Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.10.09. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Megálmodod, továbbgondolod, megtervezed, megvalósítod. Nagyjából ez az út vezet a vállalkozás elindításához, amelynek bizony költségei vannak. Összeszedtük, mivel számolj, ha vállalkozásra adod a fejed!

A vállalkozás indításához nem elég az ötlet, bizony nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden üzlet beindításához szükség van kezdőtőkére. Ez garantálja, hogy nem fogsz pénzügyi nehézségekbe ütközni, ha a kezdeti lépések nem úgy sikerülnek, ahogy várnád. A vállalkozás indításának nem feltétele, hogy rendelkezésedre álljon bizonyos összeg, de ha nem kalkulálsz előre, könnyen meglepődhetsz egy-egy kiadáson.

Vállalkozást indítani nem nehéz: gyorsan megoldható, azonban alapos előkészületeket igényel. Tudnod kell, hogy céged valószínűleg nem rögtön fog pénzt termelni, így az első néhány hónapban (és ne csüggedj, ha akár az első évben, vagy kicsivel tovább is) a számok alapján veszteségesnek tűnik a biznisz.

Egyéni vállalkozást  a legegyszerűbb indítani, főleg kataadóalanyként. Azt, hogy számodra a kata a megfelelő adózási forma vagy sem, könnyen kiderítheted az autokata chatbotja segítségével. (Ezt mi is tanúsíthatjuk, ráadásul ha katás vagy, és Számlázz.hu-t használsz, akkor neked már nem kell aggódnod: az autokata, vagyis a digitális kata-asszisztensed mindenben segít, ami katás, egyéni vállalkozásodhoz kapcsolódó adózási kérdés. Nem fogod elfelejteni, ha valamit fizetned kell, erről is kapsz értesítéseket.)

Összegyűjtöttük a költségeket, amelyekkel mindenképp számolnod kell, ha vállalkozni támad kedved. Kezdjük azzal, milyen kiadásokra kell gyűjtened, ha katásként szeretnél belevágni életed bizniszébe!

Amivel a katásnak számolnia kell

  • Cégalapítás költsége: A folyamat egyszeri és egyszerű, már ügyfélkapun/Webes Ügysegéden keresztül néhány pillanat alatt elindíthatod vállalkozásod. Ha a vállalkozói igazolványodat ki szeretnéd kérni, annak költsége 10 000 forint, de igazából ezzel a költséggel nem is kell számolnod, mert valószínűleg soha nem lesz szükséged az igazolványra fizikai valójában. Az igazolvány nem fontos (és nem is kötelező), mert nyilvántartási számot egyébként is fogsz kapni, a kapott értesítésből ezt csak egyszerűen le kell mentened, és kész – költség nélkül. Máris spóroltál, és menjünk is tovább, nézzük meg, ezt mi másra költheted el.
  • Ezután vannak még bejelentési kötelezettségeid, például a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál, ahol regisztrálnod kell, ennek díja pedig 5000 forint/év.
  • Valószínűleg már pontosan tudod, mivel szeretnél foglalkozni, de mindenképp nézz utána, hogy az adott tevékenység bárki számára végezhető-e, vagy engedélyhez kötött. Utóbbi esetben bizony az engedélyek is költséggel járnak, így ezzel is számolnod kell.
  • Az iparűzési adót (hipa) minden évben be kell fizetned, attól függően, hogy milyen elszámolást választottál. Ha a tételes elszámolás alá tartozol, akkor ez évente 50 000 forintodba kerül majd, két részletben megfizetve. Ha nem, akkor gyűjtögetned kell a költségszámláidat, és az alapján számolják ki az iparűzési adó mértékét.
  • Ha könyvelői segítséget kérsz vállalkozásod elindításához, ennek a költségével is számolnod kell, ez könyvelőnként változhat. Ha katás vagy, akkor viszont van egy újabb spórolós ötletünk: a vállalkozásindítás minden lépésében segít a Számlázz.hu autokata szolgáltatása, így csak akkor kell könyvelőhöz fordulnod, ha tanácsadásra lesz szükséged. Ennek éves díja: 12 900 Ft, használatához pedig valamelyik szolgáltatási csomagunkra is fizess elő (pl. #profi, 19 900 Ft / év.).
  • Ha katásként áfás vagy, akkor bizony elkerülhetetlen, hogy vállalkozói bankszámlát nyiss. Böngéssz egy kicsit, mielőtt beleugrasz: sokat spórolhatsz, ha körbenézel a banki ajánlatok között!
  • Adók, járulékok: Ha vállalkozol, adót kell fizetned, ami nem egyszeri, hanem folyamatos költséget jelent majd. Persze erre is vannak egyszerű módok, például, ha katás vagy. Ez esetben ha egyéni vállalkozásod főállás is egyben, akkor 50 ezer forintot, ha viszont mellékállásban űzöd a tevékenységed, akkor 25 ezer forintot kell fizetned havonta. Elég egyszerű megoldás, érdemes viszont utánaszámolnod, hogy biztos, hogy ez a legkedvezőbb számodra?

