Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Írtunk már arról, hogy az e-számlát kibocsátani mennyire egyszerű, gyors és olcsó.

Mi a helyzet azonban a vevőinkkel, akik az e-számlát befogadják (vagy be kellene fogadniuk)?

Az ÁFA-törvény értelmében e-számla kibocsátáshoz a vevőnk engedélye szükséges. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a vevőnk megtagadhatja az e-számla befogadását, és ebben az esetben nekünk kötelességünk részére papír alapú számlát kibocsátani.

Nézzük meg tehát, hogy a jogszabály milyen terheket ró az e-számlát befogadó vállalkozásra!

Korábban az e-számlákra vonatkozó jogszabály előírta, hogy a kibocsátott e-számlákat digitális aláírással és időpecséttel kellett ellátni. Emiatt az e-számlák befogadása rém egyszerű volt: ellenőrizni kellett, hogy a kapott e-számla tartalmaz-e időpecsétet és digitális aláírást. Ha igen, akkor az e-számlát be lehetett fogadni, hiszen az megfelelt a jogszabályoknak.

2015-től azonban EU-s jogharmonizáció miatt Magyarországon az e-számlák már digitális aláírás és időpecsét nélkül is megfelelnek a szabályoknak. Ez jelentősen megkönnyítette az e-számlát kibocsátó vállalkozások dolgát: technikailag sokkal egyszerűbb lett az e-számla kibocsátása. A jogszabálynak ugyanis már bármilyen elektronikus dokumentum megfelel: bármilyen elektronikus dokumentum lehet e-számla. Jó hír – a számlakibocsátóknak.

Az e-számlát befogadó félnek azonban ez még nem elég. Az e-számla ugyanis digitális dokumentumnak minősül, amire Magyarországon a digitális archiválás szabályai vonatkoznak.

Az elektronikus számlázásra vonatkozó jogszabály után a digitális archiválásra vonatkozó jogszabály is módosult 2018. július 1-jén, és ma már nem írja elő az időbélyegző kötelező használatát. Az archivált számlákat a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is ellátjuk időpecséttel, de az újonnan kiállított elektronikus számlákat a törvényi szabályozás 2018. nyári változását követően már csak az előírt elektronikus aláírással.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

1. Az e-számla kibocsátó dönthet úgy, hogy az e-számláit nem írja alá digitálisan. Ebben az esetben ő tökéletesen megfelelt az e-számla kibocsátás szabályainak, és a kibocsátott e-számla érvényes.

2. Az e-számla tárolásához azonban az e-számla aláírása szükséges. Ha a számlakibocsátó nem írta alá az e-számlát digitálisan, akkor ez az e-számlát befogadó fél feladata, amit nyilván nem egyszerű megtenni.

Emiatt az e-számlát befogadó félnek mindig ellenőriznie kell, hogy a befogadott e-számla tartalmaz-e digitális aláírást. Mi azt javasoljuk, hogy ha erre a kérdésre a válasz NEM, akkor az e-számlát NE fogadja be, hanem kérjen a számlakibocsátótól papír alapú számlát!

Mi a helyzet a Számlázz.hu által kibocsátott e-számlákkal?


Mi a Számlázz.hu-nál nem csak a számlakibocsátók kényelmét, nyugalmát és biztonságát tartjuk szem előtt, de a számlát befogadó vállalkozások életét is maximálisan szeretnénk megkönnyíteni. Emiatt minden Számlázz.hu-s e-számlát alapértelmezetten digitálisan aláírunk.

Ennek köszönhető az, hogy a Számlázz.hu-s e-számlák mindig, minden esetben problémamentesen befogadhatók, azokkal kapcsolatban sem jogszabályi, sem egyéb kockázat nem merül fel. Mindez pedig kiterjed az e-számlák tárolására is: a Számlázz.hu-s e-számlák tárolása bármilyen módon és eszközön történhet, erre nézve nincs semmilyen speciális megkötés:

  • saját gépen
  • külső merevlemezen
  • CD-re írva
  • pendrájvon
  • levelezőrendszerben (email csatolmányként)
  • felhőben (Dropbox, Google Drive, stb.)
  • vagy bárhol máshol.

Hogy mit értünk NAV-állóság alatt? A fentieken kívül például azt, hogy a NAV adóellenőrei a Számlázz.hu-tól tanulják az e-számlázást.

TEHÁT: ha szeretnéd, hogy az e-számláidat a vevőid problémamentesen fogadhassák, ragaszkodj a digitális aláíráshoz, és Számlázz.hu!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST