PSD2? Blockchain? DeFi*? Mozaikszavak és furcsa szóösszetételek, melyekről sokfelől hallunk, de mégis keveset tudunk… Pedig a fintech-megoldások egyre inkább beszivárognak az életünkbe, ha akarjuk, ha nem. De hogyan tájékozódjunk egy ilyen félelmekkel és kételyekkel kikövezett terepen? Hát úgy, hogy bízunk a felelős fintech tartalmakban! Ebben szeretnénk segíteni: kiválasztjuk, értékeljük és díjazzuk azokat az anyagokat, amelyek hitelesen, közérthetően és izgalmasan tágítják látókörünket a pénzügyi technológiák univerzumában. Hajrá Felelős Fintech!

Ha vállalkozó vagy, téged biztos nem került el a fintech, még ha ez eddig nem is tudatosult benned – gondolj csak a Számlázz.hu-val való viszonyodra! 🙂  De mi is az a fintech? Miért fontos róla beszélnünk? Hogyan formálja az életünket? És mit tehetsz, hogy közelebb kerülj hozzá? Mutatjuk.

Fintech, mit kezdjünk veled? 

A szó szoros értelmében az angolszász financial technologies kifejezés – amelynek összeolvadásából született  fintech szó – annyit tesz, hogy pénzügyi technológiák. De ez nem mond túl sokat. 🙂 A fintech lényege az a trend, ahogyan a hagyományos pénzügyi szolgáltatások digitalizálódásával és új digitális pénzügyi szolgáltatások megjelenésével egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válik a pénzügyi ügyintézés.

Kicsit részletesebben egy PARK-cikkben már írtunk erről Váradi János fintech stratéga és Réti Bálint (aki a Felelős Fintech Tartalmakért program szakmai támogatójaként fémjelzett Péntech egyik alapítója) előadásának nyomán, a reflexió itt olvasható.

Mindez szinte fénysebességgel zajlik a szemünk előtt, ezért nem meglepő, hogy csak kapkodjuk a fejünket, miközben követni próbáljuk a technológiai fejlődés ívét. Lassan oda jutunk, hogy a gyerekek az anyatejjel szívják magukba a fintechet, a hagyományos, kissé rigorózus megoldásokhoz szokott vállalkozónak azonban nem könnyű adaptálódnia: digitalizálódnak a bankok, újgenerációs pénzintézetek jelennek meg, automatizált folyamatok hatják át a pénzügyeket. Állandó innováció, összetett folyamatok, új jogszabályok, bonyolult szabályozás, elvont fogalmak, erősödő zaj – ezt biztos háttértudás nélkül nem egyszerű átlátni, rábízni magunkat meg főleg, ezért sokak fejében ott csörömpöl a vészharang.

Ha viszont lépést szeretnénk tartani (és a fennmaradáshoz erre szükségünk lesz), hatalmas a felelőssége mindazoknak, akik fintech-kel foglalkoznak (akár termékeket fejlesztenek, akár szakértőként járják körül a témát).

Van egy álmunk… 

A fintech piac megkérdőjelezhetetlenül fontos szereplőjeként a Számlázz.hu felelőssége is nagy, ezt tudjuk. 🙂 Azt szeretnénk elérni, hogy ne csak felhasználóbarát szoftverekkel és hatékonyságnövelő megoldásokkal könnyítsük meg a vállalkozói mindennapokat, hanem hiteles, közérthető tájékoztatással is. Ezért 2022 elején díjat alapítottunk és pályázatot hirdettünk: folyamatosan keressük azokat az alkotásokat (legyenek azok cikkek, videók, posztok, vagy bármi más), amelyek hasznos, szakmailag megalapozott tájékoztatással, valóban segítik azokat, akiknek a fintech-megoldásokat érteniük és használniuk kellene.

