Kedvenc pékségemben kizárólag készpénzzel lehet fizetni. Időnként megkérdezem, hogy tervezik-e a bankkártyás fizetés bevezetését. Az eladók válaszai elutasítóak, és főleg két érvet említenek:

a_bankkartyas_fizetesrol_kenyer

  • a kártyás fizetés lassú
  • a kártyás fizetés sokba kerül (magas banki jutalékok)

Nos, én vettem a fáradtságot, és a legnagyobb magyar bank oldalán utánanéztem a bankkártyás fizetés díjazásának és sebességfaktorának. Erről az oldalrólindulva kértem bővebb információt. Az ügyintéző még aznap felhívott, és kérésemre írásos anyagot is küldött.

Ezekből kiderül, hogy a bankkártyás fizetési lehetőség elindítása néhány hetes folyamat: szerződéskötés, beüzemelés és betanítás. Az is világossá vált, hogy az ész nélkül bevezetett kártyaelfogadás utóbb valóban rossz döntésnek bizonyulhat. De nézzük az ehhez kapcsolódó legfontosabb paramétereket!

Költségek

A bank a terminál telepítését, az oktatást, a hibaelhárítást és a készülék karbantartását díjmentesen végzi. Kétféle terminál közül lehet választani: hagyományos telefonvonalra köthetőt, és az ún. GSM modemes verziót. Ez utóbbi a mobilhálózaton keresztül kommunikál a banki rendszerrel.

Az elsődleges költség a kártyaolvasó terminál bérleti díja. Ez hagyományos telefonvonalas terminál esetében 1.000 Ft/hó, GSM modem esetén 5.000 Ft/hó.

A kártyahasználatok után a bank jutalékot szed, ami kártyatípustól függően a fizetett összeg 1.5 vagy 1.8 százaléka. A bankkártyás fizetések összegét kétnaponta írják jóvá a vállalkozás bankszámláján.

Sebesség
 a_bankkartyas_fizetesrol_teknos

A fizetés gyorsasága esetén legelőször az ún. PayPass technológiával működő kártyákról kell szót ejtenünk. Ez a kártyatípus egyre elterjedtebb, gyakorlatilag folyamatosan történik a forgalomban levő bankkártyák cseréje a PayPass technológiát is “beszélő” kártyatípusra. A PayPass lényege azérintésmentes fizetési technológiamellett a gyorsasága: egyrészt a kártyát nem szükséges átadni az eladónak, de maga a fizetés is lezajlik néhány másodpercen belül! Ráadásul 5.000 Ft-os fizetési összeg alatt PIN-kód megadására sincs szükség. A PayPass használatáról bővebb információkat itt találsz.

Sebesség szempontjából fontos lehet, hogy az olcsóbb bérleti díjú, tehát hagyományos telefonvonalra köthető terminál sebessége 10-15 másodperc/fizetés. Ez a termináltípus például egy pékségben használhatatlan: itt sokkal gyorsabban pörögnek a vásárlók és a fizetések. A GSM modem azonban hagyományos kártyalehúzós fizetés esetén is felveszi a versenyt a készpénzes fizetéssel, de a lehúzásmentes PayPass technológia esetén sokkal, de sokkal gyorsabb annál. Persze olyan kiskereskedelmi egységben, ahol “lazább” a fizetési sűrűség, teljesen megfelelhet a hagyományos telefonvonalon kommunikáló terminál is.

Egyéb megkötések

A bank előír egy minimális havi fizetési főösszeget is, ez az OTP esetén 300.000 Ft. Ennek értelmében ha a havi bankkártyával fizetett összeg nem éri el a 300.000 Ft-ot, akkor a kártyaelfogadói szerződést a bank felbonthatja. Ez tehát 20 munkanappal számolva napi 15.000 Ft-nyi bankkártyás fizetést igényel.

Konklúzió
 a_bankkartyas_fizetesrol_paypass

A bankkártyás fizetés bevezetése mellett  további szempontok is szólnak. Hogy csak a két legfontosabbat említsük: akészpénzkezelés költsége megtakarításként jelentkezik, illetve a tapasztalatok szerint a bankkártyás vásárlások összege magasabb, mintha a vevő készpénzzel fizetne. Általában tehát az üzletvezető feladata a különböző szempontok mérlegelése.

Az én véleményem szerint amennyiben a vállalkozás jellegéből és értékesítési helyéből “kihozható” a bank által elvárt minimum havi forgalom, ott az értékesítő cégnek elemi érdeke a bankkártyás fizetési mód bevezetése.

Figyelem! Fentiek egyáltalán nem vonatkoznak az online világban, tehát az e-kereskedelemben értékesítő webáruházakra. Ott ugyanis kötelező bevezetni a bankkártyás fizetési módot – ellenkező esetben a webáruház értékesítési volumene biztosan megragad egy alacsony (többnyire veszteséges) szinten.

Korábbi cikkünkben a PayPal által biztosított bankkártyás fizetési lehetőségről írtunk: kattints ide.

Ha még nincs számlakibocsátó fiókja, itt egy perc alatt létrehozhatja a sajátját: kattintson ide.

Hozzászólások

hozzászólás