Közületek sokan havi rendszerességgel bocsátotok ki több száz vagy több ezer számlát. Ezen adatok eljuttatása a könyvelési rendszerbe nem történhet kézi erővel.

A Számlázz.hu jelenleg tizenkét könyvelési rendszert támogat. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátott számlák adatai exportálhatók olyan formátumban, melyet a tizenkét könyvelési rendszer be tud olvasni. Kézi adatáttöltés helyett tehát automatizmus, gépi feldolgozás segíti a munkát.

Adódik azonban a kérdés, hogy a főkönyvi rendszerbe áttöltött számlaadatok milyen könyvelési művelettel és milyen főkönyvi számokra könyvelődnek. Ezen a téren a Számlázz.hu kétféle adattal is segíti a könyvelők munkáját.

Minden számlához megadhatok valódi főkönyvi számokatvagy ún. gazdasági esemény típusokat. Az általam használt főkönyvi rendszertől függ, hogy melyiket kell választanom: bizonyos könyvelési rendszerek a számlaadatok mellé főkönyvi számokat várnak, más rendszerek azonban gazdasági esemény típusokat. Az adatimport során aztán maga a könyvelési rendszer “fordítja át” a gazdasági esemény típusokat főkönyvi számokká*.

* Az alkalmazandó főkönyvi számokról és a gazdasági esemény típusokról a könyvelőd tud részletes információkat adni.

A főkönyvi adatok megadásának lehetőségét be kell kapcsolni a beállítások varázsló ötödik lépésénél.

Főkönyvi adatok megadhatóságának bekapcsolása

A bekapcsolást követően számlázáskor új adatmezők jelennek meg egyrészt a vevő adatainál:

Főkönyvi adatok a vevőnél

Másrészt a számla tételeknél:

Főkönyvi adatok a számlatételeknél

Az itt megadott adatok a jogszabály szerint:

  • nem képezik a számla részét
  • egyáltalán nem jelennek meg a számla nyomtatványon (PDF dokumenyumban)
  • fentiek miatt a számla elkészítését követően is szabadon módosíthatók.
Az itt megadott könyvelési adatok tehát “hozzáragadnak” a számlához, de magán a számlán nem jelennek meg. Kizárólag azt a célt szolgálják, hogy a könyvelési rendszer felé történő adatexport során ezek az információk átvándorolhassanak a fogadó főkönyvi rendszerbe.
Minderre azért van szükség, mert a könyvelési adatok gyakran a számlázás pillanatában állnak rendelkezésre. Bár a számlára ezek az adatok nem kerülnek rá, a Számlázz.hu segítségével mégis eljuthatnak rendeltetési helyükre, a könyvelőszoftverbe.
Ha kíváncsi vagy arra, hogy adott számlához milyen könyvelési adatok tartoznak, válaszd a számlához tartozó akciófelületen a “Részletek” hivatkozást.

 

A megjelenő képernyőn a könyvelési adatok igény esetén  módosíthatók is.

Főkönyvi adatok módosítása

Havi 5-10 számla kibocsátása esetén ezeknek az adatoknak a kitöltésére nincs szükség, efölött azonban a könyvelőknél életet menthet a gyors adatáttöltés és az automatikus könyvelés.

Van már számlakibocsátó fiókod? Itt ingyenesen regisztrálhatsz magadnak: kattints ide.

Adtál már hozzáférést könyvelődnek a meglevő számlakibocsátó fiókodhoz? Ha még nem, itt leírjuk, hogyan teheted ezt meg: kattints ide.

Könyvelő vagy? Szeretnél hozzáférni ügyfeled számláihoz? Kérj tőle hozzáférést egy perc alatt! Itt leírjuk hogyan: kattints ide.

Hozzászólások

hozzászólás