Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Rágugliztál már valaha, hogy “kata bevételi nyilvántartás minta”? Mutatunk egy mentőövet, aminek köszönhetően többé nem kell majd beírnod ezt a szakkifejezést sehova, sőt foglalkoznod sem kell vele…

Mi a kata bevételi nyilvántartás?

Tudtad, hogy sokaknak fogalma sincs róla, hogy katásként bevételi nyilvántartást KELL vezetniük, amelynek mindig naprakésznek kell lennie? A legijesztőbb szó vele kapcsolatban, hogy “KÖTELEZŐ”*, viszont egyáltalán nem kell a para, mindjárt meglátod. De nézzük, mi is egyáltalán ez a kata bevételi nyilvántartás!

A bevételi nyilvántartásod lesz a katás adóbevallásod alapja, így ennek mindig naprakésznek kell lennie: ha bekopogtatnak hozzád az adóellenőrök (általában ma már leginkább az elektronikus tárhelyre küldenek levelet az ellenőrzés kapcsán), akkor anélkül tudd előhúzni, hogy egyetlen verejtékcsepp is megjelenne a homlokodon. Na, persze megnyugtatunk, nem a fiókban kell tárolnod.

* Csak azoknak a katásoknak nem kötelező vezetnie a bevételi nyilvántartást, akik csak nyugtát vagy csak készpénzes számlát állítanak ki. De a bevallás elkészítéséhez nekik is szükséges és hasznos lesz a bevételi nyilvántartás.

Honnan lesz könnyen bevételi nyilvántartásom?

Ha Számlázz.hu-t használsz, és katás vállalkozó vagy, akkor már könnyen lehet, hogy használod is az autokata szolgáltatásunkat. Ez esetben teljes mértékben biztonságban vagy egy esetleges NAV-ellenőrzés során, ugyanis bevételi nyilvántartásodat csupán néhány kattintással le is töltheted az autokatán keresztül.

Minek kell szerepelnie a bevételi nyilvántartásban?

A bevételi nyilvántartásban minden számlát szerepeltetni kell. Amennyiben egy számlát sztornózol, az autokata rendszere ezt automatikusan érzékeli, és ez nem kerül bele a nyilvántartásba mint bevétel.

Az adatok, amelyeknek látszódniuk kell, a következők:

  • a bevétel sorszáma,
  • a bevétel alapjául szolgáló bizonylat, számla, nyugta sorszáma,
  • a bevétel összege,
  • a bevétel megszerzésének időpontja.

Ezen kívül hasznos, ha szerepel benne a vevő neve, illetve külön-külön a kelt. és teljesítés dátuma is.

Minden számlám/bevételem bekerül? Tényleg az összes?

Nem, az automatikus szinkronizáció csak a kifizetettre állított számlákat “húzza be” az autokatába. (A kifizetés dátuma azért fontos, mert a kata adónem pénzforgalmi szemléletű, így hogy helyes AAM és kata keretet, valamint bevételi nyilvántartást kapj, pontosan kell vezetni a kifizetettséget). De ha a bankszámlád össze van kötve a számlázási fiókoddal, akkor ezzel sem kell foglalkoznod, minden automatikusan zajlik.

Arról, hogy mi nem minősül katás bevételnek, a NAV információs füzetében olvashatsz bővebb információt (Ld. A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai: PDF letöltés 20-21. oldal).

+1 tipp, ha már katás vagy: kata könyv – ha nem akarsz sokat olvasni

Az autokatában a sok más időspóroló, stresszmentesítő, átlátható és vállalkozássimogató funkció mellett találsz egy olyat, aminek tudjuk, hogy biztosan örülni fogsz: ez a kata könyv, amely gyakorlatilag a legfontosabb infókat tartalmazza a vállalkozásoddal kapcsolatban. Olyanokat, amelyeket ha keresel, valószínűleg mappákat és polcokat kellene felforgatnod. De nem, most már erre nem lesz szükség. Ne ijesszen meg a neve, nem többszáz oldalas dokumentumról van szó, mert tudjuk, hogy nem adatokat olvasol a legszívesebben. Ide csak a legfontosabbakat gyűjtöttük össze, ám olyanokat, amelyekre több mint valószínű, hogy szükséged lesz vállalkozói működésed során.

És ha valamit módosítani szeretnél, nem kell keresgélned, rohangálnod – pl. egy szüneteltetés kezdeményezésének is nekivághatsz ezen a felületen.
Itt látni fogod, illetve ha szeretnéd, módosíthatod:

  • az állapotot (működő/szünelteltetett vállalkozás)
  • kata regisztráció dátumát
  • kata adó típusát
  • egyéb információkat is tudsz majd módosítani, pl. alanyi adómentes vagy, vagy nem, vannak-e külföldi partnereid, vagy sem
  • adóazonosító jelet tudsz megadni, illetve módosítani.

A fenti módosítások mellett különböző folyamatokat is el tudsz indítani, például:

  • közösségi adószám igénylését,
  • szüneteltetést
  • és kata típus váltást.

Ugye, hogy katázni velünk tényleg egyszerű..? 🙂

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom