A Számlázz.hu 2005 augusztusában lett piaci termék, online számlázónk felhasználóinak száma pedig a digitalizáció magyarországi terjedésével párhuzamosan nőtt. Az ezredik felhasználó 2011 áprilisában, a tízezredik 2013 decemberében, míg a százezredik 2018 októberében csatlakozott hozzánk. Két év sem telt el, most 2020 májusát írjuk, a rendszerünkben regisztrált vállalkozások száma pedig már több mint kétszázezer!

Egyrészt köszönjük nektek, hogy velünk vagytok, hiszen a kétszázezres szám nektek, felhasználónknak is köszönhető 🙂 Másrészt sorozatunkban bemutatunk néhány olyan embert, aki kulcsszerepet játszott, játszik ebben a töretlen fejlődésben. Alapító, stratéga, stratégiai partner… Mit gondolnak a közös sikerek letéteményesei az ökoszisztémává fejlődött online számlázó termékről?  🙂

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője és egyik alapítója – Informatikai szakember, a Számlázz.hu egyik “vizionáriusa”, az új fejlesztések és fejlesztési irányok ”motorja”.

Mikor és miért fogalmazódott meg bennetek, hogy saját számlázót, online számlázót fejlesszetek? 

2005 elején kezdtük meg a Számlázz.hu fejlesztését. Akkor már több, mint tíz éve szoftverfejlesztőként (és vállalkozóként) dolgoztunk, és 2005-ben másik operációs rendszert kezdtünk el használni, amelyre akkor még egyáltalán nem létezett számlázóprogram. Mivel a kezdetektől vállalatirányítási rendszereket, különösképpen számlázókat fejlesztettünk, úgy gondoltuk, hogy egy újabb szoftver létrehozása és beüzemelése nem fog gondot okozni. 

Viszont valamiért eszünkbe sem jutott, hogy közvetlenül Linux operációs rendszerre fejlesszük az új számlázót: már akkor is csakis az internetben, a webben gondolkodtunk. Így indult el 2005 őszén Magyarország első webes számlázója, a Számlázz.hu.

Mit hiányoltatok a korabeli számlázószoftverekből 2005-ben?

Azt, hogy Linux alatt nem volt elérhető egy sem 🙂 Egyébként az akkori, induló Számlázz.hu semmivel nem tudott többet, mint a telepített versenytársai. De akkor erre nem is volt szükség. A Számlázz.hu legnagyobb előnye minden mással szemben akkor is az volt, ami ma: online, böngészőből, bárhonnan elérhető szolgáltatást nyújtunk. Ma már persze van jó pár webalapú számlázó, de az eltelt 15 év alatt a Számlázz.hu sokkal, de sokkal több lett, mint egyszerű számlázószoftver…

Hány regisztrációt reméltetek, amikor elkezdődött a Számlázz.hu piaci bevezetése?

Nagyon sok időnek, 5 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Számlázz.hu-nak legyen üzleti terve – növekedési elvárásokkal. Az első 5 évben ez még csak egy csillogó-villogó és izgalmas játékszer volt: el tudunk juttatni egy értéknövelt szolgáltatást interneten keresztül “vadidegen” emberekhez? Működhet-e a kapcsolatfelvétel és az üzleti kapcsolat (!) úgy, hogy nem ismerjük egymást, és nem is találkozunk soha? Sőt, nem is kommunikálunk egymással egyáltalán?

Öt év után, kb. 800 velünk számlázó vállalkozással a hátunk mögött fogalmazódott meg bennünk az igény: hogyan lehetne 800-ból 8 000-et “csinálni”? Ebben kaptunk akkor (és azóta is) nagy segítséget a SmartCommerce Consulting egyik alapítójától (szerk.: maga a SmartCommerce Consulting évekkel később jött létre).

Mikor körvonalazódott bennetek, hogy egy online számlázó több is lehet, mint online számlázó? 

Az egyik furcsa jellemzője a mögöttünk álló 15 évnek az, hogy soha nem unatkoztunk. Sőt, nem csak hogy nem unatkoztunk, de inkább mindvégig ott volt (és van) bennünk az a feszítő érzés: még ezt is meg kellene csinálni, vagy még azt a remek szolgáltatást is be kellene építeni a palettába. Emiatt úgy tűnik, a Számlázz.hu sohasem lesz “kész” – mindig haladunk az új és új igényekre adott válaszainkkal. Hiszen az autokassza, az autokata, a digitális archiválás vagy az azonnali, online könyvelői adatkapcsolatok már rég nem arról szólnak, hogy számlát kell kibocsátanom, tehát számlázok…

3-an kezdtétek, jelenleg több mint 25 ember dolgozik a Számlázz.hu sikerén – ha visszatekintesz 2005-re, változott valami az alaphangulatban, a munkán? Vagy a cég növekedésével is alapvetően ugyanaz maradt számotokra a Számlázz.hu? 

