Meglehetős rendszerességgel keresnek meg minket közepes (és nagyobb) vállalkozások azzal az „egyszerű” kérdéssel, hogy a saját számlázórendszerük által kibocsátott számlát a Számlázz.hu be tudná-e küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Ezek többnyire olyan vállalkozások, akik bonyolult, nehezen testreszabható ERP rendszert használnak, amelynek a számlázómodulja nem NAV Online kompatibilis, tehát nem képes a kibocsátott számlák beküldésére a NAV felé.

Érthető a kérésük, hiszen a saját rendszer kibővítése ezzel a funkcióval nem csak bonyolult és költséges feladat, de sokszor nem is kivitelezhető: egy nemzetközi szoftvert nem fog az amerikai fejlesztő „hungarikumosítani”, vagyis a számára picike magyar célpiac kedvéért fejlesztési erőforrást beáldozni.

Kézenfekvő tehát a gondolat: mi lenne ha az SAP, vagy más nagyobb rendszerek által kibocsátott számla adatait a számlakibocsátó rendszer „átadná” a Számlázz.hu részére, és a Számlázz.hu „csak” a NAV Online rendszere felé történő feladást végezné el. Ez az elképzelés legalább három ok miatt lehetetlen

1. Jogszabályi megfelelőség miatt: NEM!

“13/A. § (1) A számlázó programnak a gép-gép interfész használatához szükséges azonosító adatok megküldése mellett a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmát a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításakor azonnal, XML-formátumban, az állami adó- és vámhatóság közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.”

2/2018. (VI. 1.) PM rendelet a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról

Sallangmentesen tehát: „A számlázó programnak a kiállított számla adattartalmát a számla kiállításakor azonnal, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.”

Ez azt jelenti, hogy minden, magyarországon gazdasági tevékenységet folytató és számlázó vállalkozásnak olyan számlázóprogramot kell használnia, amely képes beküldeni a kibocsátott számla adatait a NAV Online Számla rendszerébe. Ha a számlázószoftver nem rendelkezik ezzel a funkcióval, akkor nem használható Magyarországon számlakibocsátásra. És ebben a stikliben 😉 a Számlázz.hu – Magyarország leg-NAV-állóbb számlázója – nem szeretne résztvenni… 🙂

2. Számla adattartalom minősége miatt: NEM!

A Számlázz.hu NAV-állósága nem áll meg ott, hogy minden egyes számlát (amire a jogszabály vonatkozik)  azonnal és a jogszabályoknak megfelelően továbbít a NAV rendszere felé. A Számlázz.hu ennél okosabb: már a számla kibocsátása közben ellenőrzi, hogy a számlára „felvitt” adattartalom NAV-szempontból megfelelő-e, és nem engedi annak a számlának a kibocsátását, amelyet az adattartalom „gyengesége” miatt később lehetetlen beküldeni a NAV felé. Ez az oka annak, hogy bár ma (2020. április) túl vagyunk a 81 millió kibocsátott számlán, ezek mindegyikére elmondható, hogy:

  • ha az adott számlát a jogszabály szerint be kell küldeni a NAV felé,
  • akkor a Számlázz.hu ezt a kötelezettséget teljesítette is.

Ezt a szolgáltatási színvonalat a jövőben is szeretnénk tartani, és ehhez elengedhetetlen az, hogy már a számla szerkesztésekor ellenőrizzük ilyen szempontból is a számla adatait.

3. Van megoldás? IGEN!

számla agent nav online számlázás

A szigorú magyar jogszabályok betartására mindenkinek van lehetősége – még akkor is, ha nincs erőforrása a saját számlázója / vállalatirányítási rendszere „nav-onlájnosítására”. Ez a megoldás pedig a több mint tíz éve működő API-nk, a Számla Agent:

  • a számlázást automatizáltan kell végrehajtani a Számlázz.hu-val (Számla Agent)
  • és az így létrejött (és NAV felé beküldött!) számla adatait vissza kell húzni a vállalatirányítási rendszerbe.

Ez utóbbira minden esetben van lehetőség, hiszen az időnként kézzel, kézi számlatömbbel kibocsátott számlák adatait is vissza lehet/kell tölteni az ERP rendszerbe.

Sokkal könnyebb, biztonságosabb, sőt: tisztább és szárazabb érzés, ha a magyarországi számlázást a vállalkozás a NAV-álló Számlázz.hu-val végzi, mintha a saját (esetleg külföldi) rendszerét toldozgatná-foltozgatná… Erre példa az a közel tízezer magyar vállalkozás, aki már jelenleg is Számla Agenttel (automatikusan) számláz.

Ha nincs még NAV-álló rendszered, akkor regisztrálj egyszerűen és gyorsan itt, és kösd össze ERP (vagy bármilyen vállalatirányítási) rendszered a Számlázz.hu-val! 

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?