Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Fontos! A kata szabályok (így a szüneteltetés szabályai is) időről időre változnak, így a régebben íródott cikkek tartalmazhatnak elavult információkat. Ez igaz erre a bejegyzésre is, viszont a cikkben is linkelt kata szüneteltetésről szóló kisokosban található információkat mindig a jogszabályoknak megfelelően frissítjük.

Katás vállalkozás szüneteltetése vagy megszüntetése? Sajnos sokak fejében megfogalmazódik a kérdés, miközben arra várnak, hátha az ő vállalkozásuk is bekerül a kataadó-fizetés alól mentesített ágazatok, tevékenységi körök közé. A koronavírus felforgatta a hazai katások életét is. 

Eddig azt gondolhattuk, hogy a hazai közel 400 000 katás egyik legnagyobb feladata, (nevezzük nehézségnek, bár ezzel biztosan sokan vitatkoznának) az idei évben a kata bevallás benyújtása lesz februárban. Alighogy túllendültünk rajta, már a NAV online számlázás kezdhetett motoszkálni a fejekben – mert ezzel is feladata lesz minden alanyi adómentes vállalkozónak IS július 1. előtt. 

Aztán jött a fordulat, már nem a számlák adatszolgáltatásától lett hangos a sajtó. 

Ne keverjük a munkát a magánélettel, szokták mondani, erre beütött a koronavírus, ami olyan szinten összekeverte ezt a kettőt, hogy ennél rosszabbat el sem tudtunk volna képzelni, még akkor sem, ha a home office jelensége és a vállalkozói lét önmagában – és eddig – egy nagyon pozitív dolog volt. 

Rengeteg katás élete felfordult, rengeteg katás kezdett aggódni a megélhetése miatt: fodrászok, kozmetikusok, festők, asztalosok, villanyszerelők, rendezvényszervezők, műsorkészítők, turizmusban dolgozók és sok más terület vállalkozói kerültek nehéz helyzetbe, korábban megszokott életük egy pillanat alatt feje tetejére állt. 

Van, akinek minden megrendelését törölték. Van, aki fizikailag nem tud dolgozni. Van, aki nem dolgozhat. Van, akinek emberek között kellene lennie, ezt most viszont kerülni kell. Van, akinek egyáltalán nem lesz bevétele a következő hónapokban. Van, akinek talán lesz. 

Sok kérdés érkezik Tőletek, katás vállalkozóktól a jelenlegi helyzetről, a lehetséges megoldásokról, a kormányrendeletekről, a kata adófizetés alóli mentesítésről, ezért összegyűjtöttük, mi az, amit eddig tudunk a katamentességről és hogy milyen átmeneti megoldásokban (szüneteltetés, fizetési könnyítés) gondolkodhattok, ha nehéz helyzetbe kerültetek. 

Kata adófizetés alóli mentesség 

A katamentességet az első, ezzel kapcsolatos kormányrendeletben a taxisokra terjesztették ki, azóta azonban bővült a lista, és van esély arra, hogy további tevékenységi körökkel egészítik majd ki. 

De mit is jelent a katamentesség? 

Azok a katás vállalkozók, akik az érintett tevékenységi körök valamelyikét végzik legalább február óta (nem szükséges, hogy főtevékenység legyen), március-június hónapokra mentesülnek a kata adófizetés alól. A mentesség akkor is “jár”, ha emellett van más jövedelmező tevékenységed is, ami nem tartozik ezekbe a kategóriákba, és akkor is, ha nem főállású egyéni vállalkozó vagy, hanem mellette van egy bejelentett munkaviszonyod is. 

A NAV állásfoglalása szerint a mentesség nem csökkenti az éves kata keretet, így az év hátralévő részében is a 12 millió forintos kerettel gazdálkodhatsz majd. 


Összesen 81 480 kisvállalkozás mentesülhet az adófizetés alól június végéig: ha még nem tudod, hogy a tevékenységed az érintett ágazatok közé tartozik-e, akkor az autokata chatbotjával ezt ellenőrizheted, csak írd be a TEÁOR-kódodat, és a matracos hölgy megmondja, hogy mi a helyzet a jelenlegi állás szerint. Érdemes ezt az oldalt elmentened, hiszen ha bővíteni fogják a tevékenységi köröket, akkor az autokata erről tudni fog, így később újra rákérdezhetsz a chatbotban. 