Természetesen minden megváltozott ahhoz képest, amikor 15 évvel ezelőtt három informatikus kúpolt a garázsban… 🙂 és ez így is van rendjén. Annak ellenére, hogy már 200 000 vállalkozás számláz velünk, a növekedésünk töretlen: havonta közel 10 000 új vállalkozás kapcsolódik be a Számlázz.hu-sok közösségébe (sőt, bizonyos hónapokban a növekedés meghaladja a 10 000 új vállalkozást is…). Én személy szerint büszke vagyok az összes kollégámra. Kiemelkedően tehetséges emberekkel dolgozhatom együtt, amit az is mutat, hogy mindössze 25 ember képes kiszolgálni 200 000 vállalkozást. És mindezt olyan módon, hogy közben fejlődik a szoftver is, de legfőképp mi magunk, a Számlázz.hu “hátországát” alkotó 25 fős csapat.

Mi lehet a titka a 200 ezer regisztrációnak? 

Megszállott elköteleződés a minőség és ügyfeleink elégedettsége felé. Nekünk akkor és csakis akkor “jó”, ha a Számlázz.hu-val számlázó vállalkozónak “jó”. És fordítva: ha az általunk kiszolgált vállalkozó jól érzi magát, akkor mi is elégedettek és boldogok vagyunk. Ráadásul ahogyan az elmúlt 15 évben, úgy az előttünk álló további 150 évben is tudjuk biztosítani a Számlázz.hu hosszútávú, stabil és megbízható működését. (vagy 1500 év? picit elbizonytalanodtam, melyik a helyes szám… 🙂 )

Mi lehet az online számlázók jövője, mi változhat a 300 000. regisztrációig? 

A jelenlegi fejlődési ütemünk szerint nem zárható ki (valószínű?) hogy a Számlázz.hu-val számlázó vállalkozók száma eléri a 300 000-et. Ez olyan újabb lehetőségeket nyit majd meg, amelyből leginkább ez a 300 000 vállalkozás profitál majd: egy “családban” számlázva felértékelődnek azok a szolgáltatások, amelyek igazán a közvetlen üzleti kapcsolattal domborodnak ki. Gondolok itt az autokasszára, a számlák kifizetettségének nyilvántartására, sőt, a legújabb fintech megoldások egyenesen forradalmasíthatják azt a módot, ahogyan a vállalkozások ma egymás között számláznak (és pénzt mozgatnak).

Van olyan Számlázz.hu-hoz kapcsolódó anekdotád vagy vicces élményed, amit megosztanál a Számlázz.hu blogon? 

15 éve működik a Számlázz.hu – ez nagyon hosszú idő. Természetes, hogy ezalatt (kis túlzással), “volt minden”, ami egy munkahelynél valamivel több, egy igazi közösségben lenni szokott. Jelenleg 25-en dolgozunk a 200 000-es ügyfélkör kiszolgálásán, de ez nem volt mindig így.

Tizenvalahány évvel ezelőtt, a mai Számlázz.hu cég magja egy Lehel úti közösségi irodában kezdett csírázni, ahol “rendhagyó” viselkedésünk nem tetszett az ottani rigorózus irodavezetőnek. Az iroda egyébként egy nagy múltú, ámde szebb napokat látott  magyar nagyvállalat kissé lepukkant székházában volt, régivágású üzemeltetőkkel és merev struktúrákkal. Az üzemeltető néni oldalát pár hét után nagyon fúrta a kíváncsiság, hogy ki lehet ez a 3 ember, aki nap mint nap bejár ide, és számára érthetetlen és furcsa stílusban dolgozik, hogy nekünk szegezte a kérdést: “Maguk kicsoda egyáltalán? Ez egy család? Vagy egy klán?”. Elsőre nagyot nevettünk (a néni nem 🙂 ), de aztán valóban elgondolkodtunk: kik vagyunk mi? Mi az a Számlázz.hu? Mit szeretnénk? Hol vagyunk? Hova szeretnénk eljutni? Mi a célunk ezzel az (akkor még csak) pár ezer vállalkozóval, akik velünk számláznak? A történet csattanója valójában jó hír: az azóta eltelt tíz év alatt sikerült választ adnunk ezekre a kérdésekre. És ugyanilyen tudatosan készülünk az előttünk álló 10 (és több) évre is…

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?