Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.10.07. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Ugyanazon weboldal asztali és mobil/tablet verziója legtöbbször nemcsak grafikai megformálásában tér el egymástól. Megszoktuk, hogy mobilon csökkentett funkcionalitással, sokkal kompaktabb tartalommal, és szép, nagy, könnyen tappintható gombokkal találkozunk, még ha az “eredeti” oldal egyértelmű kistestvérét látjuk is viszont mobilon.

Persze, de nemcsak a felület sajátosságai miatt tér el a két verzió: az élethelyzet is teljesen más, amiben felhasználóként találkozunk egyikkel vagy másikkal. Ha otthon ülök papucsban a saját asztalomnál teát szürcsölgetve, tök más információkra vagyok nyitott, mint amikor vezetek, futok, vásárolok, utazom, vizsgázom, bulizom, jövök-megyek. Nemcsak más típusú infóra vagyok kíváncsi, hanem máshogy is fogyasztom az elém tálaltakat: kevesebb az időm a keresésre, a tartalomban való elmélyülésre, gyors konkrétumokra van szükség. Viszont lehet, hogy megvenni nem online fogom a keresett terméket (mert pl. épp a boltba mentem vásárolni, ott végzem el az utolsó gyors összehasonlítást), asztali gépről jellemzően több online vásárlás történik.

A valódi UX designer (a UX valódi leírását Kolboidnál olvasd) körülbelül ott sétál mellettem ezekben az élethelyzetekben, megfigyeli és gondosan elemzi a viselkedésemet, és ennek megfelelően pakolja össze az egyes felületeket. Amit biztosra vehetek – különben nem lenne ő egy valódi UX designer -, hogy a mobilon csökkentett tartalom és funkcionalitás “kedvéért” a felhasználói élmény sokszorosára nő. Nem kell itt hatalmas csinnadrattára gondolni, felhasználói (siker)élmény az is, hogy nem ütköztem problémába, könnyedén használtam, időben megkaptam az infót vagy lezártam a folyamatot, legközelebb is visszatérek. Desktopon viszont talán pont más lesz a sikerkritérium.

Ne gondold azt se, hogy a Számlázz.hu felhasználókra minden sarkon egy UX designer les, mert épp nagyon tervezzük a továbbfejlesztését, és adatokat gyűjtünk…. De ha ismered a szoftverünket, a megoldásainkat, a gondolkodásunkat, akkor sejtheted: a készülő mobilverzió nem egy “sima” mobilverzió lesz.

Kézenfekvő lenne simán csak létrehozni a Számlázz.hu mobilra optimalizált, jelentősen csökkentett funkcionalitású verzióját – de nem ez történik. Mi az okostelefonon történő megjelenésre új lehetőségként gondolunk, nem pedig kötelező feladatként. Számunkra ez remek alkalom arra, hogy alapjaitól gondoljuk újra a számlázást. Mobilon, szabadon, elfelejtve a beidegződéseket, élethelyzettől függetlenül, bárhol, bármikor: számlázz egyszerűen, számlázz másodpercek alatt, számlázz azonnal.

Hamarosan újabb részletekkel jelentkezünk az alapjaitól újragondolt számlázással kapcsolatban, addig is használd a jó öreg Számlázz.hu-t! 🙂

KIPRÓBÁLOM MOST