Minden vállalkozót érint a NAV idei jogszabályváltozása, aki nem csak magánszemélyek felé állít ki számlát. Katásokat, alanyi adómenteseket, adószámos magánszemélyeket, fordított adózással számlázókat is. Az online számlázás gyakorlatilag kötelezővé válik. 

A NAV 2020-as jogszabályváltozásai előírják, hogy július 1-től minden, vállalkozás felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez az ún. NAV online számlázás, ami a legtöbb magyar vállalkozást és vállalkozót érinti: függetlenül attól, hogy társas, katás vagy alanyi adómentes vállalkozásról van szó. 

2018. július 1-jétől minden, 100 ezer forint áfatartalom feletti számlát továbbítani kell a NAV felé. Ez jelenleg úgy működik, hogy egy vállalkozás összeköti a Számlázz.hu fiókját a NAV rendszerével (amihez részletes leírást adunk), majd amikor kiállítja a számlát, a Számlázz.hu automatikusan továbbítja azt a NAV felé – természetesen egyelőre csak akkor, ha az áfatartalom meghaladja a 100 ezer forintot. 

Ebben lesz változás 2020. július 1-től. 

Akár kéziszámlázik valaki, akár online számlázik, akár kisösszegű áfás számlát állít ki, akár alanyi adómentes, ha a vevő belföldi adóalany (vállalkozás, vállalkozó vagy adószámos magánszemély), akkor 2020. július 1-től a számlát továbbítani kell a NAV-nak

A NAV adatszolgáltatás kézi számlatömbbel többféle módon is történhet: 

  • Kézzel bepötyögöd a NAV rendszerébe. Ez azt jelenti, hogy egyszer kiállítod a számlád a számlatömbbel, majd ugyanazokat az adatokat este, a számítógép előtt újra begépeled a NAV online számla rendszerébe. A számla kiállításától kezdve erre maximum 4 napod lesz, ha az áfatartalom nem haladja meg az 500 ezer forintot. Ha az áfatartalom eléri az 500 ezer forintot, akkor a kiállítást követő napon belül kell adatot szolgáltatnod róla. A kétszeres adatrögzítéssel (számlakiállítás és NAV adatszolgáltatás) így legalább kétszer annyi időt pazarolsz el az életedből, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne. Ha kézi számlatömböt használsz, akkor maga a számlakiállítás is sokszorosa annak, mintha online végeznéd, így ha kézzel kitöltöd a számlát, majd gépen bepötyögöd az adatokat, az a lehető legdurvább forgatókönyv! (De mi van akkor, ha az ügyfelednél kell számláznod? Erre is van már megoldás, kattints ide!) 
  • Megkéred a könyvelődet, hogy rögzítse az adatokat a NAV rendszerébe. Így ugyan nem a Te időd megy el vállalkozóként, de a könyvelő ideje is drága, és ő bizony teljesen jogosan ezt a tevékenységet be is árazhatja. Ha egyáltalán elvállalja, hiszen ő is tudja, hogy erre vannak sokkal kényelmesebb eszközök. 

Az adatszolgáltatással egyáltalán nem kell bajlódnod, ha online számlázol

  • A Számlázz.hu elvégzi helyetted. Automatikusan. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy összekötöd számlázási fiókodat a NAV rendszerével, amiben lépésről lépésre segítünk Neked itt. Ezentúl semmi gondod nem lesz erre. Ha szükséges lesz, július 1-től eleget teszünk a kötelezettségeidnek, automatikusan. (Természetesen, ha kíváncsi vagy, megnézheted, hogy beküldtük-e a számláidat a NAV-nak, erről részletesen itt írtunk.) 

Bizony előfordulhat, hogy nem tudsz számlát kiállítani belföldi vállalkozás részére július 1-től, ha…

  • Nem regisztrálsz a NAV online számla rendszerébe, és 
  • Nem kötöd össze Számlázz.hu fiókodat a NAV rendszerével, és 
  • Vállalkozás (vagy vállalkozó vagy adószámos magánszemély) részére állítanál ki számlát. 

De akkor sem tudod majd kiállítani a számlát 2020. július 1. után, ha

  • Nem jeleníted meg a számlán a vevőd adószámát. 

Mondjuk utóbbira igencsak kicsi az esély a Számlázz.hu-val, mivel a számla kiállításakor a vevőadatok automatikusan kitöltődnek: ha elkezded gépelni a vevőd nevét, akkor a Cégjelző rendszeréből betöltjük az adatokat (köztük az adószámot is), így nem kell feleslegesen pötyögnöd. 

Azért, hogy segítsünk neked túllenni az idei NAV-sokkon, “NA, Vlogolunk!” címmel elindítottuk a 2020-as adatszolgáltatásról szóló vlogsorozatunkat: mindezt azért, hogy tudd, milyen szabály érint téged mint vállalkozót, mi az, amivel foglalkoznod kell a következő időszakban, és mi az, amivel biztosan nem. 

És hogy mikor érdemes előkészülnöd a NAV online számlázásra azzal, hogy összekötöd Számlázz.hu fiókodat az adóhatóság rendszerével? A legjobb, ha ezt MOST megteszed, mert mindössze néhány percet vesz igénybe, és így nyugodtan várhatod a július elsejét. Kattints ide, segítünk!