2021 januárjától már a magánszemélyek felé kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, vagyis minden webshopot, árust, eladót érint, aki számlát (!) állít ki – gyakorlatilag bárkinek. 

A 2021-es év más lesz, mint a 2020-as: ebben sokan bíznak a hétköznapokat illetően, de a vállalkozásoknak is fel kell készülniük bizonyos változásokra. Emiatt nem kell bosszankodni senkinek, a szabályoknak történő megfelelés pofon egyszerű! 

2020-ban történt egy nagy változás a számlák adatszolgáltatását illetően: már minden magyar adóalany (vállalkozás, egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély) felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé 2020. július 1-jétől. Ez minden Számlázz.hu-felhasználónak zökkenőmentes átállást jelentett, mindössze annyi volt a dolgotok, hogy összekössétek számlázási fiókotokat a NAV Online Számla rendszerével. 

2021. január 4-től (vagyis január első munkanapjától) újabb változásra kell készülni: már nemcsak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek felé kiállított számlákat is továbbítani kell a NAV-nak. 

Mit jelent ez? Az adatszolgáltatási kötelezettség már a magánszemélyek részére kiállított bizonylatokra is vonatkozik, vagyis MINDEN ilyen számlát jelenteni kell a NAV-nak. (Nyugtát nem!) 

Hogyan? Ha eddig kéziszámláztál, itt az ideje eldobni! Nagyon-nagyon macerás lesz, mert kézzel kiállítod a számlát, majd a gép elé ülsz és a NAV honlapján újra bepötyögsz minden adatot kézzel. Ennél sokkal egyszerűbb, automatikus és ingyenes megoldás, ha a számlát azonnal a Számlázz.hu-val állítod ki!

Hogyan történik az adatszolgáltatás a Számlázz.hu-val? Automatikusan! A Számlázz.hu-ban (vagy mobilon, a MostSzámlázzal) kiállítod a számlát, majd semmit nem kell tenned, az adatszolgáltatás automatikusan megtörténik. Természetesen ezt ellenőrizheted, ha szeretnéd. 

Mit kell tenni, hogy az adatszolgáltatás automatikus legyen a magánszemélyek felé is? Ha már korábban összekötötted a Számlázz.hu-t a NAV Online Számla rendszerével, akkor semmit! Ha még nem, akkor itt lépésről lépésre megmutatjuk, ezt hogyan tudod megtenni. Ha megvan, kész, az adatszolgáltatással innentől kezdve nem kell foglalkoznod. 

Március 31-ig türelmi időszakot hirdetett a NAV. A Számlázz.hu mikortól küldi be az adatokat? 

A változás január 4-én lép életbe, azonban a NAV valóban március 31-ig türelmi időszakot hirdetett, vagyis számlázóprogramoknak eddig az időpontig kell felkészülniük a változásra, az előtte lévő időszakban nem kötelező az adatszolgáltatás (és visszamenőleg sem). Mivel a NAV fejlesztéshez szükséges végleges specifikációja még módosítás alatt áll, és egyelőre nem tesztelhető, a Számlázz.hu-nál a stabil és megbízható működés érdekében úgy döntöttünk, megvárjuk, amíg a NAV a végleges specifikációt elérhetővé teszi, hogy az éles működés előtt tesztelhessünk.

Ezért a Számlázz.hu kéthetes tesztelést követően, január 15-én 0 órától áll át az ún. NAV 3.0-ra, vagyis január 15-től működik majd az adatszolgáltatás a magánszemélyek felé kiállított számlákról. 

De pontosan mely számlák is tartoznak az adatszolgáltatásra kötelezett bizonylatok közé 2021-ben? 

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, mely számlákról kell adatot szolgáltatni 2021 januárjától: 

nav adatszolgáltatás 2021

Amennyiben szeretnél gondtalanul számlázni 2021-ben is, és még nincs Számlázz.hu fiókod, akkor regisztrálj egyszerűen és gyorsan itt!

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?