Év elején egy ismert és elismert adószakértő, könyvvizsgáló, Böröczky Zsuzsi járt nálunk, aki az Irányadó magazin és az Adónavigátor alapítója, főszerkesztője, szakértője. Mélyinterjút készített Stygár Lászlóval, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetőjével, amit most részletekben itt a blogon is közreadunk. Az I. részben a számlázás múltjáról, arról az útról és az indítékokról esik szó, ami egy vállalkozót az online számlázásig vezet.

Zsuzsi jól ismeri a könyvelők problémáit, hiszen több mint 15 éve vezeti saját könyvelőirodáját. Ő is könyvel, bevallásokat készít, ügyfeleket tájékoztat és megkeresi a számukra legkedvezőbb adózási megoldásokat. 1998 óta tart szakmai előadásokat, 2006-ban létrehozta az adónavigátor.hu-t, amelyet havonta többtízezer könyvelő és cégvezető kísér figyelemmel.” (forrás: adónavigátor) Stygár Lászlóval, a Számlázz.hu egyik alapítójával, és jelenlegi szolgáltatásfejlesztési vezetőjével nemcsak azért szeretett volna beszélgetni, mert maga is lelkes használója, és ügyfelei, olvasói körében is aktív ajánlója a megoldásainknak. Hanem azért is, mert rengeteg közös pontot érzékel a saját és a mi munkánk között, amelyekre a háromrészes interjú során részletesen is kitérnek. Ha szeretnéd inkább meghallgatni az interjút Soundcloud-on, kattints a teljes podcastért: Számlázás és könyvelés a XXI. században!

B. Zs.: Böröczky Zsuzsi vagyok, az Irányadó magazin szerkesztője. Egy olyan beszélgetés következik most, ami biztos, hogy sok gondolatot fog elindítani, mert beszélgetőpartnerem Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője. Kérlek, csak néhány mondatban mutatkozz be a hallgatóknak!

S. L.: Üdvözöllek titeket (ha tegeződhetünk), Stygár László vagyok, a Számlázz.hu-nál dolgozom lassan 14 éve. Ha valaki még nem hallott volna a Számlázz.hu-ról, ez egy online, weben elérhető számlázószoftver, amit már több mint 115 ezer vállalkozó (2019. januári adat – a szerk.) használ Magyarországon. Ezek elsősorban mikro- és kisvállalkozók, de már nagy cégek is használnak minket. Az elmúlt 14 évben, amióta a Számlázz.hu működik, már közel 50 millió számlát bocsátott ki ez a nagy vállalkozói közösség. Most itt vagyunk a Számlázz.hu irodájában, itt készül ez a beszélgetés.

Hol tart ma a digitalizáció?

B. Zs.: Nem tudom, van-e olyan, aki nem ismeri a Számlázz.hu-t, de mi azt látjuk a könyvelőirodából, hogy szeretik a vállalkozóink is. Azt a kis kulisszatitkot elárulom, hogy tavaly, amikor bevezették az online számlázást (illetve azt még megelőzte a számlázó nyomtatvány bevezetése, ami egy felmérés volt a NAV részéről), ott is azt mondták, hogy a Számlázz.hu magasan vitt mindent. Valójában pont ezért szeretnénk veled beszélgetni: olyan széles rálátásod van a piacra, és azokra a lehetőségekre, hogy mivel tudunk tényleg segíteni a könyvelőknek, és rajtuk keresztül a vállalkozóknak. Szerintem egy nagyon komoly folyamatnak a közepén vagyunk: hol tart ez a fajta digitalizáció, az elektronikus fejlődés, ami a könyvelőket és a vállalkozókat is elérte? Beszéljünk a múltról, hogy jutottunk el oda, ahol most tartunk? Mindenki a számlanyomtatványra esküdött, mindenki többet is tartott, lehetett manipulálni, nem szerettük, de volt. Elkezdődött a digitalizáció, de mindenki érezte, hogy a nyomtatványt nem lehet megszüntetni, legalábbis nagyon hosszú idő, hogy kimondja a törvény, hogy nem lehet használni, sőt, lehet, hogy ilyen nem is lesz. Viszont az elmúlt években a módosításokkal csak eljutottunk odáig, hogy egyre kevesebb szerepe van. Ti mit tapasztaltatok ebben az időben?

