Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.06.09. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Valljuk be, néha tényleg úgy érezhetjük, hogy az adminisztrációs teendőknek sosincs vége, és az a bizonyos to-do lista csak nem akar kiürülni. A katások annyira nincsenek túlterhelve, de azért nekik is oda kell figyelniük néhány fontos szabályra és határidőre. Most pl. a május 20. lehet érdekes abban az esetben, ha nem csak a katás vállalkozásodból volt bevételed.

Főállású katásként, ha semmilyen más bevételed nem volt, a februári kata bevallással eleget tettél bevallási kötelezettségednek, vagyis nincs teendőd az szja-bevallással kapcsolatban. Ha viszont 2020-ban volt személyi jövedelemadó alá tartozó jövedelmed (például munkaviszony mellett katáztál vagy más tevékenységből vagy ellátásból adódóan sikerült bevételre szert tenned), szja-bevallást kell leadnod 2021. május 20-ig.

Milyen jövedelmekre gondolj?

  • munkaviszonyból származó
  • CSED, GYED vagy táppénzes ellátás
  • álláskeresési járulék
  • ingatlan bérbeadás
  • ingatlan értékesítés

FONTOS! Ezek csak a leggyakoribb példák, előfordulhat más típusú bevétel is.

Nagy segítség, hogy a NAV idén is elkészíti az szja-bevallás tervezetet és március 15-től elérhetővé teszi az e-szja portálon. De létezhet olyan bevételed (pl. ingatlan eladás/bérbeadás), amikről a NAV-nak nincs tudomása, ezért ezekkel neked kell kiegészítened a tervezetet, és csak azután elfogadni és beadni, ha már minden összeg pontosan szerepel a bevallásban.

Egyéni vállalkozók figyelmébe

Az egyéni vállalkozóknak az e-szja portálon el kell fogadniuk a személyi jövedelemadó bevallás tervezetet, mert nekik nem válik automatikusan érvényes bevallássá május 20-szal.

Kedvezmények

A jövedelmeken kívül érdemes ellenőrizni a neked járó kedvezményeket is, amik a következők lehetnek 2021-ben:

Katás bevételeidet természetesen nem kell sehol feltüntetni, hiszen arról már februárban elkészült a kata bevallásod.

A bevallás-tervezetről, az esetleges adókedvezmények igénybevételéről és az szja fizetési kötelezettség befizetéséről részletesebben olvashatsz az autokata Tudáscentrumában!

Hogy ne maradj le az aktualitásokról, a legfontosabb teendőkről és határidőkről, kapcsold be az autokatát! Akár ingyen is bekukkanthatsz. 😉

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?

Hozzászólások