Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.09.16. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FRISSÍTÉS: 2021 augusztusától a NAV Online Számla rendszerébe nem kell külön regisztrálni a vállalkozást, hanem a KAÜ-n keresztül kell bejelentkezni, majd a számlázóval összekötni a NAV rendszerét. A pontos lépéseket a megújult folyamatról mi is frissítettük a lépésről lépésre útmutatónkban és az alkalmazásban is.

A Számlázz.hu annyi mindent végez el helyetted, miért pont a NAV online adatszolgáltatást hagynánk rád? 🙂 Alig zajlott le a GDPR miatti izgalom, máris itt az újabb vállalkozói „para”: az adóhatóság felé történő azonnali adatszolgáltatási kötelezettség minden 100 000 Ft áfatartalmat meghaladó számla esetében – de a Számlázz.hu-soknak ez sem lesz kihívás!

Vészesen közeledik július 1.: a dátum, amelyre már minden vállalkozó készül, legfőképp azok, akiknél már eddig is előfordult, hogy 100 000 forint feletti áfatartalmú számlát bocsátottak ki belföldi adóalany részére. És azok is, akik tudják, hogy ezentúl elő fog fordulni ilyen. És azok is, akik bíznak benne. 🙂

Július 1-én a NAV (az adóhatóság) éles üzembe állítja csodafegyverét, amely „online számlázó” néven vonult be a köztudatba. Ez azt jelenti, hogy július 1-től a számlázó szoftvernek – így a Számlázz.hu-nak is – azonnal és online továbbítania kell a NAV rendszere felé a számla adatait, amennyiben annak áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot, és a vevője belföldi adóalany.

Rengeteg kérdés érkezik tőletek hozzánk: mi újság a fejlesztéssel? A Számlázz.hu hogy áll? Ki lehet-e már próbálni? Kell-e regisztrálni?

Hogyan is áll ez a dolog jelenleg a NAV-val és a Számlázz.hu-val?

Jelenleg a NAV online számlázó rendszer fogadó oldala sincs még teljesen kész: bizonyos funkciók működnek, bizonyos funkciók nem. Amelyek működnek, azok egy része napról napra változik, és ezeket a funkciókat a NAV egy tesztrendszerben már elérhetővé tette azok részére, akik számlázóprogramot fejlesztenek: így a Számlázz.hu részére is.

Eláruljuk, hogy az ütemterv szerint haladunk azzal, hogy a Számlázz.hu – ahogy eddig is – továbbra is NAV-álló legyen, így nektek egyelőre semmilyen teendőtök nincsen.

Regisztráljak? Ne regisztráljak?

A regisztrációt végrehajthatod a NAV online tesztrendszerében, de ezzel kapcsolatban a NAV-nak is van egy álláspontja. Határozottan azt mondják, hogy akkor, amikor a tesztrendszert lezárják, és elindul az éles NAV online rendszer, akkor mindenkinek regisztrálnia kell. Mindenkinek. Tehát újra kell regisztrálniuk azoknak is, akik a tesztrendszerbe már beléptek.

Pontosan ezért nem javasoljuk jelenleg azt, hogy a tesztrendszerbe regisztráljatok, mert az új, éles oldalon ezt ismét meg kell tennetek majd.

Mikor próbálhatom ki?

Nálunk folyamatosan zajlik a számlázás összekötése a NAV rendszerével: rendben, az ütemterv szerint haladunk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mi a Számlázz.hu-nál ezt úgy tennénk, hogy elvonulunk az elefántcsonttornyunkba, és majd július 1-én mindent a nyakatokba borítunk. Sőt!

Júniusban már szeretnénk szorosan veletek együttműködve végigcsinálni ezt az izgalmas dolgot, hogy hogyan is kapcsolódik a Számlázz.hu a NAV rendszeréhez. Ennek az egyik első és nagyon fontos eseménye a jövő héten történik, amikor egy új Számlázz.hu vlog epizóddal jelentkezünk, ahol bepillanthattok a Számlázz.hu motorháztetője alá, hogy hogyan is áll a NAV online integrácó-fejlesztés a részünkről.

Ráadásul ezt úgy tehetitek meg, hogy egy kicsi, már biztosan működő részét akár az éles fiókotokban is ki tudjátok majd próbálni! Most egyelőre erről ennyit árulunk el, de kövessétek YouTube-csatornánkat, figyeljétek a Facebook-oldalunkat, jövő héten jelentkezünk újabb izgalmas hírekkel!

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?