Ha év eleje, akkor megszakadás – gondolhatják a könyvelők teljesen jogosan, és most pedig alig múlt el február 20., mindjárt itt a február 25., amikor a kata bevallások a nyakukba ömlenek, persze az utolsó – vagy utolsó utáni – pillanatban. 

A katások könyvelése egyszerű – mondják sokan, persze könyvelőként valószínűleg rögtön jutnak eszedbe azok a példák, amikor ez egyáltalán nem így volt, vagy az ügyfél már későn jött rá, hogy bizony szakértőhöz kellett volna fordulnia. 

Az utolsó pillanatos ügyfelek

Február 25. a kata bevallás határideje, és körülbelül a napokban jön rá sok katás vállalkozó, hogy ez bizony rá is vonatkozik, így gyorsan igyekszik könyvelőt találni, aki a feladatot még a határidő előtt elvégzi. Biztosan hozzád is sorra futnak be az igények, kérések, kérdések. 

Mit tehet egy könyvelő ilyenkor? 

  • Visszautasítja az ügyfelet 
  • Elfogad minden megkeresést, és próbálja túlélni az elkövetkezendő napokat

Azt már sokszor hallhattátok tőlünk, hogy a Számlázz.hu-nál próbálunk minden olyan feladatot automatizálni, ami adatrögzítés, vagyis csak az időtöket viszi, és például a tavalyi könyvelői konferenciánkon (most furcsa belegondolni, hogy volt idő, ráadásul tavaly, amikor még találkozhattunk veletek) visszajelzéseitek, beszélgetéseink alapján erre bizony van is igényetek. 

Éppen ezért a katásokkal kapcsolatos adminisztrációt is igyekszünk megkönnyíteni, így a kata bevallás elkészítését is. 

Kata bevallások – ügyfelenként 5 perc alatt

Korábban már írtunk arról, hogy az autokata nem egy könyvelőszoftver, viszont a katások adminisztrációs kötelezettségeit (pontosabban az időrabló pötyögést, adatrögzítést, értesítésküldést és a katás adminisztrációs feladatokat) automatizálhatod vele könyvelőként is, így például a kata bevalláshoz szükséges XML-t pár kattintással kinyerheted a programból, anélkül, hogy előtte a számlaadatokat kellene bepötyögnöd a rendszerbe. 

Mert az adatok itt vannak nálunk: a számlák és a kifizetettség is. És az autokata “nemcsak saját maguknak könyvelő katásoknak vagy katás könyvelőknek, de katásokat könyvelő könyvelőknek is” óriási segítség, ahogyan Kristó Zoltán, az autokata szakértője szokta mondani… 🙂 

Ezt már több könyvelő felismerte, és szívesen használják az autokatát a katások könyveléséhez: így tesz például Orosz Réka, a Digitax R2R könyvelője is. 

“Az autokata tudása a Számlázz.hu rendszerével összekötve sok szempontból azonos a korszerű könyvelőszoftverekével: zárt, logikus, idősoros rendszer, mely automatikus  adatimportot, vagy akár  nyitó adat  feltöltést is lehetővé tesz.  A számlákhoz rögzíthető kifizetést   a helyes bevallási időszakhoz rendeli – ez leginkább az éven átnyúló kifizetéseknél érdekes” – mondta Réka. 

Az autokata a keretnyilvántartás során figyelembe veszi a szüneteltetést, az évközi vállalkozásindítást, valamint kezeli azt is, ami általában problémát okoz a számlázóprogramok automatikus keretkijelzésekor, hogy az éves kata keretbe azon számlák számítanak bele, amelyeket az adott évben fizettek ki, tehát a kifizetés dátuma a fontos a keret számításakor.

Réka az autokatát használja ügyfelei kata bevallásának elkészítéséhez is: “Az autokata az éves periódus zárásával exportállományt generál, mely kiválóan alkalmas az ÁNYK-ba, ONYÁ-ba való betöltésre. Menet közben is exportálhatunk file-okat, melyek rengeteg saját szempontú elemzés elvégzését teszik lehetővé.”

Hogyan működik a gyakorlatban? 

Ha ügyfeled 2020-ban egész évben Számlázz.hu-t használt, akkor lesz a legkönnyebb dolgod (ha nem, az sem gond, lejjebb írjuk, hogy az a forgatókönyv sem lesz bonyolult). 

  • Katás ügyfeled fiókjában könyvelői (olvasói vagy számlázói) jogosultsággal kell rendelkezned. 
  • Lépj át a Vezérlőpultról az autokata felületére! (Ha még nincs, kapcsoljátok be az autokatát ügyfeled fiókjában, és a kezdő lépéseket pontosan végezzétek el. Ez csak pár percet vesz igénybe.) 
  • A teendők között indítsd el a Kata bevallás teendőt: pillanatok alatt letöltheted a bevallás xml fájlt. 
  • Egy gyors ellenőrzés, és már küldheted is be akár az ONYÁ-n keresztül! 🙂 

Előfordulhat, hogy ügyfeled nem Számlázz.hu-t használt tavaly, hanem más módon is állított ki számlákat. Az autokata ez esetben is el tudja készíteni a bevallást, csupán importálni kell a más számlázóból/kézi számlatömbbel kiállított számlákat. Persze ehhez is minden segítséget megad az autokata: nézd csak

Néhány fontos dolog

Van néhány apró dolog, ami a pontos bevallás elkészítéséhez fontos. Ezek általában a vállalkozó teendői közé tartoznak: 

  • ügyfeled csak katás számlákat állítson ki a számlázási fiókjából
  • a számlakiegyenlítések pontos vezetése nagyon fontos: ezek egyezzenek meg a bankszámla- vagy készpénzmozgásokkal. 
  • ha a vállalkozás szünetelt, semmi gond, de ez legyen rögzítve az autokatában. 

Ha ezek mellé mind oda tudod tenni a pipát, akkor szuper hírünk van: ügyfeled autokata fiókja készen áll arra, hogy átadja Neked a bevallás xml-jét, így Neked csak néhány kattintással fel kell töltened az ONYÁ-ba! 🙂 

Ha kipróbáltad, és bármilyen észrevételed, javaslatod, véleményed van, akkor megköszönjük, ha írsz nekünk a konyveles@autokata.hu címre, nagyon örülnénk a visszajelzésednek. Köszönjük! 

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?

Hozzászólások

hozzászólás