Az a 27 ezer vállalkozás, mely már direkt kapcsolatban van a NAV Online számla rendszerével, azaz sikerrel összekötötte a számlázási fiókját az adóhatósággal, ÉS már számláztak is, találkoztak a beküldött számlákra adott státusz-válaszokkal. Nézzük meg, mik ezek, és mit jelentenek! A legfontosabb: ha „OK figyelmeztetéssel” választ kaptál: NE AGGÓDJ, ezzel a beküldéssel – még ha „figyelmeztetés” is szerepel az „OK” mellett – nincs további dolgod!

Ezeket kell tudnod a NAV online számlafeladással kapcsolatban: 

1. NAV feladás automatikusan működik – feltéve, ha a fiók össze van kötve a NAV rendszerével (további infó itt). Ha nincs összekötve számlázási fiókod a NAV rendszerével, akkor a Számlázz.hu nem engedélyezi olyan számla kibocsátását, amely beküldésköteles.

2. Ha a beküldés megtörtént, a beküldés állapotát két helyen is tudod ellenőrizni (ezeken a helyeken).

3. Egy beküldött számla státusza háromféle lehet:

  • OK – a számlát a jogszabálynak megfelelően beküldtük, ellenőrzés esetén sem lesz mulasztási bírság.
  • OK, figyelmeztetéssel – a számlát a jogszabálynak megfelelően beküldtük, ellenőrzés esetén sem lesz mulasztási bírság, viszont a beküldés során a NAV formai hibát vagy rendellenességet észlelt.
  • HIBA – a számla beküldésre nem került sor, mulasztási bírság várható. Erről az esetről a Számlázz.hu minden esetben email üzenetet küld a számlakibocsátónak. A részletes hibaüzenetet elolvasva a beküldést akadályozó tényező elhárítható, és ekkor a Számlázz.hu azonnal és automatikusan végrehajtja az ismételt beküldést.

Mit is jelent az „OK, figyelmeztetéssel” állapot?

A „sikeresen beküldve (de nem ment simán)” szöveggel kapcsolatban ismét felhívjuk a figyelmedet arra, hogy:

a beküldés sikeresen megtörtént, tehát mulasztási bírság nem várható (azaz nem lesz).

Ha mégis kíváncsi lennél arra, hogy pontosan milyen formai hibát azonosított a NAV online rendszere (pl. nem szerepelt egy amúgy nem kötelező adattartalom, mondjuk a mennyiségi egység), be tudsz lépni, és ellenőrizheted, de néhány alkalom után már előre tudni fogod, ezek az apró formai hibák nem érik meg a plusz ellenőrzést. Főleg, ha ezen infók birtokában kicsit finomítottad a számlakibocsátást, hogy a jövőben a számlabeküldés még problémamentesebb legyen. DE! Ha nem teszel semmit, akkor is teljesítetted a jogszabályban leírtakat.

Szeretnél te is egyszerűen és gyorsan eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségednek?
Regisztrálok