Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.07.06. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Számlázz.hu-t használó számlakibocsátó fordult hozzánk a következő kérdéssel:

Bizonytalan vagyok a számlázást illetően. Az egyik cég számlázó programjának APEH állásfoglalása van, mely szerint a számla távnyomtatása lehetséges. Ők linket küldenek ki az ügyfélnek és onnan csak egyszer lehet letölteni a számlát.  Az önök információi szerint ez helytelen. 

Kérdéseim:Én a kiállított számlát e-mailben szeretném elküldeni az ügyfélnek. Másképp nem. Amikor Önök e-mailben küldést írnak, az azt jelenti, hogy egy linket küldünk az ügyfélnek, ahol letöltheti vagy egy PDF-et? Van ebben különbség?

Az e-mailben elküldött számlát még postáznom kell papír alapon is?

A ****** Kft. és Önök közt álláspontbeli különbség van, vagy technikailag másképp kezelik (tartják nyilván) a számlákat?

Mielőtt a kérdésekre egyesével válaszolnánk, tisztázzunk három fontos kérdéskört.

Papíralapú számla nyomtatása az adóhatóság szerint

Az adóhatóság a következő eljárást tartja jogszerűnek:

papir_szamla_ki_nyomtathat_nyomtato

  • a papíralapú számla kiállítását követően aszámlakibocsátó kinyomtatja a számlát
  • a papírt vagy személyesen adja oda a vevőnek, vagy postai úton juttatja el részére

Az adóhatóság állásfoglalása szerint a papíralapú számlát elektronikus úton (e-mailben) továbbíthatod, azonban ez csak a számla képének, másolatának bizonyul. A papíralapú számlát minden esetben szükséges kinyomtatni, és postai úton vagy személyesen átadni a vevődnek.

Eredeti példányok újranyomtathatósága

Bár a digitális nyomtatók (PDF nyomtatók) és a fénymásolók korában értelmetlen, Magyarországon még mindig él az a szabály, mely szerint a papíralapú számlák első (eredeti) példányát a számlázóprogramoknak csak egyetlen egyszer szabad nyomtathatóvá tenniük. Ha ez a nyomtatás nem sikerült, akkor a papíralapú számlát sztornózni kell, és újra meg kell kísérelni a számlakibocsátást. Erről bővebb információ itt olvasható.

Mi az a távnyomtatás?

Furmányos gondolkodású emberek úgy gondolták, hogy az internet valójában egy hosszú rézdrót. Ez mit is jelent?

 papir_szamla_ki_nyomtathat_tekercs

Alapesetben a számlakibocsátó számítógépe össze van kötve (egy kábel segítségével) a saját nyomtatójával. Ezen nyomtatja ki a számláit.

Na de ha az internetet egy rézdrótnak fogom fel, még hozzánagyon hosszú rézdrótnak, akkor az is lehet, hogy a számlakibocsátó számítógépe (amelyikkel a papíralapú számlát kinyomtatja) ezzel a hosszú rézdróttal össze van kötve a vevő nyomtatójával. És itt a trükk! Hiszen a törvény nem tér ki arra, hogy kinek a birtokában kell lenni annak a nyomtatónak, amelyiken a számlát kinyomtatjuk! Lehet az a vevőé is, nemde?

És innentől kezdve már csak azt kellett megoldani, hogy a számlakibocsátó által a vevő részére elküldött nyomtatási hivatkozás csak „egyszer működjön”.

Ez a távnyomtatás… Érthető tehát, hogy az ilyen módon „távnyomtató” trükkös számlázószoftverek miért taposták ki az adóhatóságból a jóváhagyó állásfoglalást.

Kérdések válaszok nélkül
  • Az adóhatóság állásfoglalásai utólag semmire sem kötelezik az adóhatóságot, azok csak tájékoztató, útmutató céllal születnek. Nem gond?
  • Vajon a vevőim hány százaléka rendelkezik nyomtatási lehetőséggel?
  • Elkerülhető-e adóellenőrzés során ez a plusz magyarázkodási kényszer ebben az ingoványos jogi kérdésben?
Kérdések válaszokkal
papir_szamla_ki_nyomtathat_kulcs

„Én a kiállított számlát e-mailben szeretném elküldeni az ügyfélnek. Másképp nem. Amikor Önök e-mailben küldést írnak, az azt jelenti, hogy egy linket küldünk az ügyfélnek, ahol letöltheti vagy egy PDF-et? Van ebben különbség?”


A NAV állásfoglalása szerint a papíralapú számlát a vevő felé kinyomtatott formában kell átadni.

„Az e-mailben elküldött számlát még postáznom kell papíralapon is?”

A fentiek értelmében tehát muszáj postáznia kinyomtatva, papíralapon.

„A másik számlázóprogramot készítő cég és Önök közt álláspontbeli különbség van, vagy technikailag másképp kezelik (tartják nyilván) a számlákat?”

A meg nem nevezett cég és közöttünk alapvetően fényévnyi különbség van.

  1. Nem bátorítjuk felhasználóinkat az adóhatóság szabályainak furmányos trükközésére.
  2. A törvényeknek megfelelő, kockázatmentes számlázóprogramot szolgáltatunk.
  3. Ha ügyfeleinknek a papíralapú számlák nyomtatása problémás, akkor ezt a feladatot előre tervezhető díjazás esetében átvállaljuk a számlakibocsátótól (lásd postai szolgáltatásunk).

De hogy a kérdésére is feleljek: a papíralapú számla kibocsátását (és kinyomtatását!) követően a számítógépes rendszerekben tárolt digitális lenyomat jelentőségét veszti: a számla maga a papír lesz, arra kell vigyázni, azt kell ellenőrzésre bevinni az adóhatósághoz. Ettől függetlenül persze a Számlázz.hu rendszere nyolc évig őrzi a kibocsátott papíralapú számlákat is: azok lekérdezhetők és a másolati példányok újranyomtathatók (magasabb díjcsomagokban biztosított szolgáltatás).

És végül: egy válasz kérdés nélkül

A Számlázz.hu alapvetően az elektronikus számlakibocsátást tartja a legjobb megoldásnak: 6 Ft/db áron, jogszabálykövetően, nyolc éven keresztül történő számlamegőrzéssel. Nincs nyomtatási mizéria (sem költség!), az e-számlák bármikor lehívhatók és szükség esetén ismét továbbíthatók a vevő felé.

Frissítés: két évvel a cikk megjelenése után, az adóhatóság viselkedésének/hozzáállásának változása miatt a Számlázz.hu lehetővé tette a papíralapú számlák eredeti példányának letölthetőségét a vevői fiókon keresztül.

Frissítés 2: az e-számla #profi csomagban 0 Ft/db, a számlákat pedig T+13 évig őrizzük meg.