Nézzük, legjobb esetben hogy alakul a vállalkozásalapítás számokban:

Tétel
Költség (forint)
Cégalapítás költsége 0
Regisztráció – Kereskedelmi és Iparkamara 5000
Engedély tevékenységi körhöz 0
Iparűzési adó 50 000/év
Könyvelő/autokata 1 290 + áfa/hó
Számlázóprogram 0 (autokata esetén min. #start előfizetés szükséges, vagyis 825 ft + áfa/hó)
Engedély tevékenységi körhöz 0
Vállalkozói bankszámla 0
Adók, járulékok 25 000 vagy 50 000/hó
ÖSSZESEN min. 387 233/év

Amivel a társas vállalkozásnak számolnia kell

  • A fentieken kívül (vagyis bejelentési- és engedélyköltségek, iparűzési adó, könyvelői díj) van még néhány költség, amellyel társas vállalkozás alapítása esetén számolni kell.  
  • Jó hír: a cégalapítás költsége Kft. és Bt. esetén egyszerűsített eljárásban díjmentes.
  • Zrt. alapítása esetén 50 000 ft illetéket kell befizetni a Magyar Államkincstár részére.
  • Társas vállalkozás alapításakor számolnod kell ügyvédi költséggel, aminek az összege hozzávetőlegesen 40-50 000 ft körül mozog.
  • Ha Kft-t, Bt-t vagy Zrt-t szeretnél alapítani, akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnod, így ahogy katásként is hasonló helyzetben érdemes több ajánlatot is bekérned, hogy spórolhass a banki költségeken.
  • Nem számít költségnek, viszont érdemes kalkulálni a törzstőkével: vállalkozásalapítás esetén a tagok a cég rendelkezésére bocsátanak bizonyos összeget, amelyet a cég felhasználhat működési költségei fedezésére. Kft. esetén ez az összeg 3 millió forint, Zrt. esetén 5 millió forint, Nyrt. esetén pedig 20 millió forint (Bt. esetén nem releváns).  

És a rajtnál még ezek is előfordulhatnak:

  • Marketingköltségek: A vállalkozás beindításához, és ahhoz, hogy bevételt szerezz, el kell juttatnod az emberekhez a terméked/szolgáltatásod hírét. Ma már nem is olyan nehéz ez, hiszen online célzott hirdetéseket tudsz létrehozni, hogy terméked biztosan azokat érje el, akiknek szüksége lehet rá. Ne a marketingen spórolj, hiszen ez biztosan megtérül majd. (Viszont arra figyelj, hogy könnyű “elszórni” a pénzt hirdetésekkel. Ha nem vagy biztos benne, hogy jól csinálod, bízd olyanra, aki már gyakorlott az online hirdetések világában.) Szükséged lesz honlapra is, a legjobb, ha ezt is szakemberre bízod.
  • Szükséges gépek, berendezések megvásárlása: Valószínűleg szükséged lesz különböző eszközökre, ezeknek költsége teljesen a vállalkozásod tevékenységétől függ viszont az aligha elképzelhető, hogy beruházás nélkül megúszd a vállalkozásalapítást, például egy normális számítógépre a digitális világban mindenképp szükséged van 🙂
  • Bérleti díj és rezsi: Persze vállalkozásodat lakhelyedre is bejegyeztetheted, de ha irodára lesz szükséged, akkor a bérleti költségre és a rezsiköltségekre is gondolj!
  • Biztosítási költségek (kiemelten a szakmai felelősségbiztosítások)
  • Járművek, fenntartási költségek, üzemanyag
  • Árukészlet (ha kereskedsz)
  • Alkalmazottak fizetése (ha rögtön van munkatársad is)
  • Hiteltörlesztés, lízingdíjak (amennyiben szükséged van ezekre)
  • Internet, telefon

Üzleti terv

Ezzel kapcsolatos legfontosabb javaslatunk, hogy NE kövesd a példánkat! 🙂

Bár ma már úgy látjuk, és ezt is tanácsoljuk minden kezdő vállalkozásnak, startupnak, hogy üzleti modell nélkül akár el se kezdje, be kell vallanom, nekünk az első öt évben egyáltalán nem volt se üzleti modellünk, se stratégiánk– árulta el Stygár László egy 2015-ös interjúban, amit itt olvass el, okulásul!

Az ötödik évben azonban a Kis Ervin Egon által készített üzleti stratégia mentén vett repülőrajtot a vállalkozás, amiről az üzleti stratéga itt ír részletesen: A modell értéke – Számlázz.hu eredmények. Ez szintén erősen ajánlott olvasmány!

Ahhoz tehát, hogy a költségeiddel kalkulálni tudj, illetve később kordában tudd őket tartani, igencsak ajánlatos üzleti tervet készítened. Így nemcsak előre láthatod, hogy kb. hogyan alakul majd a vállalkozásod fejlődése, de tudni fogod, hogy mihez tartsd magad (legyen szó pénzügyi dolgokról vagy határidőkről). Nem kell aggódni, ha eltérést látsz a terv és a valóság között, de fontos, hogy a kezdeti irány látható legyen. Merj nagyot álmodni, de az álmok elérése érdekében a számok reálisak maradjanak! 🙂

Ijesztőnek tűnik, hogy mennyi teendővel jár egy vállalkozásindítás? Ha katás egyéni vállalkozó lennél/lettél, akkor nincs miért aggódnod: az autokata a Te digitális kata-asszisztensed mindenben segít, ami a kötelező feladataid közé tartozik, és nincs többé elfelejtett határidő! Ha kíváncsi vagy, mire képes az új szolgáltatásunk, akkor regisztrálj egyszerűen és gyorsan itt, és próbáld ki az autokatát is!