Itt a harmadik hullám, és ott tartunk, ahol egy éve, legalábbis ami az online oktatást illeti: a gyerekek ismét az otthoni íróasztaluk mögött ragadtak – és ez sok esetben azt jelenti, hogy a szülők pedig otthon, velük együtt. 

A tanulás végeztével nem sok helyre lehet menni, és ha lehetne is, a szülő sokszor inkább lefoglalná valamivel gyermekét, hogy a saját dolgára is tudjon picit koncentrálni. Persze ilyenkor jön a dilemma: mivel lehet lefoglalni a telefonnyomkodáson és a számítógépen kívül? Pontosan ezekkel, de ha már… Akkor töltse hasznosan az időt, nem? 🙂 

Habár elsősorban nem a szülők jelentik a célcsoportot a Formáld a Világod! kezdeményezésnek, hanem a gyerekek, mindkét fél profitálhat belőle: sőt, az iskolák is! 

A C3 Alapítvány létrehozott egy online platformot, egy digitális műhelyt, ahol a fiatalok lépésről lépésre útmutatók segítségével animációkat, honlapot, applikációkat készíthetnek, de akár locsolóberendezést is legyárthatnak otthon, a karanténban ülve. Mindez gyerekeknek szól, 19 év alatti fiataloknak, és a felület, valamint a leírások úgy épülnek fel, hogy a feladatokkal valóban meg tudjanak birkózni a kicsik. 

Honnan jönnek az ötletek? 

A C3 Alapítvány minden évben megrendezi a “Formáld a világod! Szabadfogású Számítógép Versenyt”, ahol 19 év alatti fiatalok mérettetik meg magukat. Ezt a versenyt a Számlázz.hu is minden évben támogatja, hiszen innen olyan innovációk kerülnek ki, mint a müzliautomata, digitális kiállítás vagy egy olyan program, ami kamerán keresztül felismeri, hogy valakin van-e maszk, vagy nincs. 

Az új, koronavírus-időszakra specializálódott platform, a Formáld a világod! műhely májusban jelent meg. Kifejezetten cél volt a fiatalok bevonása a tartalomgyártásba, tehát gyerekektől gyerekeknek szól, a fent említett verseny volt nyerteseinek hozzájárulásával. 

A feladatok lényege: csak egy ötlet kell, minden más megtanulható! Nem kell tech-gurunak lenni, de az sem szükséges, hogy a gyerkőc rajongjon az informatika iránt, itt bárki talál testhezálló feladatot. Ráadásul minden karantén-kompatibilis, vagyis ha otthon nincs is meg minden hozzávaló dolog, könnyen, online is beszerezhetőek. 

A teljesség igénye nélkül néhány tutorial: 

Minden lépésről lépésre, akár mobilról is 

A feladatok is gyermekektől gyermekeknek készültek – vagyis a leírások, a tutorialok is, így minden érthető lesz. Ha az adott feladat programozást igényel, nem probléma, mert ehhez is megtalálja majd a gyerkőc azt a linket, ahol utána tud nézni az infóknak. Ráadásul minden magyarul van, ami tényleg egyedülálló ebben a műfajban! 🙂 

Ha nincs otthon számítógép, vagy a szülő épp munkára használja, nem gond, hiszen számos ötlet mobiltelefonnal is megvalósítható: a játék egyik célja, hogy a gyerekek felismerjék, a mobil is egy számítógép! 

Nektek is van ötletetek? 

A platform bővíthető, és a C3 Alapívány alig várja, hogy új ötletekkel töltse fel az egyébként így is gazdag tárházat. Jelenleg: 

  • 25 tutorial szerepel a weboldalon
  • 3 korcsoportra lebontva (10 év alattiak, 10 és 14 év közöttiek, 14 év felettiek), 
  • és már 6000-en próbálták ki a feladatokat. 

Vagyis mindenki találhat magának valót, és rájöhet, hogy ő is tud weblapot vagy locsolóberendezést készíteni. 🙂 

Vannak olyan leírások, amelyek két másodperc alatt megvalósíthatók, van, ami fél óra, és van, ami komplexebb mutatvány lesz: csak a gyermeken múlik, hogy mire van ideje, vagy mi tetszik neki. 

Segítség, kézenfogás

Ha a feladatokkal kapcsolatban kérdése van a gyermeknek, akkor a C3 Alapítványnak lehet üzenetet írni, ők pedig akár a készítőkkel is szívesen összekötik az érdeklődőket. A visszajelzéseket, elkészült munkákat pedig nagyon várják, és örülnek minden elkészült műnek! 🙂