Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.15. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2013 január elsejétől a hatályos jogszabályok kibővítették azon értékesítések körét, amikor a számlán a vevő adószámát kötelező feltüntetni.

Az adóhatóság szankcióitól való félelem a szabályok kis mértékű szigorítása esetén is életbe lépteti az ún. „külső körülkerítés” elvét. Ez azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk nyilvánvaló túlzásokba esni annak érdekében, hogy a szabályokat ezer százalékig betartsuk. Magyarul: idén kezd elterjedni a szemlélet, mely szerint mindig, minden esetben feltüntetjük a számlán a vevő adószámát.

Nos, először nézzük a száraz, rideg tényeket: mit ír elő a jogszabály, mikor kell feltüntetni a számlán a vevő adószámát?

  1. Fel kell tüntetni az adószámot ún. fordított adózás esetén, tehát amikor az áfa megfizetésére a vevő kötelezett. Ez nem új szabály, ez már 2012-ben is így volt.
  2. Az EU-n belüli értékesítés vagy szolgáltatásnyújtás esetén. Ez szintén nem új szabály, tavaly is eszerint kellett eljárni.
  3. 2013 januárjától abban az esetben is szükséges feltüntetni a vevő adószámát, ha a számlán a magyarországi adóalany vevőre áthárított megfizetendő forgalmi adó a kétmillió Ft-ot eléri (vagy meghaladja). Ez nem adott gazdasági esemény során kibocsátott számlák összértékére vonatkozik, nem is a partnernek a teljes adóév során kiállított számlákra, hanem csakis az egy, konkrét kibocsátott számla kontextusát kell vizsgálni.

Véleményünk szerint valójában az sem lenne probléma, ha áfás számla kibocsátása esetén nem csak a vevő nevét és székhelyét, hanem az adószámát is minden esetben kötelezően fel kellene tüntetni a számlán, de a hatályos magyar jogszabályok nem így rendelkeznek. Jelenleg csak a fenti három feltétel valamelyikének teljesülése esetén szükséges a vevő adószámát feltüntetni a számlán.

Mindebből látható, hogy ez a szigorítás a kibocsátott számlák elenyésző százalékát érinti, hiszen a kétmillió forintos áfatartalomhoz legalább nettó 7 407 407 Ft-os nettó számla kiállítása szükséges (27 százalékos áfakulcs esetén). Ilyen magas összegű számla kibocsátására azonban kevés vállalkozás életében van szükség, bár ez nyilván a vállalkozás profiljától függ (építőipar, gépjárműkereskedelem, arany-ékszer, stb…).

A Számlázz.hu esetében a díjmentes Free szolgáltatáscsomag esetén eddig nem volt lehetőség a vevő adószámának megadására, hiszen ezt az ingyenes díjcsomagot a mikrovállalkozások széles tömegeinek szántuk. 2013 első hónapjának tapasztalata azonban az, hogy nagyon sokan, „biztos, ami biztos” alapon feltüntetik ezt az adatot a kibocsátott számlákon. Még ennél is fontosabb, hogy az áfá-t visszaigénylő vevők kérik a számlakibocsátót, hogy a saját adószámukat is tüntesse fel a kibocsátott számlán, hiszen számukra talán még fontosabb a szabályok maximális betartása – nyilván nem szeretnének elesni a visszaigényelt forgalmi adótól.

Ezért a Számlázz.hu-nál az a döntés született, hogy a mostantól az ingyenes (Free) díjcsomag esetén is lesz lehetőség a vevő adószámának megjelenítésére a számlán. Mindenki részére, kompromisszumok nélkül.

Ha eddig csak ez tartott vissza a saját számlakibocsátói fiók létrehozásától, akkor itt az idő, indítsd el regisztrációdat most. Válaszd a teljesen költségmentes Free díjcsomagot, és számlázz bárhonnan, bármikor – a Számlázz.hu felhőjén keresztül.

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS! 2017 július 1-től változnak a jogszabályok! Ettől az időponttól kezdve a vevő adószámát már 100 000 Ft áfatartalom esetén is fel kell tüntetni a számlán (és persze ennél nagyobb áfatartalom esetén is).