A Számlázz.hu mindig is különös figyelmet fordított az egyéni vállalkozókra, azokra akik különösebb külső segítség nélkül merülnek el a vállalkozás rejtelmeiben, sokszor egészen komplikált terepen találva magukat. Most is nekik szeretnénk támpontokat adni, ezúttal a bankszámlaválasztáshoz. Gergely Pétert, a BiztosDöntés.hu szakértőjét kértük fel, hogy szedje csokorba a főbb szempontokat.

A cikk címében szereplő kérdés a kata adózási forma megváltozásával is aktuális. A banki díjemelések ugyanis a vágtató inflációval arányosan megemelkedtek idén tavasztól. Ahogy az egyéb anyagbeszerzések terén, úgy a bankköltségek esetében is sokkal többet kell fizetni, ezért érdemes böngészni a különféle ajánlatok között. Olyat is lehet találni a piacon, amellyel akár 300 ezer forintot is megtakaríthat a telekommunikációs és bankköltségéből egy induló vállalkozó az első üzleti évében.

A vállalkozás pénzügyi hátterének biztosítása nem csak a finanszírozásból áll – bár az kétségkívül egy elengedhetetlen összetevője a vállalkozás pénzügyeinek – hanem a napi pénzügyek intézésére szolgáló bankszámla gondos kiválasztására is vonatkozik.

Milyen bankszámlák közül lehet választani?

Aki nem tartozik az áfakörbe a kata átalakulása után sem, mert alanyi vagy tárgyi adómentes, az továbbra is élhet azzal a jelentős kedvezménnyel, hogy lakossági bankszámlát használ a céges pénzforgalmi számla helyett, hiszen annak nyitására és vezetésére nem kötelezett.

A lakossági számla használata nemcsak olcsóbb, de többféle szolgáltatást is takar, mint a pénzforgalmi számlák, ráadásul állami kedvezmények is vonatkoznak rá. Így például a havi legfeljebb 2 db, összesen legfeljebb havi 150 000 forintos ingyenes belföldi ATM készpénzfelvétel, a pénzügyi tranzakciós illeték alóli mentesség 20 ezer forintos átutalásig – vagy annak első 20 000 forintjáig –, a havi 2 db, összesen legfeljebb havi 40 000 forintos ingyenes cash-back készpénzfelvétel, a korlátlanul ingyenes QR-kódos utalás vagy szintén korlátlanul ingyenes fizetési kérelem, végül pedig a bankkártyás fizetésre kiszabott évi 500 forintos átalány-illeték.

Ezek a kedvezmények csak a lakossági ügyfeleknek kínált bankszámlákhoz szólnak. Ezek közül az ATM készpénzfelvételi kedvezményt csak egy bankszámlához lehet felhasználni. Így az egyéni vállalkozónak el kell döntenie, hogy a magáncélú vagy egyéni vállalkozói lakossági számlájához veszi igénybe a kedvezményt. Célszerű ugyanis különválasztani a lakossági és a vállalkozói pénzforgalmat, már csak a könyvelő dolgának megkönnyítése miatt is.

Miért jobb egy egyéni vállalkozónak a rá szabott bankszámlát választania?

Ha az egyéni vállalkozó nem áfakörös, akkor tehát a lakossági bankszámla számára a legkedvezőbb választás.

Amennyiben azonban áfakörös, akkor sem kell a legdrágább pénzforgalmi számlát választania. Léteznek ugyanis olyan számlakonstrukciók, amelyek kifejezetten egyéni vállalkozóknak készültek.  Ezek figyelembe veszik, hogy az egyéni vállalkozó pénzügyi szemlélete közelít a magánszemélyéhez, így érzékenyebb a bankköltségek iránt is. Így ezek a pénzforgalmi számlák – elsősorban a havidíjban – kedvezőbbek lehetnek az általános, cégek számára kínált választéknál. Emellett akár még ingyenes vagy kedvezményes tranzakciókat is tartalmazhatnak, melyet a cégek számára kínált konstrukciók nem tartalmaznak. Ezenkívül a devizaszámla vezetése is összekapcsolható vele, ha az export vagy import forgalom megkívánja. A devizaszámla egyik nagy előnye, hogy például az euró – forint gyakran hektikus mozgása nem feltétlenül okoz kellemetlen veszteségeket az azonnali átváltás és a pillanatnyi árfolyam miatt.

A megfelelő számlacsomagok keresésekor tehát célszerű az egyéni vállalkozók számára (is) kínált konstrukciók közül választani. Egyes egyéni vállalkozói tevékenységi körnek – jellemzően könyvelőknek, ügyvédeknek, jogászoknak, esetleg orvosoknak, gyógyszerészeknek – külön konstrukciókat is kínálnak a bankok. Számukra valószínűleg a legcélszerűbb ilyen számlacsomagot választani, ezeket ugyanis az ő speciális igényeik alapján fejlesztették ki.

