Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Ha év eleje, akkor megszakadás – gondolhatják a könyvelők teljesen jogosan, és most pedig mindjárt itt a február 25., amikor a kata bevallások a nyakukba ömlenek, persze az utolsó – vagy utolsó utáni – pillanatban. 

A katások könyvelése egyszerű – mondják sokan, persze könyvelőként valószínűleg rögtön jutnak eszedbe azok a példák, amikor ez egyáltalán nem így volt, vagy az ügyfél már későn jött rá, hogy bizony szakértőhöz kellett volna fordulnia. 

Az utolsó pillanatos ügyfelek

Február 25. a kata bevallás határideje, és körülbelül a napokban jön rá sok katás vállalkozó, hogy ez bizony rá is vonatkozik, így gyorsan igyekszik könyvelőt találni, aki a feladatot még a határidő előtt elvégzi. Biztosan hozzád is sorra futnak be az igények, kérések, kérdések. 

Mit tehet egy könyvelő ilyenkor? 

  • Visszautasítja az ügyfelet 
  • Elfogad minden megkeresést, és próbálja túlélni az elkövetkezendő napokat

Azt már sokszor hallhattátok tőlünk, hogy a Számlázz.hu-nál próbálunk minden olyan feladatot automatizálni, ami adatrögzítés, vagyis csak az időtöket viszi, és például a tavalyi könyvelői konferenciánkon (most furcsa belegondolni, hogy volt idő, ráadásul tavaly, amikor még találkozhattunk veletek) visszajelzéseitek, beszélgetéseink alapján erre bizony van is igényetek. 

Éppen ezért a katásokkal kapcsolatos adminisztrációt is igyekszünk megkönnyíteni, így a kata bevallás elkészítését is. 

Kata bevallások – ügyfelenként 15 perc alatt

Korábban már írtunk arról, hogy az autokata nem egy könyvelőszoftver, viszont a katások adminisztrációs kötelezettségeit (pontosabban az időrabló pötyögést, adatrögzítést, értesítésküldést és a katás adminisztrációs feladatokat) automatizálhatod vele könyvelőként is, így például a kata bevalláshoz szükséges XML-t pár kattintással kinyerheted a programból, anélkül, hogy előtte a számlaadatokat kellene bepötyögnöd a rendszerbe. 

Mert az adatok itt vannak nálunk: a számlák és a kifizetettség is. És az autokata “nemcsak saját maguknak könyvelő katásoknak vagy katás könyvelőknek, de katásokat könyvelő könyvelőknek is” óriási segítség, ahogyan Kristó Zoltán, az autokata szakértője szokta mondani… 🙂 

Ezt már több könyvelő felismerte, és szívesen használják az autokatát a katások könyveléséhez: így tesz például Orosz Réka, a Digitax R2R könyvelője is. 

“Az autokata tudása a Számlázz.hu rendszerével összekötve sok szempontból azonos a korszerű könyvelőszoftverekével: zárt, logikus, idősoros rendszer, mely automatikus  adatimportot, vagy akár  nyitó adat  feltöltést is lehetővé tesz.  A számlákhoz rögzíthető kifizetést   a helyes bevallási időszakhoz rendeli – ez leginkább az éven átnyúló kifizetéseknél érdekes” – mondta Réka. 

Az autokata a keretnyilvántartás során figyelembe veszi a szüneteltetést, az évközi vállalkozásindítást, valamint kezeli azt is, ami általában problémát okoz a számlázóprogramok automatikus keretkijelzésekor, hogy az éves kata keretbe azon számlák számítanak bele, amelyeket az adott évben fizettek ki, tehát a kifizetés dátuma a fontos a keret számításakor.

Réka az autokatát használja ügyfelei kata bevallásának elkészítéséhez is: “Az autokata az éves periódus zárásával exportállományt generál, mely kiválóan alkalmas az ÁNYK-ba, ONYÁ-ba való betöltésre. Menet közben is exportálhatunk file-okat, melyek rengeteg saját szempontú elemzés elvégzését teszik lehetővé.”

Hogyan működik a gyakorlatban? 

Ha ügyfeled tavaly egész évben Számlázz.hu-t használt, akkor lesz a legkönnyebb dolgod (ha nem, az sem gond, lejjebb írjuk, hogy az a forgatókönyv sem lesz bonyolult). 

  • Katás ügyfeled fiókjában könyvelői (olvasói vagy számlázói) jogosultsággal kell rendelkezned. 
  • Lépj át a Vezérlőpultról az autokata felületére! (Ha még nincs, kapcsoljátok be az autokatát ügyfeled fiókjában, és a kezdő lépéseket pontosan végezzétek el. Ez csak pár percet vesz igénybe.) 
  • A teendők között indítsd el a Kata bevallás teendőt: pillanatok alatt letöltheted a bevallás xml fájlt. 
  • Egy gyors ellenőrzés, és már küldheted is be akár az ONYÁ-n keresztül! 🙂 

Előfordulhat, hogy ügyfeled nem Számlázz.hu-t használt tavaly, hanem más módon is állított ki számlákat. Az autokata ez esetben is el tudja készíteni a bevallást, csupán importálni kell a más számlázóból/kézi számlatömbbel kiállított számlákat. Persze ehhez is minden segítséget megad az autokata: nézd csak

FRISSÍTÉS: 2022 januárjától autokata előfizetéshez már #start és #digital csomagban is ajándékba kapod a Számlaverzum (NAV számlaszinkron) szolgáltatásunkat a kimenő számák esetében, hogy az adatszolgáltatás a más számlázókkal kiállított számlákról is pontos legyen. Autokata előfizetőként kapcsold be a Számlaverzumot a Beállítások / Fiók beállításai / NAV online adatkapcsolat menüpontban, és élvezd, hogy az összes* kimenő számládat látod a számlázási fiókodban!

*Kivétel: a nem Számlázz.hu-val kiállított, OSS-be küldött külföldi kimenő számlák. A bejövő számlákhoz #profi csomagra kell váltani. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy milyen számlákat kell beküldeni a NAV-ba, és ezáltal milyen bizonylatok jelennek meg a Számlaverzumban.

Néhány fontos dolog

Van néhány apró dolog, ami a pontos bevallás elkészítéséhez fontos. Ezek általában a vállalkozó teendői közé tartoznak:

  • ügyfeled csak katás számlákat állítson ki a számlázási fiókjából.

  • a számlakiegyenlítések pontos vezetése nagyon fontos: ezek egyezzenek meg a bankszámla- vagy készpénzmozgásokkal.

  • ha a vállalkozás szünetelt, semmi gond, de ez legyen rögzítve az autokatában.

Ha ezek mellé mind oda tudod tenni a pipát, akkor szuper hírünk van: ügyfeled autokata fiókja készen áll arra, hogy átadja Neked a bevallás xml-jét, így Neked csak néhány kattintással fel kell töltened az ONYÁ-ba vagy ÁNYK-ba! 🙂 

Kérdésed, vagy észrevételed van? Írj az autokata csapatának!

Ha felmerült benned bármilyen kérdés, észrevétel, vagy javaslatod, véleményed van, amit megosztanál az autokata csapatával, írj nekik, és örömmel válaszolnak!

Írok az autokata csapatának