Ivánácz Gábor missziója az általa megálmodott magyar prémiumtermék világhírűvé tétele. Ez egyébként már nagyjából meg is történt, ugyanis a Venison Gusto egyik kedvenc ajánlója egyenesen Bill Gates. A Gábor által létrehozott vállalkozás vadászott és ridegen tartott állatok húsából készít szalámit és egyéb húsipari termékeket. Webshopjában, interneten is értékesít, ezt az interjút pedig már a napokban nyitó, Margit körúti boltjából adta. A Cápák ugyan nem haraptak rá a vadhúsra, befektetést nem hozott el a műsorból, de az élményeiről és az ott szerzett tapasztalatairól örömmel mesélt.

– Luxus-jachtok világából kerültél a hazai gasztronómiába, hogyan történt ez a váltás? Miért lettél vállalkozó? 

– Ha valaki 8 éve elmondta volna nekem, hogy ez lesz, biztosan kinevetem. Egy piaci résre alapozva építettem ki a vállalkozást, amiben nem a profit volt az elsődleges cél, hanem inkább az értékteremtés. Szalámis-kolbászos népnek mondja magát a magyar, de hol vannak a minőségi termékek? Nekem az volt a célom, hogy hozzáadjunk a magyar termékimázshoz. Például egy jacht-tulajdonos odaadhasson egy másik jacht-tulajdonosnak a mi szalámisdobozunkból egyet azzal, hogy “barátom, ezt tőlem neked, ez a magyar szalámi”. Most is úgy vagyok vele, hogy valamilyen szinten profitorientált a vállalkozás, de nekem ez a szívszerelmem. Nem az a célom hogy A-ból B-be érjek minél előbb, és jól meggazdagodjunk, hanem azt az utat szeretném élvezni, hogy teremtünk. 

Amióta megszületett a Venison Gusto, miben más az életed? 

– Miután 17 évet éltem szerte a világban, több kontinensen, visszaköltöztem Magyarországra. Láttam trendeket, márkákat, és pontosan fel tudom mérni, hol van most Magyarország. Ennek ellenére költöztem vissza ebbe az országba, ez az egyik legnagyobb változás. A másik, ami a mindennapokban jön elő, hogy rendezettebb életet élek. Korábban inkább szezonálisan működtem, most pedig napi szinten vagyok lefoglalva. 

Miért hívhatjuk prémium terméknek a termékeidet, miből áll a gasztronómiában a prémium minőség?

– Mert én magam választom ki a szürkemarhákat és a bivalyokat a nemzeti parkokban, én magam keresem a legjobb vadlelőhelyeket. Én és a technológusaim vagyunk jelen a feldolgozás minden egyes fázisánál. Én magam ajánlom a családtagjaimnak, a barátaimnak, mindenkinek. Attól lesz igazán prémium, hogy a szívem van benne. Mi kizárólag vadászott, illetve ridegen tartott állatok húsából dolgozunk, minden termékünk laktóz-, glutén- és felesleges adalékmentes, rengeteg sertésmentes termékünk van, és úgy gondoljuk, hogy a szalámi- és sonkakészítésben mi tesszük fel az i-re a pontot Magyarországon.

Olyan prémium terméket hoztál létre, ami valódi hungarikum – csakúgy, mint a Számlázz.hu, ami a sajátos hazai számviteli törvényeknek megfelelő online számlázó. Hogyan, miért és mire választottad?

– Ennek jó kis története van, mert nagyon sokáig másik számlázóprogrammal dolgoztam. A kezdetek kezdetén lementünk Franciaországba, az autó meg volt rakva áruval, és nekem ott számlát kellett tudnom adni. Úgy oldottuk meg, hogy vettünk egy kis mobilnyomtatót, amit rá tudtunk dugni a szivargyújtóra. Fontos volt az is, hogy legyen a számlázón angol nyelv, tudjunk bluetooth-on nyomtatni, elég sok mindennek kellett megfelelnie. Szépen lassan rájöttem, hogy a számlázóprogram nem úgy működik, ahogy annak kellene. Aztán láttam egy hirdetést tőletek. “Tudod mit?”, gondoltam, én ezt kipróbálom. Rögtön nagyon megtetszett! Egyszerű használni, az adózási szabályokkal, NAV-változásokkal is naprakészek vagytok, felhívjátok az ember figyelmét, hogy egy cég adószámát is be kell írni – van adószáma?, nincs adószáma? – tehát nagyon egyszerű a használata és szerintem nagyon jól működik. 

Vannak esetleg olyan extra funkciók, amelyek kifejezetten megkönnyítik a céged munkája során felmerülő speciális feladatok elvégzését?

– Különböző nyelveken való számlázás, a szállítólevél, különböző fizetési módok mind nagy segítséget jelent. Nemrég indult el a webshopunk, ahol fel tudjuk ajánlani a SimplePay-es fizetést, ezt szintén napi szinten használjuk. Az az egyszerű funkció nekem nagyon-nagyon tetszik, hogy amikor felvittél egy partnert, a következő alkalommal automatikusan felkínálja a rendszer. Szintén nagyon tetszik, hogy automatikusan kikülditek a felszólítást, ha valaki nem fizet. Mivel nekünk nagyon-nagyon sok pénzünk kint van, elég jó dolog, hogy nekem ezzel nem kell foglalkoznom. Tetszik az is például, hogy a gyártónk nem küld nekem számlát! Én automatikusan látom, amikor beérkezik, letöltöm, és ez oda-vissza működik: nekem ezek a dolgok nagyon tetszenek. 

A Cápák között műsorban való szereplésed végül nem hozott ugyan befektetést, de talán mégis fontos élményt jelentett számodra. A céged működésében történt azóta változás? Mit hoztál magaddal, ha befektetést nem is? 

Nem változott igazán semmi azóta. Nekem a szereplés azért jelentett nagy kihívást, mert teljesen a komfortzónámon kívül volt. Ez egy show-műsor, ilyesmiben még nem szerepeltem. Ami negatív élményt jelentett, hogy más karakternek láttam viszont magam a tv adásban, mint amilyennek a forgatáson éreztem, úgy éreztem, egy pökhendi ember képe rajzolódott ki rólam. Ami a felvételek során történt, az nekem nagyon-nagyon tetszett: iszonyú intenzív volt, „ide megyünk, ezt csináljuk, odamegyünk, azt csináljuk”, tehát nagyon jó volt így megélni ezt az egészet. Hogy azóta mi történt? Most megnyitjuk első üzletünket a Margit körúton, és nagyon remélem, hogy a hozadék most fog bejönni. Pont azért mentem el a műsorba, mert 17 év külföldi élet után nekem arra volt szükségem, hogy beszéljenek rólunk, hogy tudjanak rólunk, hogy megtudjam, mit gondol a termékeimről egy befektető. Nem baj, hogy nem sikerült, volt egy pici emelkedés rendelésekben, de nem számottevő. Azt gondolom, hogy a tévészereplésem most fog jövedelmezni számunkra.

Mit üzennél a tiédhez hasonló állapotban, növekedési fázisban lévő cégeknek, mire érdemes ilyenkor igazán figyelni?

– Nekem ez a vállalkozás nemcsak egy cég. Úgy élem meg, hogy ez egy nemzeti érték. Benne van a szívem, és másoknak is ezt tanácsolom: bárki, aki vállalkozást épít, legyen benne a szíve, legyen a szerelme, az, amit csinál, töltse ki a mindennapjait, mert szerintem ez egy baromira jó dolog.