Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Figyelem! 2022. szeptember 1-jével változott a kata, ezekkel támogatunk: 

  • Keret- és adófigyelő: ha alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, valamint teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk! További részletek adózási támogatásunkról itt. (Tipp! Számlázz.hu előfizetőknek 2022. december 31-ig díjmentesen biztosítjuk a keretkijelzést és a hozzá szükséges QUiCK Számlabox csomagját is!)
  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkeresési és digitális támogatást találsz egy helyen.

Az autokata 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne. Erről megújult ÁSZF-ünk 1. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

BŐVEBBEN AZ ADÓZÁSI TÁMOGATÁSRÓL
FIGYELEM! Ez a cikk 2021-ben készült, ezért a dátumok már nem aktuálisak, de a bevallással kapcsolatos információk többnyire továbbra is érvényesek! A 2021-es jövedelmekre vonatkozó SZJA-bevallás (21SZJA) határideje: 2022. május 20. Ha gyermekes szülőként adóvisszatérítést kaptál, úgy azt is fel kell tüntetni az SZJA-bevallásban. Ha bizonytalan vagy, az autokata chatbotja segíthet átlátni a folyamatot.

Valljuk be, néha tényleg úgy érezhetjük, hogy az adminisztrációs teendőknek sosincs vége, és az a bizonyos to-do lista csak nem akar kiürülni. A katások annyira nincsenek túlterhelve, de azért nekik is oda kell figyelniük néhány fontos szabályra és határidőre. Most pl. a május 20. lehet érdekes abban az esetben, ha nem csak a katás vállalkozásodból volt bevételed.

Főállású katásként, ha semmilyen más bevételed nem volt, a februári kata bevallással eleget tettél bevallási kötelezettségednek, vagyis nincs teendőd az szja-bevallással kapcsolatban. Ha viszont 2020-ban volt személyi jövedelemadó alá tartozó jövedelmed (például munkaviszony mellett katáztál vagy más tevékenységből vagy ellátásból adódóan sikerült bevételre szert tenned), szja-bevallást kell leadnod 2021. május 20-ig.

Milyen jövedelmekre gondolj?

  • munkaviszonyból származó
  • CSED, GYED vagy táppénzes ellátás
  • álláskeresési járulék
  • ingatlan bérbeadás
  • ingatlan értékesítés

FONTOS! Ezek csak a leggyakoribb példák, előfordulhat más típusú bevétel is.

Nagy segítség, hogy a NAV idén is elkészíti az szja-bevallás tervezetet és március 15-től elérhetővé teszi az e-szja portálon. De létezhet olyan bevételed (pl. ingatlan eladás/bérbeadás), amikről a NAV-nak nincs tudomása, ezért ezekkel neked kell kiegészítened a tervezetet, és csak azután elfogadni és beadni, ha már minden összeg pontosan szerepel a bevallásban.

Egyéni vállalkozók figyelmébe

Az egyéni vállalkozóknak az e-szja portálon el kell fogadniuk a személyi jövedelemadó bevallás tervezetet, mert nekik nem válik automatikusan érvényes bevallássá május 20-szal.

Kedvezmények

A jövedelmeken kívül érdemes ellenőrizni a neked járó kedvezményeket is, amik a következők lehetnek 2021-ben:

Katás bevételeidet természetesen nem kell sehol feltüntetni, hiszen arról már februárban elkészült a kata bevallásod.

A bevallás-tervezetről, az esetleges adókedvezmények igénybevételéről és az szja fizetési kötelezettség befizetéséről részletesebben olvashatsz az autokata Tudáscentrumában!

Hogy ne maradj le az aktualitásokról, a legfontosabb teendőkről és határidőkről, kapcsold be az autokatát! Akár ingyen is bekukkanthatsz. 😉

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?

Hozzászólások