Lukács Áron, az Égboltkép alapítója: Csibi Vilmossal 2019 novemberében indították vállalkozásukat. Egyfajta mini-Ámor módjára küldik a szeretetteli üzeneteket karácsonykor és Valentin napra, születés-, névnapra vagy anyák napjára természetesen a megrendelő által kijelölt időpontban fotózott” csillagos égbolt képével. Legalábbis ezt az érzetet kelti a fotorealisztikus felvétel, amivel komoly piacot (és sok szívet) hódítottak már meg startup-életük első éve során.

Honnan jött az ötlet, hogy lehozd a csillagokat az égről”?

– Az Égboltkép ötlete két irányból jött. Egyrészt az elmúlt években kommunikációval, PR-ral és marketinggel foglalkoztam kulturális területen, fesztivált szerveztem, zenekart menedzseltem, és ki akartam próbálni magam az online kereskedelem világában is. Régi vágyam volt, hogy legyen egy webshopon, amit üzemeltetek, marketelek. A másik ok, hogy mindannyian küszködünk az ajándékvásárlás nehézségeivel, és ez velem is gyakran előfordul. Sok ünnepen utasítom a családot, hogy ne merjenek nekem ajándékot venni, így talán én is megúszom, hogy ezen gondolkodni kelljen. De azt gondoltam, hogy az anyukámnak anyák napjára mégiscsak illene valami izgis dolgot adni. Mivel a születésem pillanata nincs fotóval megörökítve, ahhoz nem lehet visszanyúlni, ezért azt gondoltam, hogy valahogy ezt a pillanatot elevenítem fel neki. Így jött az Égboltkép ötlete. 

A csillagokhoz nem is volt sok közöd korábban? Gyerekkorodban nem szerettél volna csillagász vagy űrkutató lenni?

– Nyilván kukás akartam lenni kiskoromban, hogy utazhassak az autó hátulján, aztán – mivel nagypapám és édesapám is állatorvosok – hosszú ideig úgy gondoltam, hogy én is is állatorvos leszek. De nagyon örülök, hogy a szüleim viszonylag fiatal koromban odaengedtek a számítógéphez, kütyükhöz. Beszippantott a multimédia és programozás világa, ahonnan a marketing felé fordultam. Ezért kötöttem ki itt: olyan vállalkozásom van, ami online eszközökkel működik, online értékesítünk, sőt az egész cég remote. Jelenleg hárman-négyen dolgozunk aktívan a hétköznapokban, és nincs irodánk. Van köztünk, aki még csak nem is Budapesten lakik, teljesen digitálisan működünk.

Tulajdonképpen hogyan működik, mire jó az általatok kitalált és sikerre vitt ötlet? 

– Az Égboltkép egy fotorealisztikus lenyomat, gyakorlatilag egy generált fénykép a csillagos égbolt állásáról, mégpedig egy általad választható időpontból és helyszínről. Én Budapesten születtem, ‘91 szeptember 18-án a délutáni órákban, és ha a születésem pillanatában anya kinézett volna a kórházi ablakon, felnézett volna, és történetesen nem lett volna nappal, akkor azokat a csillagokat látta volna a csillagos égbolton, amit az én égboltképemen láthat. Szerintem ez egy nagyon szép ajándék anyák napjára, de bármilyen szép emléknek lehet a lenyomata.

Mi vonzott a Cápák között műsorába, hogyan jelentkeztél a műsorba? 

– A Cápák között műsorába poénból jelentkeztem, miért ne” alapon. Amikor elkezdtük csinálni Vilivel, éppen Q4 volt, ami a kereskedelem legjobb időszaka. Nagyon hajtottunk, hogy karácsony előtt elindíthassuk a webshopot, és beadtuk a Cápákra is a jelentkezést. Sorsszerű az egész, mert a webshop indulásának napján hívtak fel a műsor szervezői, hogy akkor várnának egy beszélgetésre. Sokszor voltam már olyan helyzetben, ahol szerepelni, több ezer fős tüntetésen is beszéltem, sok-sok interjút adtam, úgyhogy azt gondoltam, egy három perces pitch elmondását kisujjból kirázom. Ezután jött életem legmegalázóbb három perce, amikor a Cápák között kreatív producere közölte, hogy nem tudja, eddig hol voltam, de menjek vissza oda. Akkor hazamentem, de nem keseredtem el. Dolgoztam tovább a pitchemen, ezerszer felvettem, újraírtam, próbavideót csináltam, a feleségemnek elmondtam, az egész család pitchtől zengett… Aztán fordulóról fordulóra lépkedtem tovább, és egyszer csak ott találtam magam a műsorban. 

