Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.10.05. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FRISSÍTÉS: 2021 augusztusától a NAV Online Számla rendszerébe nem kell külön regisztrálni a vállalkozást, hanem a KAÜ-n keresztül kell bejelentkezni, majd a számlázóval összekötni a NAV rendszerét. A pontos lépéseket a megújult folyamatról mi is frissítettük a lépésről lépésre útmutatónkban és az alkalmazásban is, valamint az ebben a cikkben található videóban.

Nem változtat a NAV online adatszolgáltatás július 1-jei határidején az adóhivatal, azonban szeptember 30-ig nem bünteti azokat, akik nem tudják teljesíteni a számlajelentési kötelezettségüket. Viszont ennek feltétele van: azokat nem szankcionálják, akik az első – egyébként beküldendő – számla kiállítása előtt regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerébe. 

A Számlázz.hu-ügyfeleket nem érinti a türelmi idő (hiszen mi felkészültünk, július 1-től automatikusan küldjük a NAV felé a szükséges számlákat), de a határidőnek sem kell nyomasztónak lennie: az adatszolgáltatás a NAV-regisztrációt és összekötést követően teljesen automatikusan zajlik – igen, az ingyenes, #free csomagban is

A NAV Online Számla regisztrációt tehát mindenképp el kell végezniük a vállalkozóknak július 1-ig: mindenkinek, aki belföldi adóalany (vállalkozás, vállalkozó, adószámos magánszemély) felé állít ki számlát. A legújabb jogszabály tehát mindenkire érvényes, csak azokra nem, akik 

  • kizárólag külföldre számláznak, vagy 
  • kizárólag magánszemélyek részére számláznak. 

Január 1-től viszont ők következnek a sorban, nekik is kötelező lesz adatot szolgáltatni a NAV-nak. 

„Július 1-től több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal: a zökkenőmentes átállást pedig a július 1-től szeptember 30-ig tartó szankciómentes-időszak biztosítja” – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

 Az adóhivatal – figyelembe véve a koronavírus miatti nehézségeket – szeptember 30-ig nem szankcionálja a 100 ezer forintos értékhatár eltörlése miatt keletkezett új adatszolgáltatási kötelezettséget betartani nem képes vállalkozásokat – viszont ennek feltétele van

A NAV szeptember 30-ig akkor nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek regisztrálnak az Online Számla rendszerben még az első (adatszolgáltatásra kötelezett) számla kiállítása előtt. 

A papírlapon (a WHO szerint) akár több napig is életben maradhat a vírus, ezért a papírszámlák átadás-átvétele helyett egészségvédelmi szempontok miatt is érdemes megfontolni az áttérést a digitális megoldásokra – javasolja a NAV. 

Az államtitkár az MTI-közleményben azt is elmondta, hogy „július 1-től, a 100 ezer forintos áfa összegre vonatkozó értékhatár eltörlésével, már minden áfaalany, vagyis lényegében minden vállalkozó, még az áfában alanyi mentességet választók is, online számlázásra kötelezettek. Az adatszolgáltatás jövőre, 2021. január 1-től válik teljessé, amikor a hivatal minden számlát megkap, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is.”

Az átállás zökkenőmentességét számos adóhivatali szolgáltatás is segíti, például az érintetteket levélben fogják tájékoztatni a változásokról. 

A napokban mintegy 1,2 millió vállalkozó kap levelet a NAV-tól, ami az átállással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza. A szeptember 30-ig tartó időszakban azoknak, akik számlát állítanak ki, mindenképp szükséges regisztrálni az Online Számla rendszerében, hiszen ez a feltétele a szankciómentességnek. A regisztrálás mindössze néhány percet vesz igénybe. 

A Számlázz.hu a teljes folyamatban segít: nemcsak a NAV Online Számla regisztrációban, hanem a Számlázz.hu és a NAV rendszerének összekötésében is. Ez körülbelül 15-20 percet vesz igénybe, viszont utána órákat fogsz spórolni vállalkozóként – ugyanis elfelejtheted a kézzel történő adatrögzítést. 

A NAV Online Számla regisztrációhoz itt találsz segítséget, illetve az oldal jobb alsó sarkában chatbotunk is nagyon szívesen segít a folyamatban. Haladj lépésről lépésre, segítünk!

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?