Korábban írtunk arról, hogy időnként egy KATÁ-s és alanyi adómentes vállalkozónak is szüksége lehet könyvelőre (legalábbis ha ÁFA bevallás beadására kötelezi a jogszabály). Ennek a történetnek a másik tanulsága az, hogy az EU-n belüli országok adóhatóságai között aktív információcsere zajlik: a magyar adóhatóság megkapta azt az információt a holland adóhatóságtól, hogy egy magyar vállalkozásnak ÁFA-fizetési kötelezettsége keletkezett, és az ÁFA-bevallás hiányára a rendszer azonnal figyelmeztette is a NAV-ot aki támogató eljárás keretében “rendbe is tette” az adózó vállalkozást.

A történet részletei másik blogcikkünkben olvashatók.

Az adóhatóságok közötti információcsere miatt is érdemes komolyan venni azt a 2018. januári jogszabályt, amely előírja hogy:

“a 2018. január 1-jén érvényes külföldi számlaszámokat az adózó* 2018. január 31-éig az állami adó- és vámhatósághoz írásban, formanyomtatványon bejelenti.” (forrás: net.jogtár.hu)

*FIGYELEM: Ez kizárólag gazdasági társaságokra vonatkozik, tehát ha te egyéni vállkalkozóként működsz, téged nem érint!

Ha tehát van olyan bankszámlád, melyet nem magyar bank (tehát külföldi pénzintézet) vezet, akkor azt január 31-ig be kell jelentened az adóhatóság felé. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a PayPal számlákra, mivel a PayPal nem minősül pénzintézetnek.

Szeretnél te is NAV-álló maradni, a változó adózási jogszabályok közepette is? Számlázz velünk!

Regisztrálok