Lássuk be, a fitnesz világszinten reneszánszát éli. Sőt, talán nem is újjászületésről, hanem folyamatos és dinamikus felemelkedésről beszélhetünk, mint ahogy azt az online számlázás tette az elmúlt 15 évben Magyarországon. Egy biztos, a Wikipedia szerint az 1980-as években kezdett szabadidős tevékenységből sportággá válni, ez idő alatt pedig talán több száz különböző fitneszirányzat is napvilágot látott. A fiatal edző, Gaál Attila az instabil felületeket emeli be az edzéseibe, és az erre speciálisan létrehozott terméket emelte be a Cápák között műsorába. Befektetés végül nem történt, de elmondása szerint így is sokat profitált a szereplésből. Megkérdeztük, Attila pedig elmesélte, hogyan!

Bemutatnád röviden a vállalkozásodat, honnan indult, és mi a különleges a módszeredben?
– A Stability Workout a saját fitneszirányzatom, aminek fő termékével, a Stability Boarddal szerepeltem a Cápák között című műsorban. Azért kerestem befektetőt, hogy a termék értékesítését támogassák, mivel maga a brand nemcsak az eszközről szól, bár annak jelentős részét képezi. Otthon és fitnesztermekben is lehet vele edzeni, gyógytornász központokban is használható, illetve sportolók sportjuk kiegészítéseként tudják használni. Amikor megismerkedtem az instabil felületekkel, olyan irányzatot szerettem volna létrehozni fitneszen belül, ami nem a “no pain no gain” (körülbelül: szenvedés nélkül siker sincs – a szerk.) vonalat képviseli. Ha megnézzük a hagyományos sportágakat, általában örömmel gyakoroljuk ezeket, a sportolók szívesen űzik a sportágukat és a fitneszben is ezt szerettem volna megvalósítani. Legyenek ilyen eszközök, és hozzunk létre egy olyan hozzáállást amivel valóban élvezetes edzést tudunk összerakni. Szerencsére ráadásul amellett, hogy élvezetesek az edzések, nagyon fejlesztő hatásúak is. Az általam használt instabil felületek, mint amilyen a Stability Board is, sokat hozzátesznek az egészségünkhöz, a sérülés megelőzéséhez. Amikor valaki először találkozik vele, ahogy itt a műsorban is történt, sokszor pont ennek ellenkezője jut az ember eszébe, hogy ezen esetleg összetöröm magam. De ha jól föl vannak építve a gyakorlatok, akkor pont azt érjük el vele, hogy a váratlan helyzetekre sokkal jobban fog reagálni a testünk. Az otthoni edzéshez pedig természetesen jár egy használati utasítás, hogyan kezdd el teljesen biztonságosan.

Hogyan kerültél be ezzel az izgalmas termékkel a Cápák között műsorába?
Sok ismerősöm javasolta, hogy meg kellenepróbálnom, de azt mondtam, hogy nem biztos, hogy nekem befektető kell. Inkább egy jó csapatra lenne szükségem, meg szakemberekre, akik pont olyan dologokhoz értenek, amikhez én nem. Én értek a szakmai részéhez, de szükség van olyanokra, akik a háttérteendőkben tudnak segíteni. Aztán szerencsére megkeresett a Cápák között stábja. Eleinte egy kicsit ódzkodtam bemenni a tévébe, de végül meggyőzött, hogy már a három válogatóból egy csomót tanulhatok. A tanulás, a fejlődés nálam nagy fókuszban van és tudtam, hogy nem kötelezem el magam, ha elmegyek a válogatókra. Volt már némi tapasztalatom a kamera előtti szereplésről, és nagyon jó kérdéseket tettek fel a válogatókon, amiken keresztül én is egyre jobban beleláttam a saját vállalkozásomba és már itt sokat tanultam belőle. Másrészt nekem is egyre inkább átalakult a gondolkodásom, és úgy döntöttem, hogy “igen, én ott akarok lenni a Cápák előtt”. Akár befektetés miatt, akár mentorálás miatt, vagy akár csak amiatt, ami végül történt, hogy nagyon jó visszajelzéseket kaptam. Nagyon pozitívan éltem meg az egész folyamatot, még ha ott, abban a pillanatban nem is feltétlenül, amikor nem kaptam befektetést. Mindenki azért megy oda, hatalmas lehetőség, ha egy Cápa beszáll egy üzletbe, de utólag hamar átértékelődött, hogy ennek így kellett lennie. Hiszen szerencsére az RTL nézettsége miatt sokakkal elkezdtem egyeztetni, és többekkel el is indult az együttműködés, nagyszerű üzleti kapcsolatok alakulnak ki a műsornak köszönhetően.

