Év elején egy ismert és elismert adószakértő, könyvvizsgáló, Böröczky Zsuzsi járt nálunk, aki az Irányadó magazin és az Adónavigátor alapítója, főszerkesztője, szakértője. Mélyinterjút készített Stygár Lászlóval, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetőjével, amit most részletekben itt a blogon is közreadunk. Az I. részben a számlázás múltjáról, arról az útról és az indítékokról esett szó, ami egy vállalkozót az online számlázásig vezet. A II. részben választ kapunk arra, hogy vajon elveszik-e a könyvelők munkáját a robotok.

Ha szeretnéd inkább meghallgatni az interjút Soundcloud-on,
kattints a teljes podcastért: Számlázás és könyvelés a XXI. században!

Böröczky Zsuzsi: Kaptatok olyan visszajelzést, hogy például konkrétan az autocomplete funkció (az automatikus adatkitöltés) miatt választotta valaki ezt a programot?

Stygár László: Napi szinten kapunk pozitív visszajelzéseket, és nagyon gyakran azt, hogy aki elkezdi használni a Számlázz.hu-t, ez egy ilyen “úristen” érzést okoz. Létezik egy jelenség az emberi pszichológiában, hogy ha napi szinten csinálunk valamit, amit nem szeretünk, mert fárasztó, észre sem vesszük. De amikor egyszer nem kell csinálnunk azt a valamit, akkor jön az érzés, hogy “úristen, hát nem kell beírnom, hogy 2151, Fót, csak beírom, hogy Fót, és kidobja hogy 2151, mert az az irányítószáma!Nagyon könnyű a jót megszokni. Ha egyszer valaki rálép erre az útra, vagy rákap a digitális szolgáltatásokra, akkor nagyon könnyű megszokni, és nehéz onnan kilépni.
Én például viszonylag sokat közlekedem Budapesten autóval, és használok egy navigációs szoftvert, ahogy nagyon sokan. Emlékszem, amikor a fejemben volt, hogy ha a Népstadionhoz szeretnék menni, hogyan találok oda… Ha a navigációs szoftver most nem lenne, körülbelül halott lennék, ezt újra meg kéne tanulnom! Ma már nem kell a fejemben lennie az egész Budapest térképnek, és sokkal hamarabb odaérek. Használhatom másra azt az agyi kapacitásom.

Elveszik a robotok a könyvelők munkáját?

S. L. Van ez a valami, amiről cikkeznek, meg konferenciákon beszélnek róla, hogy elveszik-e a robotok és a programok a könyvelők munkáját. Erről sok mindent lehet hallani. Az egyik fele azt mondja, hogy ez lehetetlen, a másik fele pedig meg van győződve róla, hogy itt a világ vége. Én azt gondolom ebben a témában, hogy minden könyvelő kétféle típusú munkát végez. Egyáltalán nem baj, hogy amikor ezt az interjút hallgatja egy könyvelő, egyszer egy picit leül, és végiggondolja: az általa végzett munka egyik fele vajon adatrögzítés-szerű robotmunka? Ehhez a részéhez – bocsánat, hogy ezt mondom, de – gyakorlatilag nem kell könyvelő, hanem egy gépírónő kéne (ami ma már szintén nincsen). Nem használ ehhez a munkához semmit, amit az iskolában tanult, és ez nem kreatív. A munkájának a másik része viszont olyan, amihez használja a szaktudását, amit az iskolában tanult, természetesen használja a kreativitását, vagy mondjuk az ügyféllel való kapcsolattartásban használja a saját személyes varázsát, ami a szolgáltatásnak fontos része tud lenni.

Amikor arról beszélünk, hogy elveszik-e a robotok a könyvelők munkáját: szerintem nem fogják elvenni. (Lelőttem a poént.) Ilyenkor az a kérdés, hogy az adott könyvelő napi munkája során mennyi részt tesz ki ez az adatrögzítős munka. Mert a jó hírem az, és ezt most duplán aláhúzom, hogy ezt a részt el fogják venni a robotok. De ez miért jó hír? Mert szerintem ezt a részt a könyvelő is utálja.