Hogy tényleg hiteles fintech-anyagok lássanak napvilágot és kapjanak publicitást, extra ösztönzőket is kínálunk:

  • Pénzjutalmat (összesen nettó 200 000 Ft-ot :)) adunk minden hónapban a legjobb anyag szerzőjének vagy szerzőinek, amivel támogatjuk újabb Felelős Fintech Tartalmak megszületését is.
  • Igazi profik értékelik az anyagokat: a zsűriben helyet foglalnak olyan fintech-tudorok, mint a díj szakmai támogatójaként szerepet vállaló Péntech cégfinanszírozási platform egyik alapítója és egyben a Magyar Fintech Szövetség elnökhelyettese, Réti Bálint, vagy Ács Zoltán, az MKB Fintechlab vezetője, ex-gazdasági-újságíró is. A másik két virtuális ítészi széket pedig olyan közismert és -kedvelt, sokat látott és rendkívül sokoldalú személyek foglalják el, mint Mérő László, pszichológus-matematikus-publicista és Bombera Krisztina televíziós újságíró, akik pontosan tudják, milyen egy-egy témát jól körüljárni, hitelesen és élvezetesen átadni a közönség számára. 
  • Publikálási lehetőséget is adunk mindazoknak, akiknél megszülethet az üzenet, de nem feltétlenül találnak csatornát annak közvetítésére. Örömmel fogadjuk azon lelkes érdeklődők anyagait, akik érdeklődésük, tanulmányaik alapján úgy érzik, szívesen foglalkoznának mélyebben a fintech egy-egy szegletével.

Hogyan lehet pályázni?

Akit foglalkoztat a fintech, annak két lehetősége van: 

  1. Nevezi már megjelent anyagát. Saját anyaggal nevezhet bárki, aki bármilyen médiumban publikált fintech témában az aktuális nevezési időszaknak megfelelő időpontban. Ide tölthetitek fel az anyagokat »
  2. Most fogalmazza meg mondanivalóját, és küldi el nekünk az erre a célra létrehozott felületen keresztül. Ha shortlistre kerül az anyagod, közzétesszük azt a felelosfintech.hu-n. Itt küldhetsz be új tartalmat »

Ezen felül bevonjuk a közönséget is: lehetőséget biztosítunk bárki számára, hogy egy általa hasznosnak ítélt fintech-anyagot jelöljön a versenyre.

A formátumra vonatkozóan nincs semmilyen megkötés. Videós tartalmakat és podcastokat ugyanúgy várunk, mint újságcikkeket, és a vállalati vagy hobbiblogok szerzőinek anyagaira is kíváncsiak vagyunk. Hisszük ugyanis, hogy egy tartalom nem attól lesz értékes, hogy hol jelenik meg és milyen alakot ölt, hanem a közlés minősége, a megközelítés újszerűsége teszi azt naggyá.

Minden részletet megtalálsz a felelosfintech.hu-n.

Közös nevező: Te kellesz a döntéshez!

Az, hogy egy írás, egy podcast beszélgetés, egy videó vagy egy infografika célba ért-e, sikerült-e használható tudást közvetítenie, azok tudják eldönteni, akik számára ezek az anyagok szólnak. Vállalkozók és vállalkozó kedvűek, titeket kérünk arra, hogy szavazzatok az adott hónap legjobb fintech-anyagára, arra, ami számotokra érdekes, érthető és élvezetes egyszerre.

Persze szakmailag a téma feketeövesei előszűrik a nevezéseket, így biztos lehetsz abban, hogy csakis szakmailag is megalapozott, minőségi anyagot fogsz látni a shortlistes válogatásban, így csak nyerhetsz annak tanulmányozásával.

Itt tudsz szavazni »

Ők eddig a legjobbak

Az első negyedév közel 100 nevezett anyagából 30 felelt meg annak, amit a fintech felelősségéről vallunk. A zsűri és a közönség pedig döntött:

➡️ Január felelős fintech tartalma Tonács Attila írása a Portfolio.hu-n: Forradalmi újítások jöhetnek a fizetéseknél: sokan már léptek

➡️ Február felelős fintech tartalma Brückner Gergely, a Telex.hu-n megjelent cikke: Hiába gyorsabbak a trendi londoni appok, ha sok pénzről van szó, a hagyományos bankokban bízunk

➡️ Március felelős fintech tartalma Quayum Dániel interjúja a Fintech.hu-n: Magyar megoldás az Ethereum problémájára

* A címben megjelölt DeFi kifejezés a decentralizált pénzügyek rövidítése, mely egy blokklánc-alapú kísérleti pénzügyi technológia. De erről is olvashattok a Felelős Fintech Tartalmak között, szakértőktől. És figyeljétek a Számlázz.hu PARK oldalát is májusban, hiszen a hónap témája a #fintech!