De a többi kedvezmény minden lakossági bankszámlára szól.

Néhány konkrét példa a bankszámla piacról

  • Például az Erste Bank Telekommal mostani közös akciójában dupla ideig, azaz a cégbejegyzéstől számított 3 helyett 6 hónapig igényelhető az új ügyfeleknek szóló Jólinduló számlacsomag. A piacon az Erste most ingyen kínált szolgáltatásaihoz (díjmentes számlavezetés és 12 hónapig átutalás csak a pénzügyi tranzakciós illetékért, illetve első éves díjtól mentes bankkártya) hasonló vállalkozói csomagok éves banki költsége mintegy 100-150 ezer forintra rúg. Ehhez a Telekom által nyújtott kedvezmények (havidíj-mentes mobilinternet 6 hónapon át és négyszer gyorsabb Üzleti Net 1000/1000 csomag 6 hónapon át a belépő szintű Üzleti Net 250/70 havidíjáért) további 100-150 ezer forintot hozzátesznek. Összesen tehát akár 300 000 forintos megtakarítást is elérhetnek az induló vállalkozások az első üzleti évükben most ebben az akcióban.
  • Az UniCredit Bank a FixPont nevű számlacsomagját kínálja a legfeljebb 400 millió forint éves árbevétellel rendelkező új kisvállalati ügyfeleknek, 199 forintos havi számlavezetési díjért. Az elektronikus átutalások díja kedvező, mindössze 0,085 százalékot kell fizetni értük, de átutalásonként legalább 200 forintot. A számlához járó első bankkártya éves kibocsátói díját itt is elengedi a bank.
  • A Gránit Bank kifejezetten induló és legfeljebb 1 éve bejegyzett vállalkozások számára kialakított Startup számlacsomagja szintén ingyenes számlavezetést kínál, ahol havonta az első 5 darab belföldi elektronikus forintutalásért csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni, valamint a folyószámához kapcsolható, kedvező kamatozású „Látra-szóló Hozamszámla” vezetése ingyenes.
  • Szintén egy jó példa az ügyfelekért vívott versenyre, hogy az egyesüléssel nemrég létrejött MBH Bank most 50 000 forint visszatérítést ad a lezárt üzleti évvel még nem rendelkező, vagy éves nettó legfeljebb 300 millió forinttal rendelkező új mikrovállalati ügyfeleinek.
  • Az OTP Banknál ugyancsak zajlik egy olyan promóció, mellyel online igénylés esetén a havidíj az első 12 hónapra 0 forint. A kevesebb, mint egy éve alapított induló vállalkozások éves díjtól mentes bankkártyát, havi egy OTP Bank automatás ingyenes készpénzfelvételt, havonta két darab, elektronikus bankon kívüli ingyenes eseti átutalást kapnak a második évtől 650 forintos havidíjért.

A feltüntetett konstrukciókat a szerző a cikk írásának pillanatában közli a banki weboldalakon feltüntetett adatok alapján. A Számlázz.hu az adatok helyességéért nem vállal felelősséget, és egyik ajánlat mellett sem érvel. Arra viszont buzdít, hogy olvass tovább. 🙂 – a szerk.

Olyan bankot válassz, ahol automatizmus is támogat – sokat segít a Számlázz.hu autokasszája

A CIB, K&H, MagNet, OTP, UniCredit bankok, továbbá az egyesült MBH Bank mindhárom korábbi bankjával (Budapest Bank, MKB Bank, Takarékbank) működik a Számlázz.hu autokassza szolgáltatása.

Ez a szolgáltatás mentesít téged a kibocsátott számlák és a bankszámlaforgalom figyelésével járó, rengeteg időt és energiát felemésztő feladatok alól, hiszen a kimenő számlák és a bankba beérkező jóváírások automatikusan szinkronizálódnak. Sőt, a legtöbb bank esetében már a bejövő számlák és kimenő tranzakciók párosítása is automatikusan működik (ehhez Számlázz.hu #profi csomagra és a Szálaverzum bekapcsolására van szükség).

Ezzel nem lesz szükséged a kiállított számlák fizetési határidejének folyamatos figyelésére, sőt, elég például egy díjbekérőt kiállítani, amit ha kifizettek, a Számlázz.hu automatikusan elkészíti a számlát. Nincs szükség fizetési felszólítások küldözgetésére sem, illetve könnyebb lesz az együttműködés a könyvelőddel is. A számlák kifizetettségét ugyanis ő is azonnal látja a könyvelőprogramjában.

Az autokasszával kapcsolatos összes fontos tudnivalót és a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszokat egy összefoglaló e-bookból megismerheted, melyet itt tölthetsz le, valamint az autokassza oldaldalon tájékozódhatsz.