Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.02.01. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Augusztus 31-gyel elbúcsúztunk a régi katától, és helyébe lépett az új kata törvény. Az új katázásra vonatkozó szabályokat, talán már senkinek sem kell bemutatni, ezért most csak az egyik fontos kritériummal foglalkozunk, amit a szigorítás hozott nekünk.

Az új katát csak főállású egyéni vállalkozók választhatják, tehát olyan vállalkozók, akiknek nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonyuk máshol.

Már önmagában, ezzel az egy rendelkezéssel, kizártak az új katából rengeteg vállalkozót, és nem csak azokat, akiknek főállásuk van.

Nézzük a részleteket, ki minősül másodállású vállalkozónak?

Mindenki, aki nem főállású, mivel tárgyhónap mindennapján:

  • heti 36 órát elérő munkaviszonyban foglalkoztatott
  • heti 36 órát elérő megbízási szerződésben áll
  • főfoglalkozású társas vállalkozó cégben
  • külföldön biztosított személynek minősül
  • nappali tagozatos hallgató
  • nyugdíjas

Kapcsolódó kérdések, amit ti küldtetek:

„Tisztelt Címzett, érdeklődnék, hogy én, mint gyesen lévő, eddig 50.000 forintot fizetett katás, maradhatok továbbra is katás? (Cégeknek nem számlázok, 40 órás munkaviszonyom van, de nem dolgozom benne, mert itthon vagyok kisfiammal) Ill. ha igen, mellette 1 vagy 2 nap 8-16 órában dolgozhatom-e Ausztriában? Köszönöm, Nóra”

Igen, a GYES időtartama alatt maradhatsz. Heti 8-16 óra munkavállalás mellett sincs akadálya az új kata alkalmazásának, ebben az esetben is be kell jelentkezni az új kata alá, szeptember 25-ig, mivel a régi kataalanyiság a törvény erejénél fogva megszűnik.

Most szeretnéd elindítani a vállalkozásod?

Ha az egyéni vállalkozás lesz a főállásod, 3 adózási mód közül tudsz választani.

  1. új kata
  2. átalányadó
  3. vállalkozói jövedelemadó

Ki választhatja az új Katát?

A fent említett főfoglalkozású egyéni vállalkozó, aki:

  • csak magánszemélyeknek értékesít
  • nem szerez bevételt ÖVTJ besorolás szerint 68.20 saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből
  • akinek a NAV a bejelentés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban nem törölte az adószámát, vagy a bejelentés időpontjában az adószáma törlés hatálya alatt nem áll.

Ha az új Kata választására nem vagy jogosult, csak az átalányadózást vagy a vállalkozói jövedelemadó szerinti egyéni vállalkozást választhatod.

A közös ezekben az adózási módokban, hogy ha nem vagy máshol biztosított, a minimálbér vagy a garantált bérminimum alapján minden hónapban, kötelezően meg kell fizetni magad után a járulékokat: a Társadalombiztosítási és szociális hozzájárulási járulékot, és az adót, vagyis a személyi jövedelemadót.

Ha a vállalkozást másodállásúként indítod, nincs kötelező minimális járulék és adófizetési kötelezettséged. Ebben az esetben, adóznod a ténylegesen keletkezett vállalkozói jövedelem szerint kell.

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozóknak, 2022. januártól adómentes az átalányban megállapított jövedelemnek, az éves minimálbér felét meg nem haladó része.
Ez az összeg 2022-ben 1.200.000 Ft.

Főállásban, ez alapján a számított bevétel mentesül az adófizetési kötelezettség alól, tehát amíg el nem éred csak a járulékokat kell megfizetni, a személyi jövedelemadót nem.

40% -os költséghányadnál ez 2.000.000 Ft bevételt jelent
80%-os költséghányadnál 6.000.000 Ft-ot
90%-os költséghányadnál 12.000.000 Ft-ot

Kapcsolódó kérdések, amit ti küldtetek:

„A főállású átalányadózónál (KATA után) TB-t és Szochot minimálisan a minimálbér illetve a garantált bérminimum után kell fizetni.

Viszont a melyik jövedelmet kell figyelembe venni ami alapján fizetni kell (bevétel*költséghányad vagy bevétel*költséghányad-1200eFt)?

A kérdés lényege – a számoláshoz az adókedvezménnyel csökkentett jövedelmet (korrigált jövedelmet) kell használni (ahogy a lenti táblázatban szerepel)?

Árbevétel Jövedelem Jövedelem korrigálás TB, szocho számolás
Szeptember 400.000 240.000 0 260.000
Október 1.000.000 600.000 0 260.000
November 1.200.000 720.000 360.000 360.000

Köszönöm a segítséget.”

Főállású átalányadózónál mindaddig a minimálbér vagy garantált bérminimum szerint kell teljesíteni a TB és SZOCHO fizetési kötelezettséget amíg az adómentes résszel korrigált jövedelem összege meg nem haladja a minimálbér/garantált bérminimum összegét. SZOCHO esetén a minimálbér összegét megemeljük 112,5%-ra.

A táblázatban szereplő számok esetén:

  • szeptemberben, októberben még tart az 1.200.000 Ft-os adómentes jövedelem ezért minimálbér szerinti a járulékfizetés,
  • novemberben viszont a jövedelem már meghaladja 360.000 Ft-tal az adómentes keretet (240.000+600.000+720.000= 1.560.000 Ft).

