Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.15. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

ferfias_jatekok_afa_visszaigenyles_ferfias-jatekok

Férfias játékok

Biztosan sokan ismerik Harrison Fordegyik korai akciófilmjét, a Férfias játékok-at. Nos, ha ennyire azért nem is esélytelen Magyarországon a beszállítóknak fizetett ÁFA visszaigénylése, egyszerűnek semmiképp sem mondható.

A költségvetés összbevételének körülbelül egyharmada származik az általános forgalmi adó  befizetésekből. Valahol érthető tehát, ha az adóhatóság szigorúan kezeli az ezt csökkentő áfa visszaigényléseket, illetve az áfa befizetéseket mérséklő áfalevonást. Az ide vonatkozó jelenlegi NAV joggyakorlat (stratégia?) azonban enyhén szólva is furcsa.

Hogyan ellenőriz a NAV?

Az ellenőrzés során egyetlen feltételt kell teljesíteni: a visszaigénylőnek rendelkeznie kell a visszaigényelt áfa összegét részletező hiteles számlával. A hitelesség kérdése pedig két tényezőn áll vagy bukik:

  1. Jogszabálykövetés: a számlának kiállítása során az érvényben levő jogszabályokat kell alkalmazni.
  2. Valóságnak történő megfelelés: a számla tartalmának és a lezajlott gazdasági eseménynek összhangban kell lennie.

A jogszabályoknak történő megfelelés könnyedén tartható a megfelelő számlázóprogramkiválasztásával, és az ellenőrzések során ez nem is ad vitára okot, mert a követelmények bár számosak, de egyértelműek.

Az ellenőrzés során az adóhatóság sokkal inkább azt vizsgálja, hogy a számlán szereplő gazdasági esemény úgy, és abban a formában történt-e meg, ahogyan azt a számla alapján vélelmezni lehet.

Ha ugyanis ezt a számla befogadója nem tudja érdemben bizonyítani, akkor a számla hitelessége megdől, és az adóhatóság elutasítja a visszaigénylést (egyéb szankciókat is alkalmazva).

Egy konkrét példa
ferfias_jatekok_afa_visszaigenyles_motorozas

Szállítás- csak a megfelelő eszközökkel


EU-s állásfoglalás
A szakirodalom általában a költöztetés/fuvarozás példáját hozza fel: egy árumozgatás során az alvállalkozótól befogadott számla esetén a szolgáltatás igénybe vevőjének kell bizonyítania, hogy a gazdasági esemény a számlának leírtaknak megfelelően történt. Előfordul ugyan, hogy az adóhatóság ún.kapcsolódó vizsgálat keretében a szolgáltatás nyújtóját is vizsgálja: az rendelkezett-e a megfelelő eszközökkel és feltételekkel ahhoz, hogy a szállítást elvégezze. Amennyiben a vizsgálat eredménye nem kielégítő, a NAV elutasítja az ÁFA visszaigénylését.

Jogos lehet azonban a kérdés, hogy a számla befogadóját terheli-e felelősség olyan körülményekért, amelyek a szolgáltató/értékesítő oldalán merülnek fel? Azt ugyanis egyetlen jogszabály sem írja elő, hogy a beszállító céget bármilyen ellenőrzésnek kellene alávetni. Tegyük hozzá: szerencsére, hiszen általában éppen elegendő teher a szerződés megkötése, az ügylet lebonyolítása és a leszállított termék/szolgáltatás megfelelő minőségének ellenőrzése. És persze a megbízónak nincsenek eszközei sem arra, hogy ilyen szempontból átvilágítsa beszállítóját: az rendelkezik-e az ügylet teljesítéséhez szükséges erőforrásokkal és/vagy képességekkel.

Az Európai Unió Bírósága tavaly kimondta, hogy az uniós joggal nem egyeztethető össze a fenti gyakorlat. A megrendelőtől nem várható el a beszállító ilyen fokú ellenőrzése. Ennek értelmében erre hivatkozva az ÁFA visszaigénylési jogot visszautasítani nem lehet. A bíróság érvelése végtelenül logikus: az adózók ellenőrzése nem a számlabefogadó, hanem az adóhatóság feladata. Egyszerű ugye?

Joggyakorlat 2013-ban

Ennek ellenére sajnos idén is érvényesek azok a jogszabályok, amelyek szerint a számla hitelességének bizonyítása a számlát befogadó feladata – ide értve a beszállító tevékenységét érintő kérdéseket is.

A kérdéshez kapcsolódik egy 2013. július 1-én hatályba lépő rendelkezés: ezen dátumot követően ugyanis egy központi adatbázisból lekérdezhetők lesznek az ún. belföldi összesítőjelentések. Ezek alapján a megrendelőnek lehetősége lesz arra, hogy ellenőrizze a számlakibocsátó jelentéseit: szerepel-e ott az a számla, amely alapján ő ÁFA visszaigénylési jogot gyakorol? Ha nem – máris megdőlt a számla hitelessége… ennek következményeit pedig fent részleteztük már.

Egyelőre nem tudható, hogy a további bővülő bürokráciából fakadó támadási felületet az adóhatóság mennyire használja ki. Érdemes lehet azonban előre felkészülni, és a vállalkozásnak saját, belső ellenőrzési rendet kialakítani. Ha ez írásos formában dokumentált, akkor talán nagyobb eséllyel bizonyíthatja áfa visszaigénylés esetén nem csak a számla hitelességét, de a saját jóhiszeműségét is.

Ha még nincs számlakibocsátó fiókja, itt egy perc alatt létrehozhatja a sajátját: kattintson ide.

ferfias_jatekok_afa_visszaigenyles_sherlock