Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2024.03.05. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Júliusban is hozunk egy igazán hasznos új funkciót, melyet az MNB is ajánl: a Számlázz.hu-s költségeidet a Számlázz.hu-s fiókodból a mobil- vagy netbankodba érkező fizetési kérelemre kattintva is kiegyenlítheted, egyetlen kattintással. Nézzük meg, hogy pontosan mi is a fizetési kérelem, hogyan működik, mire és kinek jó! Kezdjük az alapokkal!

Mi az a fizetési kérelem? 🤷‍♂️

Röviden: egy fizetési kérés, ami technikailag egy előre kitöltött banki átutalás, amit az eladó állít ki és amely a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére valósult meg

Részletesebben: a fizetési kérelem a Giroinstant rendszerben használatos szabványosított figyelmeztető üzenet, amivel egy kitöltött utalási megbízást küldhet a címzett (vevő) számára, aki szabadon dönthet arról, hogy:

  • elfogadja-e a kérelmet és egy kattintással átutalja a szükséges összeget,
  • visszatér később kiegyenlíteni (az érvényességi időn belül),
  • figyelmen kívül hagyja,
  • elutasítja a kérelmet.

A fizetési megbízásnak tartalmaznia kell (a banki átutaláshoz hasonlóan):

  • az utalás összegét,
  • cégadatokat, nevet, bankszámlaszámot (a fizetési kérelem csak bankszámlaszámra küldhető),
  • dátumot, érvényességi időt,
  • megjegyzést, ha szükséges.

A szolgáltatás az év minden napján 0-24 órában elérhető. A fizetési kérelemről minden információt megtalálsz a tudástárunkban.

Miért és kinek jó a fizetési kérelem? 🧐

  • Neked, aki megkapja ezt az üzenetet, ugyanis nem kell bajlódnod az utalás adatainak bepötyögésével, így egyszerűen, hibázás, elgépelés nélkül kiegyenlítheted a számlád.
  • A kezdeményező félnek, aki a kiegyenlítést követően néhány másodpercen belül hozzájut a pénzéhez.

A Számlázz.hu-hoz kapcsolódó díjakat már kiegyenlítheted fizetési kérelemmel 💻🧾

A fizetési kérelem a Számlázz.hu-s szolgáltatáscsomagodhoz tartozó díjaid egyszerűsített rendezésére vált elérhetővé. Ha eddig utaltál, ezentúl nem kell bajlódnod az átutaláshoz szükséges adatok előkeresésével, megadásával. A fennálló költségeid rendezésére nincs más teendőd, mint a Számlázz.hu-s fiókodban a felugró ablakon kiválasztanod, hogy melyik bankszámládról szeretnéd kiegyenlíteni a díjakat. Majd a kiválasztott bankszámládhoz tartozó netbankodban egyetlen kattintással fizethetsz és kész is.. És nem csak gyorsabban fizethetsz, hanem a hibázási lehetőség is csökken, nem fogsz semmilyen utalási adatot elgépelni. A fentieket mutatjuk lépésről-lépésre a következő képernyőképeken:

1. Válaszd ki, hogy hogyan szeretnél fizetni: a fizetési kérelem esetében válaszd az átutalást. A rendszer ezt a lépést a következő esedékes fizetésnél is meg fogja tőled kérdezni, így bármikor módosíthatsz a fizetési módon.

fizetési kérelem 1. lépés

2. Válaszd ki, hogy melyik bankszámládról szeretnél fizetni. Ha csak egy van megadva a rendszerben, alapértelmezetten válaszd azt a számlád. Fizetési kötelezettség esetén a rendszer ezt minden esetben meg fogja kérdezni tőled.

Átutalás fizetési kérelemmel

3. Majd a sikeres fizetési kérelem elküldése után lépj be a mobil vagy netbankodba, és fizess egyetlen kattintással!

Fizetési kérelem elküldve

A fizetési kérelem érkezéséről e-mailben is kapsz tájékoztatást.

Milyen bankoknál elérhető a szolgáltatás? 🏦💰

Jelenleg a következő bankok fogadnak fizetési kérelmet, így a szolgáltatás használatához az itt felsorolt bankoknál kell, hogy vezesd a vállalkozói bankszámlád. Figyelem: a fizetési kérelem fogadása bankonként eltérő, bizonyos esetekben a netbankodon keresztül kell engedélyezned az elfogadását! A fizetési kérelem küldése díjtalan, azonban az arral indított átutalásnál már felmerülhetnek költségek a banki szolgáltatáscsomagtól függően. A lenti linkekre katitntva elolvashatod a tudástárunkban, hogy az egyes bankoknál milyen teendőd van, ha a szeretnéd bekapcsolni a fizetési kérelem fogadását:

Ez még csak a kezdet!🏁 #staytuned

A fizetési kérelem szolgáltatás terveink szerint hamarosan elérhető lesz minden Számlázz.hu-val kiállított számlához kapcsolódóan, amivel a partnerek könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban kifizethetik a számláidat. 🙂