Egy 13 éves cég történetében különös fontossággal bírnak a legrégebbi partnerek. A Számlázz.hu alapítói például az első néhányszáz regisztráltat szinte még név szerint ismerték, az ősidőkben épp az “ősfelhasználók” által kért funkciókat, kiegészítéseket kódolták bele a rendszerbe, az ő visszajelzéseik szerint folytatták kitartóan a munkát. Ezek az első csatlakozók – lassan 100 ezer másik vállalkozóhoz hasonlóan – ma is velünk számláznak, és válaszoltak a kérdéseinkre, melyekkel ezt az őstörténeti időszakot szeretnénk feltárni:

  • Milyen volt a Számlázz.hu anno?
  • Milyen volt az ősfelhasználóink cége akkor, és hogyan változott azóta?
  • Hogyan esett épp ránk a választásuk?
  • Mit szerettek akkor, és mit szeretnek a Számlázz.hu-ban ma?

Fantasztikus kis anekdoták, sőt lassan egy egész ősmitológia esett ki szülinapunk alkalmából feltett kérdéseinkből, úgyhogy most tartsatok velünk, és ismerjétek meg az első három olyan vállalkozót, aki már a kezdetektől velünk számláz!

Dankó Sándor – aki egy szép nyári éjszakán ismerkedett meg a Számlázz.hu-val

Szinte az egyetlen olyan informatikai vállalat Magyarországon, amely közel két évtizede beszállítója, fejlesztőpartnere a legnagyobb magyar mobilszolgáltatónak, valamint egyedi szoftverfejlesztéseivel hazai és nemzetközi vállalatok megoldásszállítója” – definiálja magát egyik legrégebbi ügyfelünk, a Dankó Sándor által vezetett ITware. Sándor tulajdonképpen már nem is emlékszik arra, hogy pontosan mikor regisztrált, de az biztos, hogy az első számlát 2007 júliusában állította ki a rendszerben.

Mégis, hogyan történt? „Egy nyári éjszakán számlázni kellett és nem volt ott a kis program (egy letölthetős „előd” – a szerk.). De a Számlázz.hu elérhető volt” – meséli. Egyszerű volt az elején, mint a faék. Csak a lényeg volt benne.” Épp emiatt egyszer majdnem el is veszítettük őket mint felhasználót: „egyszer, amikor a ‘legtöbbet’ változott, akkor majdnem elvesztem, mert csak számlázni akarok, de régi funkciókat új helyen keresgélni – azt nem” – idézi fel a szinte sokkoló pillanatot.

Ma a hasonlóan egyszerű e-számlának és az ERP kapcsolatnak örülünk legjobban” – idézi fel a kedvenc funkcióiról. És hogy milyen előnyök miatt ajánlja ismerőseinek? Egyszerűség, ingyenesség, mindig elérhető, nincs karbantartási problémám – de hozzáteszi, hogy “sajnos” hiába ajánlja a Számlázz.hu-t, a legtöbben addigra már ismerik. 🙂

Kiss Anna – első lengyel felhasználónk

Kiss Anna Lengyelországban született, az anyanyelve lengyel, több mint 10 éve Számlázz.hu-felhasználó, és egyes feltételezések szerint egyúttal az első lengyel felhasználónk is. 🙂 Kiss Csaba, aki Anna kollégája a Tudásbánya Kft.-nél, megkeresésünk kapcsán elárulta, hogy 4 cégnél is a Számlázz.hu-val számláznak: a Microsegment Zrt., a Tudásbánya Kft., az Adatbánya Bt., és a Malutka Bt is az online számlázóprogramot használja. A Számlázz.hu 2007 óta folyamatosan „minden várakozásunkat teljesítette”, közben pedig legnagyobb cégük, a Microsegment Kft. már két-háromszorosára növekedett. Így nemcsak ajánlják ismerőseiknek a használatát, hanem egyenesen minden alvállalkozónknak kötelező használnia, árulja el a belső titkokat. Ez bizony erős ajánlólevél! 🙂

Annak idején sokat gondolkodtunk azon, hogy hogyan lehetne jobbá tennünk a céget. Az egyik ilyen azonosított dolog az volt, hogy sokkal rugalmasabbá és gyorsabbá kell tennünk a backoffice tevékenységeket. Ennek egyik eleme a gyors és pontos számlázás volt, így jutottunk el a Számlázz.hu-hoz” – meséli Kiss Csaba, akinek beszámolójából az is kiderül, hogy tevékenységük szerint a még mindig zajló digitális transzformáció egyik korai úttörői voltak.