S. L.: Azt gondolom, hogy ebben nem a Számlázz.hu léte, vagy a piaci szerepe a lényeges, hanem pont amit említettél: hogy 2005-ben, amikor a Számlázz.hu elindult, mint Magyarország első online számlázója, mi akkor már láttunk bizonyos folyamatokat. Nem tudom, ki emlékszik arra a dologra, hogy telefonkönyv, hogy szaknévsor, meg Yellow Pages, amiben benne voltak a bádogosok, meg a duguláselhárítók… Ezekre mind emlékszünk, úgyhogy szeretném ezeket a vastag könyveket párhuzamba állítani a kéziszámlatömbbel. (Ami egyébként tudomásom szerint Magyarországon még mindig nagyon népszerű.)

Nagyon sok vállalkozó bocsát ki számlát papír alapon, kéziszámlatömbből, úgy hogy kézzel megírja. Mi 2005-ben már próbáltuk felismerni azt a tényt, hogy ez csökkenni fog. Ahogy megszűnt a telefonkönyv, a Yellow Pages, most már elektronikus eszközöket használunk arra is, hogy kihez forduljunk, ha eldugul a WC.

Óhatatlan, hogy a digitalizáció begyűrűzik, és hat az életünk minden szegmensére. Természetesen a munkánkra is, és ez igaz a vállalkozókra, illetve a könyvelőkre. A Számlázz.hu volt, aki ebbe a folyamatba 2005-ben szállt be, és mondta, hogy a számlakiállítás nem annyira kényelmes papíron, millió szempontól. Vagy nálad van, vagy nincs, sokkal egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb online számlázóval interneten keresztül. Ahol van internet, tudsz számlázni, hozzáférsz a számláidhoz.
Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy nemcsak a világ halad mindenütt a digitalizáció felé, hanem ezt a NAV is felismerte. Valószínűleg önös érdekből, de az adózási jogszabályok is arrafelé tolják a vállalkozókat, hogy elektronikus eszközöket használjanak.
Nem tudom, mennyire ismert például az a tény, hogy a kéziszámlatömb megőrzésének kötelezettsége 5-8 év magasságában mozog, és bizony nagyon súlyos büntetési tételek vannak abban az esetben, ha egy kéziszámlatömb elvész: a büntetés felső határa félmillió forint – számlalaponként. Ezzel szembeállítani egy ingyenes online számlázót (például a Számlázz.hu-nak is van egy ingyenes csomagja, ahol korlátozás nélkül lehet számlázni), nem nagyon érthető, hogy miért számláz valaki kéziszámlatömbbel. A mobilinternet korában ma már azért ahol nincs internet, ott semmi nincs. (Bocsánatot kérek azoktól, akik ezt a beszélgetést egy olyan helyen hallgatják, ahol nincs internet, csak akkor nem tudom, hogy hogy hallgatják ezt az adást – szóval van internet, ezt nyertük…:)

Mit hoz a digitalizáció a vállalkozóknak?

B. Zs.: 2005-ban azért még nyilván tapasztaltátok, hogy hiába voltatok az első online számlázó, ha valaki nyitott volt a számlázóprogramra, az inkább az offline verziót választotta. Akkor még teljesen más volt a fejlődés üteme, ahhoz képest, hogy ma már mennyire az online számláké a fő szerep.

S. L.: Egészen más feladataink és úgymond problémáink vannak itt a Számlázz.hu-nál mint 14 éve volt, amivel tényleg semmi gond nincs. Mindig azt szoktam mondani, hogy érdekel adott témában a pillanatnyi állás, de annál is sokkal jobban érdekelnek a tendenciák.

B. Zs.: Akkor leszögezhetjük a végét, hogy a jól gondolkodó vállalkozó előrefelé menekül? Talán ti is ezt csináljátok, amikor fejlesztetek. Oké, ami most van, azt kiszolgáljuk, de tudjuk, hogy olyan iszonyatos gyors a fejlődés, és az igények, hogy ti is előrefelé menekültök?

S. L.: Igen, bár a menekülni igét nem használnám, szerintem ezen a téren nem kell menekülésről beszélni. Itt a digitalizáció, ami szerintem egy baromi jó hír, hiszen az életünket minden területen megkönnyíti. Biztos mindenki vásárolt interneten, rendelt kaját interneten keresztül, internetes navigációs eszközökkel közlekedünk, naptárbejegyzéseket használunk, és a végtelenségig lehetne sorolni. Nincs ezzel probléma, egyszerűen valóban gyors a változás.

