak hozzád az adóellenőrök (általában ma már leginkább az elektronikus tárhelyre küldenek levelet az ellenőrzés kapcsán), akkor anélkül tudd előhúzni, hogy egyetlen verejtékcsepp is megjelenne a homlokodon. Na, persze megnyugtatunk, nem a fiókban kell tárolnod.

* Csak azoknak a katásoknak nem kötelező vezetnie a bevételi nyilvántartást, akik csak nyugtát vagy csak készpénzes számlát állítanak ki. De a bevallás elkészítéséhez nekik is szükséges és hasznos lesz a bevételi nyilvántartás.

Honnan lesz könnyen bevételi nyilvántartásom?

Ha Számlázz.hu-t használsz, és katás vállalkozó vagy, akkor már könnyen lehet, hogy használod is az autokata szolgáltatásunkat. Ez esetben teljes mértékben biztonságban vagy egy esetleges NAV-ellenőrzés során, ugyanis bevételi nyilvántartásodat csupán néhány kattintással le is töltheted az autokatán keresztül.

Minek kell szerepelnie a bevételi nyilvántartásban?

A bevételi nyilvántartásban minden számlát szerepeltetni kell. Amennyiben egy számlát sztornózol, az autokata rendszere ezt automatikusan érzékeli, és ez nem kerül bele a nyilvántartásba mint bevétel.

Az adatok, amelyeknek látszódniuk kell, a következők:

 • a bevétel sorszáma,
 • a bevétel alapjául szolgáló bizonylat, számla, nyugta sorszáma,
 • a bevétel összege,
 • a bevétel megszerzésének időpontja.

Ezen kívül hasznos, ha szerepel benne a vevő neve, illetve külön-külön a kelt. és teljesítés dátuma is.

Minden számlám/bevételem bekerül? Tényleg az összes?

Nem, az automatikus szinkronizáció csak a kifizetettre állított számlákat “húzza be” az autokatába. (A kifizetés dátuma azért fontos, mert a kata adónem pénzforgalmi szemléletű, így hogy helyes AAM és kata keretet, valamint bevételi nyilvántartást kapj, pontosan kell vezetni a kifizetettséget). De ha a bankszámlád össze van kötve a számlázási fiókoddal, akkor ezzel sem kell foglalkoznod, minden automatikusan zajlik.

Arról, hogy mi nem minősül katás bevételnek, a NAV információs füzetében olvashatsz bővebb információt (Ld. A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai: PDF letöltés 20-21. oldal).

+1 tipp, ha már katás vagy: kata könyv – ha nem akarsz sokat olvasni

Az autokatában a sok más időspóroló, stresszmentesítő, átlátható és vállalkozássimogató funkció mellett találsz egy olyat, aminek tudjuk, hogy biztosan örülni fogsz: ez a kata könyv, amely gyakorlatilag a legfontosabb infókat tartalmazza a vállalkozásoddal kapcsolatban. Olyanokat, amelyeket ha keresel, valószínűleg mappákat és polcokat kellene felforgatnod. De nem, most már erre nem lesz szükség. Ne ijesszen meg a neve, nem többszáz oldalas dokumentumról van szó, mert tudjuk, hogy nem adatokat olvasol a legszívesebben. Ide csak a legfontosabbakat gyűjtöttük össze, ám olyanokat, amelyekre több mint valószínű, hogy szükséged lesz vállalkozói működésed során.

És ha valamit módosítani szeretnél, nem kell keresgélned, rohangálnod – pl. egy szüneteltetés kezdeményezésének is nekivághatsz ezen a felületen.
Itt látni fogod, illetve ha szeretnéd, módosíthatod:

 • az állapotot (működő/szünelteltetett vállalkozás)
 • kata regisztráció dátumát
 • kata adó típusát
 • egyéb információkat is tudsz majd módosítani, pl. alanyi adómentes vagy, vagy nem, vannak-e külföldi partnereid, vagy sem
 • adóazonosító jelet tudsz megadni, illetve módosítani.

A fenti módosítások mellett különböző folyamatokat is el tudsz indítani, például:

 • közösségi adószám igénylését,
 • szüneteltetést
 • és kata típus váltást.

Ugye, hogy katázni velünk tényleg egyszerű..? 🙂

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom
Hozzászólások