Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.10.07. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Kezdő Számlázz.hu-sként biztosan felmerülnek benned kérdések: ezt hogy lehet, azt hogy lehet? És a funkciók láttán biztosan meg is lepődsz majd néhányszor: jé, ezt is lehet, azt is lehet?! Mobilapplikáció, mobilnyomtatás, sztornózás, helyesbítés, előtagok, megjegyzések, csatolmányok, bruttó ár, nettó ár… Összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami biztosan a segítségedre lesz! 

1. Sztornó vagy helyesbítő számla kiállítása 

Ha elrontottad a számlád, akkor a helyzettől függően sztornó vagy helyesbítő számlát állíthatsz ki. Ezt a műveletet a Vezérlőpult gombra, majd a rontott számla sorára kattintva tudod elvégezni, ha a “Sztornózom” opciót választod. Miután ez megvan, eldöntheted, hogy sztornószámlát írsz, vagy az “Inkább helyesbítő számlát állítok ki” opciót választod. 

2. Több számlatömb (előtag) kezelése a Számlázz.hu-ban 

Ahogy egyszerre több kézi számlatömböt is használhattál, lehetőséged van arra az online számlázóban is, hogy több számlaelőtagod legyen, amelyekhez külön beállításokat társíthatsz. Az előtagokat a Beállítások/Előtagok menüpontban tudod felvinni, törölni és módosítani.

3. Csatolmány a díjbekérő, számlaértesítő mellé

Igen, lehet! Amikor elküldöd partnerednek a számlaértesítő e-mailt, akkor rögtön tudsz bármilyen mellékletet, akár szerződést vagy teljesítésigazolást csatolni hozzá. Fontos viszont, hogy a megengedett maximális méret 2 MB, és összesen 5 fájlt mellékelhetsz az üzeneted mellé. 

4. Alapértelmezett számla- és tételmegjegyzés

Beállíthatod, hogy számláidon milyen megjegyzés jelenjen meg automatikusan, illetve az egyes tételekhez külön-külön szövegezést is társíthatsz, ami majd automatikusan megjelenik a számla szerkesztésekor, nem kell újra és újra rögzítened. Az alapértelmezett számlamegjegyzést a Beállítások/Fiók beállításai/Számlázás alapadatok menüpontban tudod megadni, a tételhez kapcsolódó megjegyzést pedig a Beállítások/Termékek oldalon, az adott termék adatlapján. 

5. Bruttó ár alapértelmezett megadása 

Előfordulhat, hogy a bruttó árral szeretnél alapértelmezetten számolni, és nincs kedved visszaszámolgatni a nettó árat belőle. Erre természetesen van lehetőség, a számla létrehozásakor kattints a “Nettó egységárra”, így tudsz átváltani a Bruttó ár alapértelmezett megadására. Ennek a funkciónak a használatához valamely fizetős szolgáltatáscsomagra lesz szükséged.

6. Számla másolása 

Ha egy számlát rendszeresen kell kiállítanod, vagy minimális módosítással, akkor azt könnyedén megteheted a számlamásolás funkcióval. Ehhez a “Kimenő számlák” menüpont alatt a számsoron kattints a “Másolás” gombra. Itt módosítani is tudsz a már meglévő adatokon, de a korábbi tételeket és információkat nem kell újra begépelned. 

7. Partner- és termékimport 

Partnereidet és termékeidet egyben is feltöltheted a Számlázz.hu rendszerébe, így amikor kiállítod a számládat, nem kell bepötyögnöd minden egyes alkalommal: a termékhez árat, tételmegjegyzést, alapértelmezett mennyiséget és mennyiségi egységet is társíthatsz. 

8. Mobilapp: MostSzámlázz

A Számlázz.hu-nak létezik mobilon használható verziója, ez a MostSzámlázz! Android készülékekre már elérhető az applikáció, iOS eszközök esetén viszont azt javasoljuk, a böngészőből nyisd meg a www.mostszamlazz.hu-t, amely a Számlázz.hu-nak egy teljesen mobilra optimalizált verziója! 

8 +1. Mobilnyomtatás 

Ha ügyfelednél vagy kitelepülésen (akár piacon) számlázol, és nincs nálad laptop, és tabletről/mobilról kell kiállítanod a számlát, akkor érdemes e-mailben továbbítani a vevődnek a számlát. De mi a helyzet, ha nincs e-mail címe vagy szeretné megkapni papíralapon? Mobilról vagy tabletről, akár a Számlázz.hu mobilapplikációjából, a MostSzámlázzból is tudsz nyomtatni – mobilnyomtatóval! Erről itt olvashatsz részleteket

Még több funkcióra vagy kíváncsi? Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttünk néhányat, és ha szeretnél többet olvasni a Számlázz.hu-ról, akkor figyelmedbe ajánljuk a Tudástárunkat, valamint Blogunkat

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?