Ezek egyszerűen lehetőségek, amik pozitívan hatnak az életünkre, ha felismerjük, és használjuk őket.

B. Zs.: Akkor egy kicsit szóljunk azokhoz, akik még nem tartanak itt, de próbálnak utolérni minket időben. Például azt mondják, hogy az online számlázás a vállalkozónak, illetve a könyvelőjének és óriási segítség. Időben, energiában, hibalehetőségek elkerülésében, stb. Mi az, ami most, ma elvárás lehet, ha valaki egy ilyen programot szeretne bevezetni? Nyilván a ti programotok is rengeteget tud, de milyen elvárások vannak egy számlázóprogrammal szemben? Azt már az online számla bevezetésekor is láttuk, hogy az, hogy nem kell kézzel feltölteni a 100 ezer Ft áfatartalmat elérő számlákat ebbe a rendszerbe, hanem a számlakiállítással ez automatikusan megtörténik, például egy a sok közül. Mi az, ami ma elvárás?

S. L.: Igen, a NAV online számlázás, ami 2018 nyarán lépett érvénybe mint jogszabály, egy eklatáns példa arra, hogy az adóhatóság hogyan “nyomja” a vállalkozókat és a könyvelőket a digitális világ felé. Az, hogy ezt miért teszik, mik a mozgatórugók, “önérdekből”, vagy adó-átláthatóság szempontjából, más kérdés. De én személy szerint mindenképp azt gondolom, hogy ez egy pozitív dolog, mert a digitalizáció nem kerülhető el, és nagyon nagy segítség mindenkinek.

Ezt a kérdést úgy fogom fel, hogy vannak olyan dolgok az életünkben, amit csináltunk eddig valahogy, és amikor ezeket eléri az internet és a digitalizáció, elkezdjük őket valahogy egészen máshogy csinálni. Rögtön mondok egy példát. Teljesen általános volt régebben, és még 20 éve, amikor vállalkozó voltam, én is így csináltam, hogy minden hónapban elzarándokoltam a könyvelőmhöz egy Skála-szatyorral, amiben benne voltak a papírok, elsősorban a kimenő-bejövő számlák. Ma már ezt nem így csináljuk, mert például egy online számlázó esetén van lehetőség arra, hogy a számlázási fiókomhoz olvasási hozzáférést adjak a könyvelőmnek. A könyvelőm, amikor ő dolgozik, amikor szeretné, bejelentkezik a számlázási fiókomba, és látja a kibocsátott számláimat, sőt, a Számlázz.hu esetén már a bejövő számlákat is. Tehát ez a dolog, hogy gyűjtögetem a számlákat (miközben vagy megrágja a kutya, vagy nem, vagy fönt hagyom a trolibuszon, vagy nem), el kell mennem a könyvelőmhöz, aki közben csiklandoz engem, hogy “Józsi hozd már a számlákat”… Ezt ma már a digitalizációnak köszönhetően teljesen máshogy csináljuk. Mi úgy gondolkodunk, hogy pont ebben nyújtunk nagyon jó minőségű, könnyen elérhető, jól működő, olcsó, sokszor ingyenes eszközöket, mind a mikro- és kisvállalkozók, de a könyvelők részére is.

Körmölés vagy automatizmus?

B. Zs.: Tehát az, hogy fel tudjuk adni az online számlára, az már elvárás. Az, hogy van a könyvelőnek egy olvasási joga, szerintem nagyon hasznos dolog. Nyilván a könyvelő a saját munkaidejét beosztva tudja ezt használni. De mi az, amit egy vállalkozó felé tudnánk közvetíteni, miért jó ez nekik, milyen szempontok szerint válasszon, ha választ? Tapasztalatotok szerint például használja arra, hogy megnézze, mennyi az áfa? Ráálltak ők már erre, hogy például ez is egy funkció?

