Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.01.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

990 Ft sokkal, de sokkal kevesebb, mint 1 000 Ft – ezt mindenki tudja, aki az eladási adatokat böngészi. A számmágia működik: sokkal inkább megveszünk valamit 990 Ft-ért mint egy ezresért. A 27 százalékos áfakulcs azonban számlázásnál megtréfálhat, illetve legyünk őszinték: állandó és idegesítő korrekciókra kényszeríthet. Miért is?

Tegyük fel, hogy bruttó (tehát áfás ár) 990 Ft-ért szállítjuk ki vevőnknek a terméket (webáruház). Ez a tétel külön sorként jelenik meg a számlán, valahogy így:

Ha újabb számlára szeretnénk felvenni ezt a 990 Ft-os szállítási költséget, meglepetés érhet:

Hoppá! Ez nem infláció, hanem számítási hiba, ami a 27 százalékos áfakulcs miatti kerekítésből származik. Bruttó 990 Ft nettó ára ugyanis 990 / 1,27 = 779,527559055 Ft. Ezt az összeget kerekíti a rendszer akkor, amikor az első számlára felvett ‘Szállítási költség’-et elmenti a termék törzsadatok közé:

Sajnos a matematika könyörtelen számításai szerint nettó 780 Ft-ból 27 százalékos áfakulccsal éppen bruttó 990.6 Ft adódik, ami kerekítve 991 Ft – és máris javítgathatjuk minden egyes számla kibocsátásakor a bruttó árat.

Vagy mégsem?

Hát persze hogy nem, hiszen a Számlázz.hu esetén (majdnem) mindenre van megoldás :). A termék adatlapon a ‘Szállítási költség’ nettó árát javítsuk ki a korrekt értékre valahogy így:

Öt tizedesjegy pontosság mindenre elég 🙂 Új számla szerkesztésekor a ‘Szállítási költség’-et kiválasztva immár a korrekt összeg fogad minket:

Tetszett a megoldás? Oszd meg másokkal is (Facebook, Google Plus), lájkold Facebook oldalunkat, vagy hozd létre pár kattintással saját számlakibocsátó fiókodat: REGISZRÁCIÓ ITT.