Ezért az adófizetési kötelezettség 360.000 Ft után keletkezik és itt már számolni kell a 15% személyi jövedelemadóval is.

Most indítod a vállalkozást, másodállásban:

Ha egyéni vállalkozásban gondolkozol lehetsz átalányadózó, vagy választhatod a vállalkozói személyi jövedelemadó szerinti elszámolást.

Mellékállású átalányadózóként, az adómentes bevételig nincs járulék és adófizetés. Ez azt, jelenti, hogy amíg el nem éri a kiszámlázott bevétel alapján megállapított jövedelem a mentes összeget, sem a minimálbér szerint, sem a tényleges jövedelem szerint nem keletkezik adófizetési kötelezettséged.

Kapcsolódó kérdések, amit ti küldtetek:

„A 36 órás munkaviszony mellett átalányadózást folytató vállalkozónak a 2258-as járulék bevallást minden hónapra vonatkozóan be kell küldeni addig is, amíg az 1,2 milliós jövedelemhatárt el nem éri? Ezt követően havonta kell bevallás és negyedévenként adófizetés?”

A 2258-as járulékbevallást akkor is be kell adni minden hónapban, ha kötelezettséget nem tartalmaz (tehát ha a főállásodban megfizetik utánad a járulékokat és az adómentes limit felső határát még nem érted el). Ezt követően pedig a járulékfizetés havonta, míg az adófizetés negyedévente esedékes.

Átalányadózó egyéni vállalkozóként a pénzforgalmi szemlélet szerint, az adott hónapban befolyt tényleges bevételek alapján kell kiszámolni a jövedelem összegét, ami adóalapként szolgál.

A társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót, amennyiben fizetned kell, mert főállású vagy, és/vagy túl lépted már az adómentes részt, minden következő hónap 12-ig kell bevallani és megfizetni.

A személyi jövedelemadó fizetés negyedévente esedékes, de érdemes ezt is minden hónapban kiszámolni és elkülöníteni.

Fontos, hogy a bevallásoknak akkor is el kell készülniük, ha a tartalmuk 0 Ft. Tehát ha nincs bevétel, vagy másodállásúként nincs fizetendő járulék vagy adó, a bevallást akkor is be kell küldeni.

A vállalkozás révén létrejön egy új biztosítási jogviszony, amit szintén be kell jelenteni az adóhatóság felé. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vállalkozásból is jogosult leszel pénzbeli ellátások igénybevételére, akkor is, ha mellékállás számodra a vállalkozás.

Kapcsolódó kérdések, amit ti küldtetek:

„Hogyan kell kitölteni a 22T1041 nyomtatványt? Mellékállású vagyok, kiesek a katából és most átalányadóba térek át.”

Elsősorban az elektronikus nyomtatványkitöltő program letöltését javaslom, melyben kitöltési útmutató és súgó is van. A nyomtatványon egyébként a 13-as pótlapot kell kitölteni a megfelelő adatokkal, a 2-es rovatban az U-t kell megadni (Új jogviszony), a 3-as rovatban pedig az Új jogviszonyra vonatkozó mezőket kell kitölteni.

„Tisztelt Szamlazz.hu!

A KATA adóváltozásokkal kapcsolatban az alábbi kérdéseim merültek fel. (Mellékállású Katásként átalányadóra szeretnék áttérni, évi max. 2 millió bevétellel.)

1. A 22T1041-et csak a főállású átalányadózóknak vagy mellékállásúnak is be kell-e nyújtani 2022.09.01-ig? Kód 1342 egyéni vállalkozó munkaviszony mellett? (13. pótlap 5. pont)

2. A 22T101E-A01-es lapon a 9. pontot is ki kell-e tölteni? Jelölni kell-e itt, hogy 36 órát elérő munkaviszony mellett (2) leszek továbbra is vállalkozó (csak KATA helyett átalányadósként), vagy elég csak a 13-as pontban jelölni az A02-es lapon, hogy az átalányadózást választom?

3. Mellékállású vállalkozónak átalányadózásnál, max. évi 2 millió bevétellel kötelező-e 2258-as, 0-ás bevallásokat beadnia havonta?”

1. Igen mellékállásúnak is be kell nyújtani, a kód is helyes, 1342-vel jelölöd, hogy van munkaviszony a vállalkozás mellett.

2. Mivel eddig is főállás mellett vállalkoztál, nem kell jelölni, csak abban az esetben kéne, ha változás lenne. Elég a 13-as pontban jelölni, hogy az átalányadózást választod.

3. Igen, a havi járulékbevallást akkor is be kell küldeni minden hónap 12-ig ha nem keletkezett kötelezettség, tehát nullás bevallásokat is be kell adni.

Amennyiben további információkra lenne szükséged, látogass el a katautan döntéstámogató oldalunkra, vagy nézd meg a kapcsolódó blogcikkeinket és a legfrissebb videóinkat a YouTube csatornánkon!

Hogyan tovább? Segítünk!

Elvesztél? Semmi pánik! Nálunk a mentőöv! Döntéstámogató oldalunk segítségével közelebb kerülhetsz a számodra ideális adózási forma megtalálásához. Egy helyen az összes határidő és teendő.

Mutasd az utat
Kata után