Rágugliztál már valaha, hogy “kata bevételi nyilvántartás minta”? Mutatunk egy mentőövet, aminek köszönhetően többé nem kell majd beírnod ezt a szakkifejezést sehova, sőt foglalkoznod sem kell vele…

Mi a kata bevételi nyilvántartás?

Tudtad, hogy sokaknak fogalma sincs róla, hogy katásként bevételi nyilvántartást KELL vezetniük, amelynek mindig naprakésznek kell lennie? A legijesztőbb szó vele kapcsolatban, hogy “KÖTELEZŐ”*, viszont egyáltalán nem kell a para, mindjárt meglátod. De nézzük, mi is egyáltalán ez a kata bevételi nyilvántartás!

A bevételi nyilvántartásod lesz a katás adóbevallásod alapja, így ennek mindig naprakésznek kell lennie: ha bekopogtatnak Hozzád az adóellenőrök, akkor anélkül tudd előhúzni, hogy egyetlen verejtékcsepp is megjelenne a homlokodon. Na, persze megnyugtatunk, nem a fiókban kell tárolnod.

* Csak azoknak a katásoknak nem kötelező vezetnie a bevételi nyilvántartást, akik csak nyugtát vagy csak készpénzes számlát állítanak ki. De a bevallás elkészítéséhez nekik is szükséges és hasznos lesz a bevételi nyilvántartás.

Honnan lesz könnyen bevételi nyilvántartásom?

Ha Számlázz.hu-t használsz, és katás vállalkozó vagy, akkor már könnyen lehet, hogy használod is az autokata szolgáltatásunkat. Ez esetben teljes mértékben biztonságban vagy egy esetleges NAV-ellenőrzés során, ugyanis bevételi nyilvántartásodat csupán néhány kattintással le is töltheted az autokatán keresztül.

Minek kell szerepelnie a bevételi nyilvántartásban?

A bevételi nyilvántartásban minden számlát szerepeltetni kell. Amennyiben egy számlát sztornózol, az autokata rendszere ezt automatikusan érzékeli, és ez nem kerül bele a nyilvántartásba mint bevétel.

Az adatok, amelyeknek látszódniuk kell, a következők:

 • a bevétel sorszáma,
 • a bevétel alapjául szolgáló bizonylat, számla, nyugta sorszáma,
 • a bevétel összege,
 • a bevétel megszerzésének időpontja.

Ezen kívül hasznos, ha szerepel benne a vevő neve, illetve külön-külön a kelt. és teljesítés dátuma is.

Minden számlám/bevételem bekerül? Tényleg az összes?

Nem, az automatikus szinkronizáció csak a kifizetettre állított számlákat “húzza be” az autokatába. De ha a bankszámlád össze van kötve a számlázási fiókoddal, akkor ezzel sem kell foglalkoznod, minden automatikusan zajlik.
Viszont a fiatalok és az álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása nem minősül bevételnek (Ld. A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai: PDF letöltés), így ezeket nem kell szerepeltetni a bevételi nyilvántartásban sem.

+1 tipp, ha már katás vagy: kata könyv – ha nem akarsz sokat olvasni

Az autokatában a sok más időspóroló, stresszmentesítő, átlátható és vállalkozássimogató funkció mellett találsz egy olyat, aminek tudjuk, hogy biztosan örülni fogsz: ez a kata könyv, amely gyakorlatilag a legfontosabb infókat tartalmazza a vállalkozásoddal kapcsolatban. Olyanokat, amelyeket ha keresel, valószínűleg mappákat és polcokat kellene felforgatnod. De nem, most már erre nem lesz szükség. Ne ijesszen meg a neve, nem többszáz oldalas dokumentumról van szó, mert tudjuk, hogy nem adatokat olvasol a legszívesebben. Ide csak a legfontosabbakat gyűjtöttük össze, ám olyanokat, amelyekre több mint valószínű, hogy szükséged lesz vállalkozói működésed során.

És ha valamit módosítani szeretnél, nem kell keresgélned, rohangálnod – pl. egy szüneteltetés kezdeményezésének is nekivághatsz ezen a felületen.
Itt látni fogod, illetve ha szeretnéd, módosíthatod:

 • az állapotot (működő/szünelteltetett vállalkozás)
 • kata regisztráció dátumát
 • kata adó típusát
 • egyéb információkat is tudsz majd módosítani, pl. alanyi adómentes vagy, vagy nem, vannak-e külföldi partnereid, vagy sem
 • adóazonosító jelet tudsz megadni, illetve módosítani.

A fenti módosítások mellett különböző folyamatokat is el tudsz indítani, például:

 • közösségi adószám igénylését,
 • szüneteltetést
 • és kata típus váltást.

Ugye, hogy katázni velünk tényleg egyszerű..? 🙂

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom

Hozzászólások

hozzászólás