Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.15. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A Számlázz.hu rendszerében az első e-számla kibocsátása 2010 március 3-n történt. Mi a Számlázz.hu-nál belülről látjuk az elektronikus számlázás szabályait, technikáját, és legfőképpen előnyeit.

Egy kívülállónak, az e-számlázással most ismerkedőnek azonban egyáltalán nem triviális felelni arra a kérdésre:miért éri meg a hagyományos, papír alapú számla helyett áttérni az elektronikus számlázásra?

Mielőtt a kérdésre válaszolnánk, először tisztázzunk egy legfontosabb alapvetést: mi a különbség a papír alapú és az elektronikus számla között?

A válasz egyszerű: az eltérést csak a számla kezelésének módja jelenti. Míg a papír alapú számla csak kinyomtatva, papír formájában minősül számviteli bizonylatnak, addig az elektronikus számla épp ellenkezőleg – csak digitális, fájl formájában bír a számviteli bizonylat erejével. Mind a számlakibocsátás folyamata, mind a könyvelés, pontosan ugyanúgy zajlik.

Ha ezzel tisztában vagyunk, rögtön könnyebben ujjhegyre szedhetjük az e-számlázás előnyeit.

1. Az e-számla kibocsátása olcsó, hiszen a Számlázz.hu 6 Ft (+áfa) darabára sokkal kedvezőbb  mint egy (vagy több) papírlap fizikai nyomtatása (A4-es oldalak, nyomtató vásárlás és karbantartás, festékpatron utánpótlás).

2. Az e-számla kibocsátása egyszerű, hiszen a Számláz.hu rendszerében ez csak egy kattintás: nem papír alapú számlát készítek, hanem elektronikus számlát. Minden egyéb észrevétlenül és automatikusan történik a motorháztető alatt.

3. Az e-számla célba juttatása gyors, hiszen nincs szükség nyomtatásra, sem postázásra: az elektronikus számla emailen továbbítható a vevő felé.

4. E-számla esetén nincs postaköltség, hiszen a számla egy PDF dokumentum, amelyet emailen juttatunk el a vevőhöz.

5. Az e-számlát hamarabb kifizetik, hiszen a számla fizetési határideje lehet rövidebb: nem szükséges a hosszadalmas postai kézbesítés miatt nyolc vagy több napos határidőt szabni.

6. Az e-számla környezetbarát, hiszen újrahasznosított elektronokból készül, és létrejöttéhez egyetlen fát sem kellett kivágni.

7. Az e-számla tárolása megoldott, hiszen az folyamatosan elérhető az Ön számlakibocsátói fiókjában. Nincs szükség arra, hogy a könyvelőhöz szállítsa, vagy könyvelő-váltás esetén átcipelje az új könyvelőhöz.

8. Az e-számlát szeretik a könyvelők, hiszen Ön hozzáférést adhat könyvelőjének a számlakibocsátói fiókjához (csak olvasási jog), így a könyvelő azonnal látja a kibocsátott számlákat, azonnal tud dolgozni a vevői bizonylatokkal. Nem fogja Önt minden hó tizedikén a papírokért zaklatni!

Tudjon meg többet az e-számlázásról!

Szeretne saját számlakibocsátói fiókot? Regisztráljon most ingyenesen: csak pár kattintás…