Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

 Kérdés érkezett ügyfélszolgálatunkhoz:

Mi a teendő akkor, ha az átutalásos fizetési móddal kibocsátott számlát a vevő készpénzzel egyenlíti ki?

 

Válaszunk:

Kedves Gergely,

a számlának vannak kötelező tartalmi elemei, és a kötelező tartalmi elemeken kívül bármilyen egyéb információt is tartalmazhat.

A fizetési mód nem tartozik a számla kötelező tartalmi elemek közé.

Ez azt jelenti, hogy egyrészt tényleg azt ír oda, ami csak jólesik, másrészt pedig csakis a könyvelőjének „üzen” a fizetési móddal.

Néhány hónap múlva lesz lehetősége arra, hogy a Számlázz.hu-val kibocsátott számláin megjelenjen az a QR-kód, amelynek segítségével vevői PayU Mobile alkalmazással is kifizethetik a számláit.

Ebben az esetben lesz a számlának egy fizetési módja (pl. átutalás), de amikor a vevője kézbe kapja a számlát, ott lesz a QR-kód is. A vevő vagy átutalja, vagy kifizeti PayU Mobile-lal, ami valójában egyfajta bankkártyás fizetés.


A zavar azonban csak látszólagos, mert a számla fizetési módja csak egyfajta tájékoztató információ:

  • elsősorban a vevőnek, hogy milyen csatornán várjuk az összeget*
  • másodsorban a könyvelőnek, hogy a számla ellenértékét hol keresse (bankszámlán, házipénztárban, stb.)

 

* természetesen senki nem utasítja vissza vevője kifizetését arra hivatkozva, hogy na de kérem, a számlán nem ez vagy ez a fizetési mód szerepelt, tessék kérem ahhoz igazodni.

Csekk befizetése internetbankon keresztül

Ugyanez a (látszólagos) dilemma merül fel abban az esetben, ha a közszolgáltatótól kapott sárga csekket nem a postai sorban állás kínjaival szeretnénk befizetni, hanem egyszerűen átutalnánk internetbankon keresztül. Ezt minden további nélkül megtehetjük annak ellenére, hogy a számla fizetési módja valószínűleg „csekk”. Minden sárga csekken megtalálható ugyanis a szolgáltató bankszámlaszáma, ahova egyszerű átutalással is teljesíthető a fizetési kötelezettség. Ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy az átutalás közlemény mezőjében feltüntessük vagy a csekken található azonosító számot, vagy a szolgáltatótól kapott saját ügyfélszámunkat.

Számlakibocsátó fiók díjmentes létrehozása: kattints ide.