S. L.: Nagyon sokan használják a Számlázz.hu-nak olyan funkcióit, amelyek nem kifejezetten arról szólnak, hogy most számláznom kell, hanem valamilyen kiegészítő szolgáltatást nyújtanak. Ezek digitális eszközök, amelyeket lehet (vagy még szigorúbban fogalmazva kell) használni, de attól még ezek eszközök: az egyáltalán nem kerülhető el, hogy a vállalkozó, vagy a könyvelő végiggondolja, hogy mit csinálok, mivel töltöm az időmet, és ebben hogyan tud nekem segíteni egy digitális eszköz.
Mondok egy nagyon egyszerű példát. A Számlázz.hu-ban be lehet állítani, hogy az általam kiállított és kiküldött számlákról a Számlázz.hu automatikusan küldjön fizetési felszólítást a vevőnek. A fizetési határidő napján, utána öt nappal, két héttel, és így tovább. Ha valaki ezt felismeri, akkor az idő, amit arra fordít, hogy ezt kézzel mazsolázgassa, és küldje az értesítő emaileket a vevői felé, teljesen felszabadul. Ezt a Számlázz.hu egyik funkciója el tudja végezni helyette.
Másik nagyon brutális eszköz, amit mi úgy hívunk, hogy autokassza. A számlázási fiókomat össze tudom kapcsolni a banki folyószámlámmal, az ide beérkező átutalásokról jelzést kap a számlázási fiókom, és a számláim automatikusan kifizetettre állítódnak. Ha egy vállalkozónak havonta 1-2-3 számlája van, lehet, hogy ez nem üt olyan nagyot. (Bár nem biztos, hogy rossz érzés, hogy ülök a villamoson, vagy bárhol, és egyszercsak csipog a telefonom: kapok egy olyan emailt, hogy ez a cég, kifizette ezt a számládat, ott van a bankszámládon, és a számládat is kifizetettre állítottuk.) De egy csomó cég esetében, ahol magas a számlakibocsátás, napi feladat egy munkatársnak, aki nézi a bankszámlát, nézi a kifizetetlen számlákat, és párosítgatja, neki ez számára óriási felszabadulás a rabszolgamunka alól.

Mi itt a Számlázz.hu-nál próbálunk digitálisan gondolkodni, és az gondoljuk, hogy egy könyvelőnek, egy pénzügyesnek nem olyan feladatokat kell végeznie, amit nála sokkal gyorsabban, sokkal pontosabban el tud végezni egy számítógép. Egy könyvelő ne azzal foglalkozzon, hogy kézzel, vagy a szemével párosítgatja a számlákat, mert nagyon unalmas, nem kreatív, nem kell hozzá semmi, amit az iskolában tanult, ezt nem embernek kell végeznie. Ez a lényege a digitalizációnak.

B. Zs.: Nyilván az automatizmusokat is kell ellenőrizni, mert előfordulhat, hogy nem olyan összegben, nem olyan közleménnyel, nem attól a vevőtől érkezik a pénz – de egyébként valóban, a hibalehetőség is sokkal kisebb. Megmondom, én mit szeretek még nagyon, amikor online számlázok. Amikor a számla adatait elkezdjük írni, akkor ti össze vagytok kötve egy hivatalos cégadatbázissal, ami mindig friss adatokat tartalmaz. Hiszen egyre többször a cég adószámát is elvárja az adóhatóság. Mennyire szeretik a felhasználóitok ezt a funkciót?

S. L.: Én nem tudom elképzelni, hogy valaki ma egy olyan számlázót használjon, ami a vevő nevének a gépelésére nem ajánlja fel a vevő adószámát, és adatait, hanem neki kelljen begépelni – ezt nem tudom elképzelni.

B. Zs.: Pedig van ilyen…

S. L.: Tudom, hogy van ilyen, még a kéziszámlázó vállalkozót is el tudom képzelni, akinél nyilván alap, hogy ezt neki kell kitölteni valahogy… De valójában éppen erről beszélünk. Az, hogy a vevőmet, és bizonyos adatokat fel kell tüntetni a számlán, adott. De hogy én azt oda lekörmöljem, miután kikerestem valahonnan, ezt nálunk sokkal gyorsabban, sokkal pontosabban tudják végrehajtani gépek. Igen, gépelem a vevő nevét, jön a választás, azonnal kattintok – egyébként a Számlázz.hu-nál adószámmal is működik, tehát ha csak az adószámot gépelem, akkor is feljön a vevő neve, mert ez egyedi azonosító. Nem működhet máshogy a XXI. században.

  • Az interjú II. részében kiderül, vajon elveszik-e a robotok a könyvelők munkáját!
  • Addig is kövess minket Facebook-on, hogy ne maradj le a híreinkról, és a sorozat folytatásáról!
  • Hát számlázni hogyan szoktál? Kézzel, vagy online?