Nem bizonytalanított el ez az első visszajelzés? Pontosan tudtad, hogy nem az Égboltkép ötletével, hanem csak” a pitchcsel volt gond?

– Persze, hiszen az ötlet az nagyon király, ez egy tök izgalmas ajándék. A Cápák között első interjújának idején már 300 megrendelésünk volt, az ötlet már validálva volt, azzal kapcsolatban magabiztos voltam. A pitchemmel és a megjelenésemmel kapcsolatban is magabiztos voltam, amivel nem kellett volna. Azon még illett volna dolgozni, úgyhogy nem is szívtam mellre a kritikát, hanem a helyére tettem és leültem dolgozni.

Milyen élményt jelentett neked a szereplés, és mit hozott a cég szempontjából?

– Először is én nem befektetésért mentem. Amikor már ténylegesen elkezdtem a pitchemen dolgozni, úgy építettem fel, hogy bekerüljek. Hogy az legyen kidomborítva, ami működni fog a képernyőn, és tetszeni fog a Cápáknak. Nem feltétlenül az lebegett a szemem előtt, hogy befektetést szerezzek. Úgyhogy egy kicsit meglepő is volt, amikor a pitch, meg a hosszú beszélgetés végén Petya közölte, hogy van egy ajánlata. Hideg zuhanyként ért, mert sok mindenre felkészültem a műsor előtt, de arra nem, hogy egy befektetővel alkudozni fogok. Előtte és közben nem, de ezen a ponton nagyon hamar leizzadtam. Voltak vicces pillanatok is, amikor ott szkanderoztunk  a Petyával. Végül is megállapodtunk, és iszonyatosan jó érzés volt. Eddigi életem egyik legizgalmasabb és legmeghatározóbb pillanata volt.

Ha jól tudom, a Számlázz.hu már ebben az időben is, az elejétől ott állt az Égboltkép rendszere mögött. Mióta és hogyan használod az online számlázót?

– Korábban a Bánkitó Fesztiválnál dolgoztam, és mivel a Bánkitó is a Számlázz.hu-t használja, ismertem a szolgáltatást, tudtam, hogy nagyon szeretik a kollégáim, meg a pénzügyes. Amikor egyéni vállalkozást alapítottam (jóval az Égboltkép előtt), már akkor a Számlázz.hu-ra regisztráltam, és a webshopot még mindig az egyéni vállalkozásommal csináltuk. Ez egy WordPressen futó Woocommerce webshop, és szeretem, hogy ha megjön egy rendelés, akkor automatikusan megy ki egy díjbekérő, automatikusan megy ki a számla. Ráadásul a MagNet Banknál vagyok, a Számlázz.hu figyeli a számlámat, hogy az utalás megérkezett, ez alapján teljesítettnek jelöli a számlát, úgyhogy elképesztően kényelmes. Nekem 8 órából áll egy munkanapom, szeretném ezt a 8 órát vállalkozásfejlesztéssel, kreatív folyamatokkal meg tervezéssel tölteni, nem az operatív mókuskerékkel. Ami szintén nagyon fontos és szükséges, de attól nem nő a vállalkozásom. A Számlázz.hu egy csomó adminisztratív, ismétlődő melót kivesz a kezemből és megcsinálja helyettem. Szóval tökre szeretem. 

Hogyan fejlődött és fejlődik tovább az Égboltkép, amióta beszálltak a Cápák?

– A vállalkozásunk lassan de biztosan, nagyon szépen halad előre. Azóta megtörtént a befektetés, együtt dolgozunk Petyával, illetve Petya hozott egy másik tulajdonostársat is, P. Tóth Andrást, aki egy nagyon sikeres nemzetközi online programozóiskola egyik alapítója. Andris minden héten mentorál minket és aktívan részt vesz a fejlődésünkben, fejlesztésünkben. Nagyon sok buktatót, kezdeti hibát kerülünk el kettejüknek köszönhetően, ők már sokat próbált vállalkozók. Kellő szabadságot adnak nekünk, de a fontos pillanatokban meg lehet fogni a kezüket, ez nagy biztonságot és magabiztosságot ad nekünk kezdő vállalkozóként. Hamarosan érkezik a következő termékünk is, ami szerintem a legszebb ajándék újszülötteknek, illetve újdonsült szülőknek. Ennek az ihlete onnan jött, hogy nekem is nemrég, pontosan két hete született meg a kisfiam, úgyhogy az első ajándékot ő fogja kapni a következő webshopunkból. Erről még sokat nem mondhatok, de ha követitek az Égboltképet, látni fogjátok, hogy miről van szó.