Ne szüntesd meg a vállalkozásod! 

A kétségbeesés mellett ne hozz hirtelen döntéseket, ha szükséges, konzultálj könyvelőddel, és azt javasoljuk, mindenképp átmeneti megoldást válassz, a járvány miatt ne szüntesd meg vállalkozásodat. Ha “kilépsz a katából”, vagyis megszünteted katás vállalkozásodat, akkor az idei évben, valamint a következő 12 hónapban nem katázhatsz. Így, ha megszünteted az egyéni vállalkozásod, de még idén újra elindítanád, a katát legközelebb csak 2022. január 1-jétől választhatod. 

Átmeneti megoldás egyéni vállalkozóknak: Szüneteltetés 

Ha egyéni vállalkozásod nem tartozik a mentesített ágazatok közé, de tudod, hogy ebben a nehéz időszakban, vagy legalább a következő hónapban biztosan nem fogsz számlát kiállítani, akkor érdemes szüneteltetned a vállalkozásodat, ezzel megspórolod az adott időszak kata adóját és az iparűzési adót is. 

A szüneteltetés időtartama minimum 1 hónap és maximum két év lehet. Ha most, áprilisban döntesz úgy, hogy szünetelsz, akkor erre a hónapra még meg kell fizetned a kata adót, tehát érdemes hónap végére ütemezni az ügyintézést. Ha elindítod a folyamatot, másnaptól szünetel a vállalkozásod – így (mivel áprilisra így is, úgy is be kell fizetned a 25, 50 vagy 75 ezer ft-ot) érdemes meghagyni magadnak az esélyt arra, hogy hónap végéig még beesik 1-2 megrendelés vagy megbízás, amit kiszámlázhatsz. 

Frissítés: Ha 2020. március 31-én vagy ez után jelentetted be a vállalkozásod szünetelését, akkor a veszélyhelyzet ideje alatt nem kell alkalmazni az egy hónapos minimális szüneteltetési időtartamot, az átmeneti időszak alatt a szüneteltetés minimális időtartama 1 nap. 

FRISSÍTÉS: 2021. július 1-jétől már 3 évig szüneteltetheted egyéni vállalkozásodat! Részletes információt az autokata cikkében találsz.

A “jó hír” az, hogy a szüneteltetést online is el tudod intézni, az autokatával, ennek minden lépésében melletted leszünk, illetve összeállítottunk egy szüneteltetési kisokost is, ami segíteni fog ebben. 

Ha szünetel a vállalkozásod, és megfelelsz bizonyos feltételeknek, akkor katásként álláskeresési járadékra is jogosult lehetsz. Tehát ha egyáltalán, semmilyen forrásból nem lesz bevételed, érdemes ezt a lehetőséget is körbejárnod, erről részleteket itt olvashatsz

kata szöneteltetés

A középút: Ha van bevételed, de nem tudsz adót fizetni  

Valószínűleg sokan kerültek abba a helyzetbe, hogy nem szeretnének szüneteltetni, mert néhány rendelés még beesik, néhány számlát még kiállítanak havonta, tehát van bevételük, de az messze elmarad a korábbitól, így a kataadó-fizetés is nehézkes lenne. 

Ők kérhetnek az adóhatóságtól fizetési könnyítést, ami azt jelenti, hogy halasztást vagy részletfizetést kérhetsz. A NAV évente egy alkalommal, 500 000 Ft-ig indoklás nélkül, automatikusan engedélyezi a részletfizetést. Erről részletesen itt olvashatsz. 

Egyébként az új gazdaságvédelmi intézkedések az adótartozásokra is kiterjednek:

  • Az adótartozások behajtását felfüggesztik, a tartozásokat a veszélyhelyzet lejártát követően kell befizetni.
  • A 2020. március 1. előtt keletkezett kata tartozásokra haladékot adnak (a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben – az egyes részleteket a tárgyhó 12. napjáig – fizethetik meg a kisadózók). 

Kívánjuk, hogy találd meg a számodra legjobb megoldást erre az átmeneti időszakra! Kövesd Facebook oldalunkat, ahol folyamatosan értesítünk Téged a legújabb hírekről, és figyelmedbe ajánljuk az autokata Tudáscentrumát, ahol minden katás kérdésedre választ kapsz.