Van valami, ami networkingen, a kapcsolatépítésen kívül a vállalkozásodban máris lecsapódott, továbbfejlesztetted a Cápák javaslatainak hatására?
Amiben megerősítettek, az az, hogy ha növekedni szeretnék, akkor nagyon sok területhez értenem kell, vagy meg kell találnom azokat az embereket, akik értenek hozzá. Mivel jelenleg ez egy kis vállalkozás, ezért nem tudok felvenni tíz embert. Az viszont elkezdett kialakulni, hogy milyen irányba képezzem magam, illetve hogy projekt alapon vegyek be a bizniszbe embereket. Például most egy brand manager csapattal dolgozom együtt, akik sokat segítenek üzletileg, illetve a marketingben is. Ez már régóta a fejemben volt, és fejlesztettem magam, hogy hogyan reklámozzak Facebookon, Instagramon, de ez megint egy szakma. Amíg én öt évig azt tanultam, hogy hogyan legyek jó edző, és utána is folyamatosan tanulom, addig ők ezt tanulták ki. Nyilván sokat tanulok, de ezt nem lehet elsajátítani podcastek alapján, a szakértőre mindig szükség van.

Megalapoztad a vállalkozásodat, és sikerrel biztosítod a fejlődését: részben azzal, amit hozzátanulsz, részben azzal, amit kiszervezel. A Számlázz.hu mint a vállalkozásodat támogató eszköz hogyan illik ebbe a rendszerbe?
– A Számlázz.hu úgy illik ebbe a képbe, hogy szintén segít megtartani a fókuszt, ami a szakmám. Szeretek arra figyelni, ami az én feladatom, ami pedig kötelező plusz ügyintézés, azt örülök, ha vannak olyan rendszerek, amik elvégzik helyettem. A Számlázz.hu-t ezért is használom, mert megkönnyíti a munkámat mint egyéni vállalkozó. Hamarosan céget alapítok, de ami már a jelen helyzetben is nagy előny, hogy a webshoppal is össze van kötve a Számlázz.hu, így rengeteg időt és macerát, szerintem órákat spórolok meg havi szinten.

Mik azok az extra funkciók, esetleg, amiket szintén használsz?
– Valószínűleg sok olyan funkció van, amiről nem is tudok. Alapvetően személyi edzéseket tartok, vagy ha rendezvényre megyek, ezeknek a számláit ott állítom ki. Sokan mondják, hogy megkönnyíti az életüket, tehát ez a legfontosabb előny: ezekhez a dolgokhoz kevésbé értek, ezért nem szívesen mélyedek el bennük, ezért vannak rendszerek, amik ezt megoldják helyettem.

Visszatérve még a Cápák között műsorára: milyen élményt jelentett neked felkészülés és maga a szereplés, hogyan birkóztál meg az ezzel járó feladatokkal, esetleg kihívásokkal?
– Nagyon komolyan vettem a felkészülést. Az ismerősi körömben megkerestem azokat az embereket, akik tudtak segíteni, mind marketing, mind üzleti területen, felkészülni “a számok nyelvén” is. Emellett szerencsére a Cápák között stábja is adott lehetőséget pénzügyi tanácsadóval való egyeztetésre, úgyhogy minden lehetőséget kihasználtam. A pitchre rengeteget készültem, és mert tudom magamról, hogy kifejezetten lámpalázas vagyok, nagyon izgultam. Amikor lement a műsor, akkor nem is emlékeztem, hogy “most amúgy jól sikerült a pitch-em?”. Úgy izgultam a kamera előtt, mint senki! Azért vettem extra komolyan, mert tudtam, hogy a pitchre egyetlen esélyem van, abból nem vágnak ki semmit, ezért ha nagyon elrontom, akkor az kellemetlen. Nem volt rajtam pulzusmérő óra, de szerintem brutális pulzusom volt. Viszont amikor a pitchen túl voltam és jöttek a kérdések, akkor már tudtam, hogy felkészültem. Tudtam, hogy öt olyan üzletemberrel állok szemben, akik simán “szétcincálják” az embert, de úgy voltam vele, hogy a saját területemmel kapcsolatban alaposan felkészültem. Tudtak olyan kérdést feltenni, amire nem elég meggyőzően adtam választ. Például nem tudtam nagyon határozottan megmondani, hogy pontosan hány fitneszterem van Magyarországon, de utólag megnézve a statisztikákat mégiscsak én voltam közelebb az igazsághoz. De ha ezt nem tudod hitelesen elmondani, akkor igazából ennyi. Élménynek összességében nagyon jó volt, sokat adott, rengeteget tanultam belőle.

Köszönjük szépen, és további sok sikert kívánunk a vállalkozásod építéséhez!