Nagyon sokan kértétek, és jó ideje állt (haladt szépen felfelé:) ez a bővítés a Gépház-fejlesztések listáján. Most örömmel jelentjük, hogy végre elkészültek a Számla Agent kulcsok! Röviden a fejlesztés lényege, hogy mostantól a Számla Agent interfészeket user+pw páros helyett API kulccsal tudod használni.

Mi a Számla Agent kulcs?

Egy olyan speciális azonosító (API key), amelynek segítségével mostantól a Számla Agent szolgáltatásunk még biztonságosabban és egyszerűbben használható.

Miben más ez, mint a régi megoldás?

Korábban felhasználónév/jelszó párossal kellett használni a Számla Agent interfészeket. Ha pl. webáruházad volt, akkor a webáruházban – többnyire az idegen fejlesztők által készített plugin-ban – meg kellett adnod a megfelelő felhasználó/jelszó párost. Ehelyett most már elég lesz a Számla Agent kulcsot megadnod.

Ráadásul ez azért nagyszerű megoldás, mert ezzel az API kulccsal nem lehet belépni a felületen.

A korábbi beállításokkal meddig működnek az integrációk?

Figyelünk arra, hogy mindaddig támogassuk a felhasználó/jelszó párossal történő Számla Agent használatot, ameddig meg nem győződünk róla, hogy a felhasználóink jelentős része sikeresen átállt a kulcsos megoldásra. Ehhez persze elengedhetetlenül szükséges, hogy a Számla Agent plugin-ek fejlesztői is implementálják a módosítást. Amit ennek katalizálásáért meg tudunk tenni, az részünkről megtesszük, és téged is erre kérünk: VIDD HÍRÉT A FEJLESZTÉSNEK!

Hogyan tudok Számla Agent kulcsot létrehozni?

A számlázási fiók gazdája vagy adminisztrátorai jogosultak kulcsot generálni. Belépés után a vezérlőpult felhasználói blokkjának aljára navigálj:

A Számla Agent kulcsok blokk jobb szélén látható kulcsra kattintva tudsz létrehozni új kulcsot:

A kulcs azonnal létrejön, megjelenik a listában. A kulcs a mellette lévő ikonra kattintva gyorsan vágólapra helyezhető (ilyenkor megjelenik halványan a Vágólapra másolva visszajelzés).

Innentől a mi oldalunkon nincs több teendő, a másolt kulcsot kell beállítani a “túlsó oldalon”. A webáruház beállításai között, vagy egy speciális plugin-ban, külső programban, vagy valamilyen konfigurációs fájlban, vagy akár a Számla Agentet használó rendszer fejlesztőit kell megkérni, hogy az átadott kulcsot helyezzék el a megfelelő helyen a kódban.

Mit tegyek, ha már nincs szükségem egy kulcsra?

A Számla Agent kulcs gond nélkül törölhető. A sor jobb szélén a kuka ikonra kattintva lehet ezt kezdeményezni. Ilyenkor még egy megerősítő kérdést teszünk fel, mert a törlés nem visszavonható.

Fontos tudni, hogy ha olyan kulcsot törölsz, amely valamilyen külső rendszerben használatban van, akkor a kulcs törlése után a Számla Agent interfészeket az adott külső rendszer nem fogja tudni elérni!

#free fiókban lehet Számla Agent kulcsom?

Igen. Több felhasználó létrehozására #free fiókban továbbra sincs lehetőség, de több kulcsot szolgáltatáscsomagtól függetlenül létre lehet hozni.

Fejlesztő vagyok, mit kell még tudjak?

Csak fejlesztőknek szól a következő rövid rész. Az API key fejlesztés kapcsán bővült az XSD, egy sor bekerült, és két meglévő sor módosult. (Példaként itt a számla generálás interfész kódját mutatjuk):

A nyíllal jelölt paraméter új, vagyis a beallitasok-on belül a szamlaagentkulcs mezőben várjuk az XML beküldésekor a kulcsot. Ezzel egyidejűleg levettük felhasznalo és a jelszo mezők kötelezőségét. Minderről bővebben írunk a Számla Agent dokumentációban.

Hozzászólások

hozzászólás