Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.10.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Készpénzfizetéses számla. Mi lehet az vajon? A válasz egyszerű: kézi számlatömb.
Kitöltése viszont korántsem egyértelmű, amint azt a hozzánk rendszeresen beeső kérdések tanúsítják. Jelen bejegyzésünk két jó tanácsot tartalmaz azok részére, akik számláikat nem számítógépes programmal, hanem kézzel írva készítik.

1. tanács: elmagyarázzuk, hogyan kell kitölteni a kézi számlatömb egy oldalát.
A feladat egy kívülálló részére egyértelműnek tűnhet, azonban a magyar űrlapszerkesztési hagyományok miatt ez egyáltalán nincs így. A képen egy átlagos kézi számlatömb oldala látható. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az egyes rubrikák helye, mérete és címkézése változhat más típusú számlatömbök esetén.

A kitöltendő adatok nagy része általában nem okoz gondot, nem így az áfa mértékére vonatkozó százalékos adatok feltüntetése. A kézi számlatömbön kétféle megfogalmazásban kérhetik az áfakulcsra, illetve az áfatartalomra vonatkozó információkat.

 a)  „A termék értéke, mely …..% ÁFÁ-t tartalmaz”

Ebben az esetben a képen kék x-szel jelölt rubrikában a tételsor bruttó értékét kell feltüntetni, a jobb felső sarokban (piros nyíl) a szaggatott vonalon pedig a tételsor bruttó értékéből az áfára eső százalékértéket kell megadni. 27 százalékos áfakulcs esetén ez 21,26 százalék, ugyanis:

  • egy nettó 100 Ft értékű tétel esetén 27 százalékos áfakulcs esetén,
  • a tétel bruttó értéke 100 Ft + 27 Ft = 127 Ft,
  • és a számlán azt kell feltüntetni, hogy a bruttó 127 Ft-os értéknek a 27 Ft-os áfatartalom vajon hány százaléka?

A kérdés a „Legyen Ön is milliomos!” című kvízjáték minimum középmezőnyébe tartozik, és a megoldást a 27 / 127 x 100 = 21,26 képlet adja tehát: 21,26 százalék.

 b) „Az áthárított adó százalékértéke: …..%”

Ebben az esetben a számlán alkalmazott áfakulcs mértékét kell beírni, vagyis egyszerűen 27%-t.

Például így nézhet ki egy kézi számla.

 

Egyszerű? Nos, szerintünk egyáltalán nem. Nehéz megérteni, ellenben könnyű elrontani. És ha a vállalkozó nem a számviteli törvényeknek megfelelő számlát állít ki, akkor… NAVgyon hamar gondjai akadhatnak. De második tanácsunkat megszívlelve láthatjuk, hogy a helyzet koránt sem ennyire sötét. Miért is?

2. tanács: ha megteheti, akkor NE használjon készpénzfizetéses számlát (számlatömböt)!
Érveket szeretne?
  • A kézi számlatömb pénzbe kerül, míg a Számlázz.hu használata teljesen ingyenes(Free csomag).
  • Kézi számlatömb esetén hibázhat, a Számlázz.hu viszont automatikusan ellenőrizminden beírt adatot, az áfa összegét és a bruttó értékeket röptében kalkulálja. Nincs hibázási lehetőség!
  • Kézi számlatömböt beszerezni bonyolult és időt rabló tevékenység – a Számlázz.hu-s regisztráció viszont tényleg pár kattintás.
  • A kézi számlatömb meghatározott számú számla kiállítására alkalmas, míg a Számlázz.hu rendszerében korlátlan mennyiségű számlát állíthat ki – teljesen díjmentesen.
  • A kézi számla tömb otthon maradhat, a Számlázz.hu-t viszont bármilyen internetképes eszközzel azonnal elérheti, bárhol tartózkodjon is.
  • Esztétikailag, khm, nem lehet összehasonlítani egy kézi számlát a Számlázz.hu nyomdai eszközökkel készített PDF dokumentumaival.
  • A kézi számlatömb a múlt egy darabkája – lépjen tovább extra befektetés nélkül agéppel készített számlák világába… és akkor az elektronikus számláról még nem is ejtettünk szót.
  • A kézi számlatömb semmiben nem segít Önnek, a Számlázz.hu ügyfélszolgálatátólazonban bármikor kérdezhet, azonnal válaszolunk!

Folytassuk a sort? Talán nem szükséges. Regisztráljon, bocsásson ki gépi számlát öt percen belül, és dobja kézi számlatömbjét a kukába*!

Regisztrálok és számlázok MOST!

* A megvásárolt kézi számlatömbre is vonatkozik

az iratmegőrzési szabály (nyolc év), továbbá felelőtlenség
az ilyesmit a kukába dobni. A papír számlatömböt adja
oda könyvelőjének, és a jövőben számlázzon elektronikusan.