Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.01.12. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FRISSÍTÉS: 2021. január 1. helyett 2021. január 4-től bővítették az adatszolgáltatásra kötelezett számlák körét, így már a magánszemélyek felé kiállított bizonylatokat is jelenteni kell a NAV-nak. Az adóhatóság március 31-ig türelmi időszakot hirdetett, de a Számlázz.hu-nál már 2021. január 15-től az új jogszabályok szerint küldjük be a számlákat. 

Most éppen nem a NAV online számlázással van tele a sajtó, azonban év elején nagy volt a zaj a téma körül. Mikor, kinek, mivel kell foglalkoznia? Mi az a 2 legfontosabb dátum, amit észben kell tartaniuk a vállalkozóknak, és mi az, amivel nem kell törődniük? 

A 2018-as NAV jogszabályváltozásokat követően idén újabb változásokra kell számítani a kiállított számlák adatszolgáltatásával kapcsolatban. Röviden összefoglaltuk nektek az 1 éven belül várható változásokat.

2020. április 1. július 1.* – NAV 2.0., amivel nincs dolgod 

* Az eredeti határidő 2020. április 1. volt, az adóhatóság azonban haladékot adott a számlázóprogramoknak július 1-ig. A Számlázz.hu már felkészült, és a NAV 2.0 szerint küldi be a szükséges számlákat. 

Ez a dátum a számlázóprogramok fejesztőit érinti: a változás és a NAV 2.0. gyakorlatilag egy továbbfejlesztett interfészt jelent, amelyen keresztül a számlázószoftverek továbbítják a bizonylatokat az adóhatóság rendszere felé. Ez a felhasználók oldaláról semmilyen változást nem jelent, tehát semmilyen teendőd nincs. A telepített szoftverekkel ellentétben az online programok előnye, hogy a frissítés semmilyen fennakadást nem okoz a működésben, a háttérben észrevétlenül zajlik le, a felhasználó ebből semmit nem vesz észre. 

Te sem vetted észre, hogy a Számlázz.hu már átállt a NAV 2.0-ra. Hoppá! Ezt a feladatot mi már ki is pipáltuk, a számlák* problémák nélkül mennek a NAV rendszere felé, már a továbbfejlesztett interfészen keresztül. 

* Július 1-ig csak azok a számlák, amelyeket belföldi adóalanyok részére állítottak ki, és áfatartalma eléri  a min. 100 ezer forintot.

2020. július 1. – NAV online számlázás 2020

Ez érinti a vállalkozások jelentős részét. 

Az új jogszabályok értelmében július 1-től minden, belföldi adóalany (vállalkozás) felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV felé, vagyis a korábbi feltételt (mely szerint csak a 100 000 forint feletti áfatartalmú, belföldi számlákról kell adatot szolgáltatni) eltörlik. A változás akkor is érint téged, ha alanyi adómentes vagy fordított adózású számlát állítasz ki. 

Amennyiben a jogszabály előírja, a Számlázz.hu július 1. után is automatikusan elküldi a számlát a NAV-nak, felhasználóként mindössze két feladatod lesz: 

  • Regisztrálnod kell a NAV Online Számla felületén.
  • Össze kell kötnöd a NAV és a Számlázz.hu-fiókodat.

Ez csupán néhány percet vesz igénybe, és minden lépésénél segítünk, fogjuk a kezed. Weboldalunkon részletes útmutatót találsz a lépésekről. 

Nyugi, a regisztrációt és az összekötést egyszer kell elvégezned, ezt követően az adatszolgáltatás automatikus, vagyis további teendőd nincs. A Számlázz.hu felületén persze nyomon követhető, hogy az adott számlát beküldtük-e a NAV részére. 

(További változás július 1-től, hogy ha a vevő vállalkozás, adószámát minden esetben kötelező lesz feltüntetni a kiállított bizonylaton. A Számlázz.hu így július 1-től csak olyan számlát enged majd kibocsátani, amelyen szerepel a vevő adószáma.)

2021. január 1. – Magánszemélyek felé kiállított számlák 

Jövő év január 1-jétől még inkább szűkül a kör: már nem csupán a vállalkozások, hanem a magánszemélyek felé kiállított számlákat is érinti az adatszolgáltatási kötelezettség, tehát gyakorlatilag minden számlát be kell küldeni majd a NAV-nak. 

Mikor lesz teendőd ezzel? 

Ne halogasd! Minél előbb végezd el az összekötést, a legjobb az, ha már most megteszed. Így letudod a feladatot, és nem az utolsó pillanatban, június 30-án kell majd kapkodnod.  

Akkor is érdemes most elvégezned az összekötést, ha július 1-től érintenek téged a változások, de akkor is, ha csak január 1-től. 

Ha az összekötés most megtörténik, már további teendőd nem lesz, a Számlázz.hu pedig csak azokat a számlákat küldi el a NAV-nak, amelyeknél a jogszabály ezt előírja. (Tehát például július 1. előtt csak a 100 000 forint áfatartalmat elérő számlákat továbbítjuk, “feleslegesen” nem küldünk tovább semmit a NAV-nak.) 

Még nincs online számlázód, amely levenné az adatszolgáltatás terhét a válladról? Regisztrálj most, egyszerűen és gyorsan itt, hogy ne legyen gondod az adattovábbításra a NAV felé.

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?