Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Kezdjük pár unalmas (nem is az) statisztikai adattal:

1) 2013 október elsején a Számlázz.hu rendszerével kibocsátották a másfélmilliomodik számlát.

2) 2013 szeptembere volt az első olyan hónap, amikor a havi kibocsátott számlamennyiség meghaladta a százezret.

3) A szeptemberben kibocsátott 100.670 számlából összesen 43.230 darab, tehát 43 százalék volt e-számla.

e_szamla_ok_houston

Houston


„Az elektronikus aláírás a számlázó rendszeré – nem a számlakibocsátóé. Ez a Ti döntésetek, hogy elfogadjátok-e ebben a formában.”
Ilyen darabszámoknál még furcsa is, hogy mindössze egy esetben kaptunk kifogást a kibocsátott e-számla jogszabályi megfelelőségét firtatva. Ezt a kifogást ráadásul nem is 8.800 számlakibocsátónk egyike tette, hanem valamelyik e-számlán szereplő vevő, tehát akinek az e-számlát be kellett volna fogadnia.

Íme az a válaszlevél, amelyet – nem a vevőnek, hanem ügyfelünknek, az e-számla kibocsátójának küldtünk.

________________________________________

Kedves László,

nézzük akkor vevője kifogásait sorban.

Válasz: A hatályos jogszabály ismeri a megbízott számlakibocsátó fogalmát. Ön és a Számlázz.hu Kft között az első elektronikus számlája kibocsátása előtt létrejött egy megbízott számlakibocsátó szerződés, amelyben Ön megbízza a Számlázz.hu rendszerét fejlesztő és üzemeltető KBOSS.hu Kft-t, hogy a számláit Ön helyett kibocsássa. Bár a számlák kibocsátásához szükséges adatokat Ön gépeli be a Számlázz.hu rendszerébe, jog szerint az elektronikus számlái kibocsátását a KBOSS.hu Kft végzi el. Ez, és az emögött álló megbízott számlakibocsátó szerződés teszi lehetővé azt, hogy az elektronikus számláit a KBOSS.hu Kft tanúsítványával írjuk alá.

Megjegyzem azonban, hogy a Számlázz.hu esetében van lehetőség arra, hogy Ön saját tanúsítványt vásároljon, és kimenő számláit ezzel a tanúsítvánnyal írjuk alá. Ebben az esetben értelemszerűen nincs szükség megbízott számlakibocsátó szerződésre sem. A tanúsítvány ára 9.600 Ft+áfa, és megvásárolható pl. a Netlock Kft-nél. Több ezer elektronikusan számlázó ügyfelünk közül alig pár tucat élt eddig a saját tanúsítvány vásárlásának lehetőségével, a többiek (az egyszerűség és a költséghatékonyság miatt) Önhöz hasonlóan megbízási szerződést kötnek a Számlázz.hu-val, és e-számláikat a KBOSS.hu Kft tanúsítványával íratják alá.

Újabb kérdés:

„NAV XML tartalom:
<szamlatipusa>Elektronikus számla</szamlatipusa> – ilyen számla típus nem létezik.
<rendelesszam>X</rendelesszam> – ezen adatelem nem része a NAV ajánlásnak – kérem távolítsák el.
A NAV XML nem tartalmazza a következő adatelemeket:
– Számlázott mennyiség (<menny>),
– Nettó egységár (<nettoegysegar>).
Ezeket szükséges lenne feltüntetni a NAV XML-ben.”


Válasz: Legelőször azt szeretném leszögezni, hogy az említett XML adatfájl nem a számla része abból a szempontból, hogy az elektronikus számlázásról szóló jogszabályok egyáltalán nem írják elő azt, hogy az elektronikus számlához bármilyen XML (vagy egyéb) adatállományt csatoljunk. Ennek értelmében e-számláink akkor is megfelelnének minden törvényi előírásnak, ha egyáltalán nem lenne beágyazva XML adatállomány.

A jogszabály mindössze arról rendelkezik, hogy elektronikus számlák esetén az adóhatóság kérheti (de nem feltétlenül kéri!) a számla adatait valamilyen elektronikus formában. Az esetlegen kért adatállomány típusa sincs jogszabályban meghatározva, pontosabban a számlakibocsátó választhat, hogy a jogszabályban felsorolt 6 vagy 7-féle adatformátum közül melyiket választja. A Számlázz.hu az ügyfélkiszolgálás magasabb színvonala miatt a jogszabályban engedélyezett (de nem előírt!) adatformátumok egyikét választotta (XML), és a számla adatait ebben a formában beágyazza magába az elektronikus számlába. Ez azt jelenti, hogy a Számlázz.hu-t használó számlakibocsátóknak adóellenőrzés során sem kell az adatok átadásával bajlódniuk, hiszen (ha azt az adóhatóság kéri), akkor maga kiolvashatja a PDF dokumentumból.

Eddig tehát minden rendben, az Ön vevője bizonyos adatokat hiányol ebből az (jogszabály szerint nem is kötelező) XML adatfájlból. A helyzet az, hogy mivel az adóhatóság által esetlegesen kért adathalmaz formátuma sincs megszabva, úgy annak belső felépítése még kevésbé (értsd: egyáltalán nem).

De ha ez nem lenne elég: a Számlázz.hu rendszeréből a számlaadatok könnyedén kinyerhetők Excel fájl formátumban. Ez azért lehet fontos, mert a – remélhetőleg soha be nem következő – adóellenőrzés során:

  • ha véletlenül az e-számlák adataira igényt tartana az adóhatóság,
  • és valamilyen érthetetlen ok miatt belekötne abba, hogy pont a mennyiség adat nem szerepel az XML fájlban,

akkor a számlaadatokat ebben az Excel formátumban is átadhatja a számlakibocsátó.

e_szamla_ok_meggy

Most azonban, hogy a „magyarázat-torta” tetejére odakanyarítottuk ezt a szép Excel alakú tejszínhabot, még megtoldjuk egy kandírozott meggyel: a kérdéses XML adathalmazt (a kötelezettségeket visszautasítva, szigorúan önkéntes alapon 🙂   ) rövidesen kiegészítjük az Ön vevője által említett adatokkal.

De kizárólag Ön miatt, az Ön elégedettsége miatt, aki a mi ügyfelünk. Vevőjének pedig ismételten ajánljuk e-számla oldalunk olvasását.

További kellemes, napsütéses csütörtök délutánt kívánva:

Stygár László
Számlázz.hu
„egyszerűen és gyorsan”
http://facebook.com/szamlazz.hu

________________________________________

Nos, eddig a válaszlevél. Tanulság? Szerintünk csak ennyi: e-számlázni jó dolog, e-számlázni olcsó dolog, e-számlázni egyszerű dolog   … a Számlázz.hu-val!

Számlakibocsátó fiók létrehozása itt: regisztrálok, nálunk más nem is szükséges az azonnali e-számla kibocsátáshoz.