Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.20. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Nagyon sokan kértétek, és jó ideje állt (haladt szépen felfelé:) ez a bővítés a Gépház-fejlesztések listáján. Most örömmel jelentjük, hogy végre elkészültek a Számla Agent kulcsok! Röviden a fejlesztés lényege, hogy mostantól a Számla Agent interfészeket user+pw páros helyett API kulccsal tudod használni.

Mi a Számla Agent kulcs?

Egy olyan speciális azonosító (API key), amelynek segítségével mostantól a Számla Agent szolgáltatásunk még biztonságosabban és egyszerűbben használható.

Miben más ez, mint a régi megoldás?

Korábban felhasználónév/jelszó párossal kellett használni a Számla Agent interfészeket. Ha pl. webáruházad volt, akkor a webáruházban – többnyire az idegen fejlesztők által készített plugin-ban – meg kellett adnod a megfelelő felhasználó/jelszó párost. Ehelyett most már elég lesz a Számla Agent kulcsot megadnod.

Ráadásul ez azért nagyszerű megoldás, mert ezzel az API kulccsal nem lehet belépni a felületen.

A korábbi beállításokkal meddig működnek az integrációk?

Figyelünk arra, hogy mindaddig támogassuk a felhasználó/jelszó párossal történő Számla Agent használatot, ameddig meg nem győződünk róla, hogy a felhasználóink jelentős része sikeresen átállt a kulcsos megoldásra. Ehhez persze elengedhetetlenül szükséges, hogy a Számla Agent plugin-ek fejlesztői is implementálják a módosítást. Amit ennek katalizálásáért meg tudunk tenni, az részünkről megtesszük, és téged is erre kérünk: VIDD HÍRÉT A FEJLESZTÉSNEK!

Hogyan tudok Számla Agent kulcsot létrehozni?

A számlázási fiók gazdája vagy adminisztrátorai jogosultak kulcsot generálni. Belépés után a vezérlőpult felhasználói blokkjának aljára navigálj:

A Számla Agent kulcsok blokk jobb szélén látható kulcsra kattintva tudsz létrehozni új kulcsot:

A kulcs azonnal létrejön, megjelenik a listában. A kulcs a mellette lévő ikonra kattintva gyorsan vágólapra helyezhető (ilyenkor megjelenik halványan a Vágólapra másolva visszajelzés).

Innentől a mi oldalunkon nincs több teendő, a másolt kulcsot kell beállítani a “túlsó oldalon”. A webáruház beállításai között, vagy egy speciális plugin-ban, külső programban, vagy valamilyen konfigurációs fájlban, vagy akár a Számla Agentet használó rendszer fejlesztőit kell megkérni, hogy az átadott kulcsot helyezzék el a megfelelő helyen a kódban.

Mit tegyek, ha már nincs szükségem egy kulcsra?

A Számla Agent kulcs gond nélkül törölhető. A sor jobb szélén a kuka ikonra kattintva lehet ezt kezdeményezni. Ilyenkor még egy megerősítő kérdést teszünk fel, mert a törlés nem visszavonható.

Fontos tudni, hogy ha olyan kulcsot törölsz, amely valamilyen külső rendszerben használatban van, akkor a kulcs törlése után a Számla Agent interfészeket az adott külső rendszer nem fogja tudni elérni!

#free fiókban lehet Számla Agent kulcsom?

Igen. Több felhasználó létrehozására #free fiókban továbbra sincs lehetőség, de több kulcsot szolgáltatáscsomagtól függetlenül létre lehet hozni.

Fejlesztő vagyok, mit kell még tudjak?

Csak fejlesztőknek szól a következő rövid rész. Az API key fejlesztés kapcsán bővült az XSD, egy sor bekerült, és két meglévő sor módosult. (Példaként itt a számla generálás interfész kódját mutatjuk):

A nyíllal jelölt paraméter új, vagyis a beallitasok-on belül a szamlaagentkulcs mezőben várjuk az XML beküldésekor a kulcsot. Ezzel egyidejűleg levettük felhasznalo és a jelszo mezők kötelezőségét. Minderről bővebben írunk a Számla Agent dokumentációban.