Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

szamlazz_hu_a_kiskereskedelemben_afas_szamlat_bocsatok_ki

Az online pénztárgépek költségeitől és adminisztrációs terheitől menekülő kisvállalkozás keresett meg minket kérdéseivel. Szolgáltatást értékesít, és jelenlegi pénztárgépét kidobva állna át nyugtaadás helyett a számlakibocsátásra.

Kérdéseit és a válaszainkat változtatás nélkül közöljük.

1. A szeptember végi határidő után nekem mit kell bemutatni a NAV-nak? Pénztárgép rendelésem nem lesz, akkor kell pl. egy szerződés Tőletek és ez helyettesíti? És mikortól KELL ezt használni?”

Ha jól értem, akkor (teljesen érthetően) nem szeretnél pénztárgépet használni, hanem helyette számlát adsz minden vevődnek.

Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőd nincs. Nem kell a NAV-nak jelenteni semmit, és a regisztrációd során elfogadott Általános Szerződési Feltételek lesz a szerződés. Ezt nem kell kinyomtatnod. Egyszerűen nincs teendőd.

Felhívom azonban a figyelmed arra, hogy szabályosan számlát csak a vevőd nevének és címének ismeretében állíthatsz ki. Ha adóellenőrnek nyújtasz szolgáltatást, és a szolgáltatás teljesítését követően derül ki, hogy nem adja meg a nevét és a címét, akkor az ellenőr meg fog büntetni. Nem azért, mert nem tudsz nyugtát adni, hanem azért, mert nem tudsz szabályos számlát adni. A vevő által mondott nevet és címet nem kell ellenőrizned, egyszerűen csak állítsd ki a számlát arra a névre és címre, amit a vevőd mond.

Erről bővebben itt olvashatsz:
http://blog.szamlazz.hu/2013/08/kell-e-nekem-online-penztargep.html
http://blog.szamlazz.hu/2013/08/az-online-penztargepekrol-2-resz.html

(Később kaptunk állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy a vevő neve és címe a számlakibocsátás miatt vajon elkérhető-e minden vevőtől (igen). Részletek itt: http://www.adoforum.hu/penztargep-helyett-szamlazas-igen-uniqueidRCViWTptZHJ5a5tKG2e9VaGEZ_urhcsx/ )

2. „Hogy kerül a könyvelőhöz az anyag, ha pl. e-szlát és enyilvántartást kérek. (Most ugye a p.gép napi zárásait ill. a bankkártya papírokat viszem el.)”

A legegyszerűbb, ha hozzáférést adsz könyvelőd részére a számlakibocsátó fiókodhoz. Erről bővebben itt olvashatsz: http://blog.szamlazz.hu/2012/09/a-konyvelo-konyvelne.html

3. „Mi van, ha áram szünet/internet szünet van? Megfelel a kézi számla?”

Igen.

4. „Ki KELL nyomtatni papír szlát ill. el KELL küldeni az e-szlát, ha nem kéri az illető? Tehát, ha elmentettem a szlát, az elegendő a jogszabályok szerint, vagy mindenképpen valamilyen formában meg kell kapnia, hogy ne büntessenek meg?”

Jó kérdés. A törvény számla kibocsátására kötelez téged. Nem pedig arra, hogy a kibocsátott számlát célba is juttasd.

Szerintem ha a vevőd nem kér számlát (de a nevét és a címét akkor is meg kell adnia!), akkor bocsáss ki e-számlát, és ne küldd el senkinek.

Ha a vevőd kér számlát, akkor pedig e-számla esetén küldd el neki, papír alapú számla esetén pedig nyomtasd ki.

Figyelmedbe ajánlom a Számlázz.hu digitális archiválása szolgáltatását. Ez lehetővé teszi, hogy neked a papír alapú számláid másolati (nálad maradó) példányát se kellejen kinyomtatni. Tehát csakis akkor kell nyomtatnod, ha a vevőd kér számlát, és kifejezetten papír alapú számlát kér. Ilyenkor kinyomtatod a papír alapú számlád első (eredeti) példányát, amit odaadsz neki. Nálad maradó számlát soha nem nyomtatsz tehát.

Erről bővebb információt itt találsz: http://blog.szamlazz.hu/2012/05/papir-szamlak-digitalis-archivalasa.html

5. „Számla készítésekor hogyan adható kedvezmény?”

Vegyél fel egy újabb számlatételt, amin negatív előjellel szerepelteted a kedvezményt. Az áfakulcs ugyanaz legyen, mint a kedvezményezett tétel áfakulcsa.

6. „Most Alanyi Adó Mentes vagyok, de az év során át fogok lépni valószínűleg Áfa körbe. Illetve fog maradni egy Tárgyi Adó Mentes tevékenységem is. Ezt simán csak az adott terméknél át kell állítani?”

Igen, illetve számlázásnál is a számla tételnél tetszőlegesen beállíthatod a számlázott tétel áfakulcsát.

7. „A termék felvitelekor nem lehet brutto-ban megadni az árat? Mármint úgy, hogy ne a bruttóból visszaszámolva a nettót kelljen bevinni.”

Dehogynem lehet 🙂 Erről bővebben itt olvashatsz: /szamla/tudastar/funkcionalitas/netto_es_brutto_ertek_szerinti_szamlazas

8. „Termékfejlesztés esetén van valami extra költség?”

Ha a Számlázz.hu-ban végzett termékfejlesztésre gondolsz, akkor a válasz határozott NEM. A rendszerfrissítéseket díjmentesen biztosítjuk.

____________________________________________

Neked van már számlakibocsátó fiókod? Ha nem, akkor regisztrálj most!