Közismert tény, hogy 16 évvel ezelőtt a Számlázz.hu egyszer, online számlázószoftverként indult. Elég hamar rájöttünk azonban, hogy ennél sokkal több is lehet, sokkal többnek kell lennie. Ebben a hét évvel ezelőtti cikkben például arról írtunk, hogyan lehet egy nagyon egyszerű webáruházhoz illeszteni a Számlázz.hu-t. Ez az illesztés azt eredményezi, hogy a vásárlási élmény is megmarad, ugyanakkor a teljes folyamat automatizációját kimaxoljuk: legyen minél kevesebb élő emberi munka! A feladatok nagy részét az ember helyett végezzék el az éjszaka is precízen, hibamentesen dolgozó okos automatizmusok.

Az akkori irányt nagyon jól “vették” a magyar mikro-, és kisvállalatok. Ma már sok tízezer okos vállalkozás használja ki a Számlázz.hu automatikus funkcióit. Megértettétek, hogy a 21. században a gépi/robotmunkát gépeknek és robotoknak kell elvégeznie.

Mondok egy példát. A Számlázz.hu egyik fejlesztője kecskeméti, de nem csak származását tekintve, hanem ott is lakik, onnan jár be dolgozni Budapestre (amikor nincs home office-ban). Kecskeméten egy másik fiatalember zöldség-gyümölcs házhozszállítást végez. Ennek lényege a következő:

  • regisztrálsz (e-mail), hogy szeretnél hetente egyszer egy zöldség-gyümölcs kosarat az ajtód elé
  • hetente egyszer kapsz e-mailben egy díjbekérőt
  • ezt online bankkártyával ki tudod fizetni
  • a fizetés után automatikusan számlát kapsz
  • és a megbeszélt napon érkezik a kosár zöldség

Valódi kosarat kapsz, amiből nem kell kipakolnod: jövő héten visszaadod az üres kosarat, amikor a következő teli kosarat kapod. Az egésznek van egy nagyon kellemes kézműves jellege, holott valójában a termékek a nagybani zöldségpiacról érkeznek – de nincs ezzel semmi baj.

Remek ötlet és remek kivitelezés: a vállalkozó a zöldség/gyümölcs beszerzésre koncentrál, a pénzügyi/fizetési/számlázási feladatok pedig automatizálva vannak.

Előtte

Forrás: HetiFriss/Facebook

Utána

Én személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy a 7-8 évvel ezelőtti “gondolkodásmódunkat” sikerült felvennie a mikro-, és kisvállalkozóknak, és egy ilyen vállalkozást már teljesen egyedül, legfeljebb a blogcikkeinkre támaszkodva össze tud állítani (khm… legózni?) egy vállalkozó.

Ma viszont 2021 márciusa van, és három hónappal ezelőtt útjára indítottunk egy ennél nagyobb szabású ötlethalmazt. Ha a Számlázz.hu alapszolgáltatásaival ma már ekkorát tud lépni előre önállóan egy vállalkozó a számlázás területén… Mi lenne, ha mindezt meg tudná tenni a teljes vállalkozását érintő összes pénzügyi és adminisztratív folyamatokkal? De TÉNYLEG mindent lefedően! Könyvelő, könyvelés, adózás, szerződések, készlet, vállalkozásirányítás, emlékeztetők, munkalapok, árajánlatok… És még sorolhatnám. Képes lehet ma egy magyar vállalkozó legószerűen felépíteni és digitalizáltan működtetni a vállalkozását?

Egy dolog biztos: ehhez a Számlázz.hu kevés… De ez nem is baj. Vannak mások, akik a Számlázz.hu-hoz hasonlóan nyújtanak magas szintű digitális, tehát az interneten keresztül működő szolgáltatásokat. Mi lenne, ha (kivételesen ;-)) összefognánk? 

Nos, mi megtettük – így jött létre a Számlázz.hu PARK: Pénzügyi és Adminisztrációs Rendszerek Központja. A tagjai jelenleg a Számlázz.hu-n kívül:

  • autokata – könyvelőasszisztens katásoknak (DIY)
  • Innonest – munkalap, árajánlat- és készletkezelés
  • QUiCK – pénzügyi modul
  • R!port – pénzügyek vezetőknek (döntéstámogatás)
  • SMARTBooks Business – vállalatirányítás a böngésződben
  • SMARTBooks Könyvelés – webalapú, online könyvelőrendszer 

Jó hír, hogy a Számlázz.hu PARK nem csak a szoftverekről szól, hanem neves szakértői csapat is segít sok-sok tapasztalattal és gondolattal (szakértőink itt).

A PARK szolgáltatásai folyamatosan bővülnek, de már ma is képes arra, amire jó pár éve még csak Számlázz.hu-t lehetett használni. Digitalizálhatod velük vállalkozásod folyamatait, ami akkor is jó ötlet, ha jelenleg ad hoc módon működtök, tehát nincsenek is folyamatok… 🙂 DIY