Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.08.04. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Közületek sokan havi rendszerességgel bocsátotok ki több száz vagy több ezer számlát. Ezen adatok eljuttatása a könyvelési rendszerbe nem történhet kézi erővel.

A Számlázz.hu jelenleg tizenkét könyvelési rendszert támogat. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátott számlák adatai exportálhatók olyan formátumban, melyet a tizenkét könyvelési rendszer be tud olvasni. Kézi adatáttöltés helyett tehát automatizmus, gépi feldolgozás segíti a munkát.

Adódik azonban a kérdés, hogy a főkönyvi rendszerbe áttöltött számlaadatok milyen könyvelési művelettel és milyen főkönyvi számokra könyvelődnek. Ezen a téren a Számlázz.hu kétféle adattal is segíti a könyvelők munkáját.

Minden számlához megadhatok valódi főkönyvi számokatvagy ún. gazdasági esemény típusokat. Az általam használt főkönyvi rendszertől függ, hogy melyiket kell választanom: bizonyos könyvelési rendszerek a számlaadatok mellé főkönyvi számokat várnak, más rendszerek azonban gazdasági esemény típusokat. Az adatimport során aztán maga a könyvelési rendszer „fordítja át” a gazdasági esemény típusokat főkönyvi számokká*.

* Az alkalmazandó főkönyvi számokról és a gazdasági esemény típusokról a könyvelőd tud részletes információkat adni.

A főkönyvi adatok megadásának lehetőségét be kell kapcsolni a beállítások varázsló ötödik lépésénél.

Főkönyvi adatok megadhatóságának bekapcsolása

A bekapcsolást követően számlázáskor új adatmezők jelennek meg egyrészt a vevő adatainál:

Főkönyvi adatok a vevőnél

Másrészt a számla tételeknél:

Főkönyvi adatok a számlatételeknél

Az itt megadott adatok a jogszabály szerint:

  • nem képezik a számla részét
  • egyáltalán nem jelennek meg a számla nyomtatványon (PDF dokumenyumban)
  • fentiek miatt a számla elkészítését követően is szabadon módosíthatók.
Az itt megadott könyvelési adatok tehát „hozzáragadnak” a számlához, de magán a számlán nem jelennek meg. Kizárólag azt a célt szolgálják, hogy a könyvelési rendszer felé történő adatexport során ezek az információk átvándorolhassanak a fogadó főkönyvi rendszerbe.
Minderre azért van szükség, mert a könyvelési adatok gyakran a számlázás pillanatában állnak rendelkezésre. Bár a számlára ezek az adatok nem kerülnek rá, a Számlázz.hu segítségével mégis eljuthatnak rendeltetési helyükre, a könyvelőszoftverbe.
Ha kíváncsi vagy arra, hogy adott számlához milyen könyvelési adatok tartoznak, válaszd a számlához tartozó akciófelületen a „Részletek” hivatkozást.

 

A megjelenő képernyőn a könyvelési adatok igény esetén  módosíthatók is.

Főkönyvi adatok módosítása

Havi 5-10 számla kibocsátása esetén ezeknek az adatoknak a kitöltésére nincs szükség, efölött azonban a könyvelőknél életet menthet a gyors adatáttöltés és az automatikus könyvelés.

Van már számlakibocsátó fiókod? Itt ingyenesen regisztrálhatsz magadnak: kattints ide.

Adtál már hozzáférést könyvelődnek a meglevő számlakibocsátó fiókodhoz? Ha még nem, itt leírjuk, hogyan teheted ezt meg: kattints ide.

Könyvelő vagy? Szeretnél hozzáférni ügyfeled számláihoz? Kérj tőle hozzáférést egy perc alatt! Itt leírjuk hogyan: kattints ide.