Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.08.16. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Minden vállalkozó rémálma, hogy a nyolc évig őrizendő papír alapú számláit egy egérhad elfogyasztja vacsorára.

2011 óta népszerű szolgáltatásunk a papírszámlák digitális archiválása. Ez lehetővé teszi, hogy a Számlázz.hu-val kibocsátott papír alapú számláid digitálisan tárold a számlázási fiókodban. A szolgáltatást 2017 novemberében kiterjesztjük a számlázási fiókodban található összes számlára.

A számlázási fiókodban négyféle számla képes megjelenni:

  • általad kibocsátott, tehát kimenő papír alapú számla
  • általad kibocsátott, tehát kimenő elektronikus számla (e-számla)
  • feléd kibocsátott, tehát bejövő papír alapú számla

  • feléd kibocsátott, tehát bejövő elektronikus számla (e-számla)

A Számlázz.hu rendszerében a kibocsátott e-számlák eddig is digitálisan archiváltak voltak, hiszen ezeket a számlákat a rendszer időpecséttel látta el. (Frissítés, 2018.): Az elektronikus számlázásra vonatkozó jogszabály után a digitális archiválásra vonatkozó jogszabály is módosult 2018. július 1-jén, és ma már nem írja elő az időbélyegző kötelező használatát. Az archivált számlákat a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is ellátjuk időpecséttel, de az újonnan kiállított elektronikus számlákat a törvényi szabályozás 2018. nyári változását követően már csak az előírt elektronikus aláírással.

Mostantól azonban a #profi díjcsomag használói számára archiválási szolgáltatásunk teljes körű: kiterjed mind a kibocsátott, mind a befogadott számlákra, ráadásul függetlenül attól, hogy azok papír alapú számlák vagy e-számlák!

Külön felület szolgál majd a digitális archívumok megjelenítésére:

Látható, hogy az archiválást a Számlázz.hu havi rendszerességgel végzi, ráadásul elkülöníti egymástól a kibocsátott (kimenő) számláid és a befogadott (bejövő) számláid.

Mit jelent mindez?
  • A Számlázz.hu képes arra, hogy a vállalkozásod összes számláját hitelesen őrizze.
  • A tárolás digitális archívum formájában történik.
  • Az archívumok havi bontásban, elkülönítetten tárolják a vállalkozásod kimenő és bejövő számláit.
  • Az archiválás kiterjed az e-számlákra és a papír alapú számlákra is.
  • Az archiválás formátuma NAV-álló.

A NAV-álló archiválás azt jelenti, hogy a Számlázz.hu archív formátumát egy esetleges (és reméljük soha be nem következő 🙂 ) NAV-ellenőrzés során az adóhatóság hitelesnek fogadja el. Ennek értelmében tehát ilyen esetben – ha az adóhatóság kéri – a kibocsátott és befogadott számlák elektronikus formában is benyújthatók.

Egyszerűen töltsd le az adóhatóság által kért időszak archívumait, és CD-n vagy pendrive-on vidd be az ellenőrzésre.

Miért jó ez?
  • Soha többet nem kell kinyomtatnod és papír alapon tárolnod a kimenő (kibocsátott) papír alapú számláid.
  • A Számlázz.hu-s szállítóidtól befogadott e-számlák tárolására sincs többé gondod. Nem kell CD-re írnod, vagy merevlemezen tárolnod, esetleg Dropbox vagy Google Drive tárhelyet vásárolnod emiatt.
  • A Számlázz.hu-s szállítóidtól befogadott papír alapú számláik is automatikusan megjelennek a számlázási fiókodban, és automatikusan archiválásra kerülnek.

Amennyiben már nem a frissen induló (#start), vagy a digitális újdonságokat épp kóstolgató (#digital) vállalkozások közé tartozol, hanem a valódi #profi támogatást igényled, segítségünkkel még egyszerűbben, könnyebben, fókuszáltabban élhetsz és alkothatsz. Ismerkedj meg a 2017 végén megújult díjcsomag-konstrukcióinkkal!

Terveink közt szerepel, hogy a nem Számlázz.hu-s beszállítóidtól befogadott költségszámlákat is bevidd a számlázási fiókodba: így a jövőben megvalósulhat a papír(számla)mentes iroda!

FRISSÍTÉS: 2020. novemberétől kibővült a Számlaverzum: a NAV számlaszinkron keretében most már MINDEN kimenő és bejövő számla megtalálható a számlázási fiókban, függetlenül attól, hogy milyen számlázóból állították ki (online/telepített számlázó, kézi számlatömb). Ezzel egy számlatárként is használható a Számlázz.hu, hiszen az összes számlát látod, amiről adat érkezett a NAV-hoz. Ezt nem csak Te, hanem a könyvelőd is szeretni fogja!

A Számlaverzum #profi csomagban érhető el, használatához semmit nem kell tenned, csak kapcsold be a szolgáltatást.

Menekülnél te is a rágcsálók rémétől? ☺
Regisztrálj saját számlázási fiókot most azonnal!

Regisztrálok