Íme egy anekdota Csabától, a Számlázz.hu-ősidőkből: „Amikor használni kezdtük a Számlázz.hu-t, akkor a maximális számlázható összeg 9.999.999 Ft volt. Így amikor az első olyan számlánkat kellett kiállítani, ami ezt az összeget meghaladta, külön fel kellett hívnunk a Számlázz.hu-t, hogy csinálják meg a rendszert úgy, hogy kiállíthassuk a 10M-nál nagyobb nettó összegű számlánkat. Szóval innen tudtuk, hogy a Számlázz.hu-val valószínűleg mi állítottuk ki az első 10M Ft feletti számlát. 🙂

Kozma László – akivel közösen írtuk a történetet

A ProjektPONT gyakorlatilag egyszemélyes tulajdonosának, Kozma Lászlónak 16 éve íródó karriertörténete” – avat be minket cége történetébe egyik ősfelhasználónk, László. „2002-es alapításának határozott célja a pályázati projektmenedzsment tevékenységek rugalmas, szakszerű képviselete volt. 2013-tól a temérdek kiszolgált kis- és középvállalkozás igényeihez alakítva létrehoztuk komplex szervezetfejlesztési tanácsadás tevékenységünket. 2018-tól korszerű tevékenységet vettünk fel a szolgáltatások közé: a webalapú szoftverfejlesztést.

A Számlázz.hu-t „csak” az első 5 évben kellett nélkülöznie, mert rendszerünkbe 2007.07.09-én regisztrált, tehát kicsivel több mint 11 éve. Azóta „a számlázás gyors, egyszerű, átlátható. A számlák komolyak, szépek, marketing szerepet töltenek be. A könyvelőm könnyen hozzáfér és képes elkészíteni az időszakos kimutatásokat a rendszerből” – sorolja kitartó elégedettségének okait.

Választása azért esett anno a Számlázz.hu-ra, mert „egyszerű, ingyenes, korszerű és szabályos számlázóprogramot akartam használni az addigi papíralapú megoldás helyett, hogy esztétikus számlákat állíthassak ki, jól követhető nyilvántartásom legyen róluk, továbbá a szolgáltatásaimról és partnereimről, valamint hogy bárhonnan hozzáférhessek, ahol internet van.

Azért tart ki 11 éve (!) a Számlázz.hu mellett, mert „megkaptam tőle, amit vártam. És még többet, jó ötleteket és időmegtakarítást. Konzekvensen, leállás nélkül szolgáltatja, amire való, és azt jó minőségben. Folyamatosan fejlesztik, újabb és újabb funkciókkal egészül ki, amik nem ráncfelvarrások, vagy használhatatlan játékok, hanem valós segítségek. Jó kapcsolatban van a hatóságokkal, elismert, szabályos rendszer.

De László nemcsak a felhasználói oldalt ismeri alaposan, hanem mint egyedülálló piaci megoldást is figyeli a Számlázz.hu fejlődését: „Egy jó ötletre alapuló, egyszerű, hiánypótló webalkalmazás volt a szememben. Én úttörőnek láttam anno, ahogy magamat.

Jó volt közösen lépkedni előre, közösen írni a történetet.

Azóta „a felület többször is megújult, a szolgáltatások sokszorosan kibővültek. Az üzemeltetés és támogatás elsőrangú, a kommunikáció folyamatos, a díjbekérés diszkrét, a rendszer csomagjai jól kialakítottak szerintem” – sorolja az előnyöket szinte végtelen mennyiségben, majd kedvenc szolgáltatásait is hasonló terjedelemben sorolja fel: „Több ilyen is van. Először anno a logo elhelyezésének örültem nagyon. Most a kintlévőségkezelés és a KATA egyenlegfigyelő tetszik nagyon. De kiemelném a könyvelőnek biztosítható hozzáférést is. Az adónemtől függő automatikus és egyéb kimutatásokat, a szolgáltatás- és partnertörzset, a beírás alapján történő cégfelismerést és leinformálást, és a NAV-val való gyors és egyszerű adminisztrációt.

Te mivel foglalkoztál 13 éve?
Megvolt már a mai céged, vagy még egész más töltötte ki a napjaidat?
Oszd meg velünk kommentben, ha emlékszel még egyáltalán…! 🙂
És számodra milyen volt a Számlázz.hu – anno?

Szeretnél te is egy stabil szolgáltató számlaverzumához tartozni?