Mit jelent az, hogy a számlázó szoftvereket 2018. július 1-jétől be kell kötni a NAV-hoz? Ezentúl az összes számlaadatot továbbítanunk kell a NAV adatbázisa felé? Mit is értünk a számlázók online-osítása alatt?

A NAV által hozott jogszabályváltozások minden vállalkozót érintenek, és folyamatosan nagy érdeklődés övezi ezeknek a végrehajtását, a végrehajtás mikéntjét. Ez a blogbejegyzés Stygár László Számlázz.hu Akadémia epizódja alapján született, és egy olyan jogszabályváltozást mutatunk be benne, amely kifejezetten a számlázó szoftvereket érinti.

A sajtó (illetve maga az adóhatóság is) ezt a jogszabályváltozást a „számlázók online-osítása” névvel illeti, ami azonban egy kis fogalmi zavart jelent. Maga a szó eredete, az „online-osítás” a pénztárgépekhez kapcsolódik, amikor a teljesen offline pénztárgépeket az egész országban le kellett cserélni az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépekre.
Ha ezt a fogalmat használjuk a számlázó szoftverekkel kapcsolatban is, akkor picit pontosítanunk kell, mi, mit is jelent.

Milyen számlázó szoftverek használhatóak?

Magyarországon kétféle számlázó szoftver használható:

  • a saját számítógépre telepített,
  • és a felhő alapú, mint például a Számlázz.hu is (a felhő alapú számlázókat időnként online számlázóként is említjük).

Amikor arról beszél a NAV, hogy a számlázó szoftvereket „online-osítani” kell, tehát be kell kötni közvetlenül az adóhatósághoz, az minden számlázó szoftvert érint – akár felhő alapú, online számlázó szoftvert, akár a saját gépedre telepített számlázót használsz.

Mit jelent, hogy a számlázó szoftvereket be kell kötni a NAV-hoz?

Mostantól az összes számla adatát, mint egy óriási vödröt, beöntjük a NAV adatbázisába? Nem egészen. A jogszabály meghatározza, hogy csak azokat a számlákat kell beküldeni a NAV rendszerébe 2018. július 1-től, amelyeknek az áfatartalma meghaladja a 100 000 forintot.

Nagyon fontos: ez így fog működni 2018 nyarától – akár online, felhő alapú számlázó szoftvert használsz, akár saját gépre telepített szoftverrel számlázol. Ha saját számítógépedre telepített számlázó programot használsz, oda kell figyelned, hogy mindig feltelepítsd az éppen aktuális jogszabályoknak megfelelő verziót. Online számlázó esetén, amelyet böngészőből használsz, ezzel egyáltalán nem kell foglalkoznod, hiszen az online számlázók, mint például a Számlázz.hu is, folyamatosan követik a jogszabályokat, és automatikusan frissülnek. Folyamatosan NAV-állók, ezzel neked egyáltalán nincs semmilyen teendőd.

Akkor a számlák automatikusan továbbítódnak a NAV felé?

Ami rendkívül fontos, hogy mindig győződj meg arról, hogy az általad használt számlázó „NAV-álló”-e, követi-e az aktuális jogszabályokat. A számlák NAV felé történő küldése teljesen automatikusan fog történni, neked ezzel a Számlázz.hu használata esetén semmilyen teendőd nem lesz. Egyszerűen kibocsátod a vevő felé a megfelelő számlákat, és ha az adott számlára vonatkozik a jogszabály, tehát kötelező elküldeni a számla adatait a NAV rendszere felé, ezt a Számlázz.hu önállóan, automatikusan, számodra észrevétlenül végre fogja hajtani.

Ha vállalkozóként szeretnél NAV-ra kész, illetve pardon, naprakész maradni :), akkor iratkozz fel YouTube-csatornánkra itt, vagy regisztrálj a Számlázz.hu-n, egyszerűen és gyorsan!

Ha további hasznos információkra vagy kíváncsi a NAV online számlázással kapcsolatban, akkor olvasd el korábbi cikkünket, ahol összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Az ezzel kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket pedig itt találod!

Megnéznéd az eredeti előadást a YouTube-on?

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?