Elárulok egy pici kulisszatitkot. A Számlázz.hu-t  115 ezer vállalkozás használja (2019. januári adat – a szerk.), vannak fizetős díjcsomagjai, sok előfizetőnk van, sok számlát bocsátunk ki mi is, amiből nyilván sok az elektronikus számla. Sok évvel ezelőtt, amikor kezdett elharapózni, hogy az előfizetők bocsáthattak ki elektronikus számlákat, egyszer csak jelezte a könyvelőnk, hogy ő díjat szeretne emelni. De kérdeztük, hogy (nevezzük Ildikónak), “Ildikó, mégis miért?”. Mert nagyon megnőtt az elektronikus számlák darabszáma, válaszolta, és azt neki be kell gépelni. És így néztünk, hogy Ildikó, te begépeled az elektronikus számlákat?”. Igen, ő azt begépeli. Mondtuk neki, hogy nem kell begépelni, sőt, mondta erre Ildikó, ő úgy dolgozik, hogy ki is nyomtatja, és utána begépeli. És akkor sajnos egy másik könyvelőt kellett keresni, mert mi tudtuk azt, hogy az egyáltalán nem tartható, hogy ő a Számlázz.hu céget úgy könyveli, hogy az elektronikus számlákat kinyomtatja, és begépeli.

B. Zs.: Valóban, ez elég szürreálisan hangzik.

S. L.: Igen, ez sok évvel ezelőtt volt, de láttuk, hogy ez így nem fog menni. A Számlázz.hu össze van kötve 17 könyvelőszoftverrel, ezekkel van adatkapcsolatunk. Ezeknek egy része “offline”, letöltöm csv-ben innen, betöltöm oda, de nem jár adatrögzítéssel. Viszont 6 olyan könyvelési rendszer is van, amivel a Számlázz.hu online van összekötve. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozó kiállítja a számlát, és az “becsúszik” a könyvelő könyvelési rendszerébe, anélkül, hogy a könyvelőnek bármit kéne csinálnia.

Hogyan lovaskocsi a kéziszámlatömb?

B. Zs.: Van még esetleg olyan funkció, amit mindenképpen kiemelnél: amikor valaki mégiscsak számlázóprogramra vált, mit tudjon az a program mindenképp? Oké, kommunikáljon más programokkal, a vevőt, termékeket, lekérdezéseket ismerje, de van-e még valami funkció, amit mindenképpen kiemelnél?

S. L.: Nem tudok válaszolni, és tudod, hogy miért nem?

Mert ha internet van, akkor minden jobb, mint a kéziszámlatömb.

Kezdje el valahol, és rá fog jönni, hogy milyen igényei vannak. Nem lehet a kettőt összehasonlítani. Ez egy kicsit olyan, mint amikor még gyerek voltam, akkor voltak még lovaskocsik. Emlékszem, volt olyan, hogy mentünk az utcán, és jött szembe egy lovaskocsi, és vitt valamit. Ma már ez nagyjából elképzelhetetlen. A lónak megvan a maga helye az életünkben, de az nem az, hogy áruszállításra használjuk. És így utólag elmondom, az nagyon macerás ám. Ha van egy autóm, beülök, és csak elfordítom a kulcsot, vagy ma már csak megnyomom a gombot – ehhez képest a lóval az a lovaskocsi… Ma már elképzelhetetlen. Nem tudom, hogy van-e olyan vállalkozó ma Magyarországon, aki a munkájához ló vontatta járművet használ – és most nem a Vár-beli hintóztatásra, a szánkózásra, meg az esküvőkre gondolok, mert az tényleg szuper lóval. De ennek a vállalkozónak sem tudnám elmagyarázni, hogy “ne kínozd már azt a szerencsétlen állatot, vegyél már egy Dácsiát”…

B. Zs.: Tehát ha egyszer kipróbálsz egy programot, nem valószínű, hogy vissza fogsz térni a nyomtatványhoz. De onnan van fejlődés, mert mindig jönnek az újabb és újabb igények.
Akkor lépjünk tovább. Oké, hogy a számlázóprogram nagyon jó a vállalkozónak, mert megkönnyíti a munkáját, automatikusan kimegy a számla a vevőhöz, akár egy pdf-csatolmányban, ki sem kell nyomtatni. De mit profitál ebből a könyvelő?
Hadd meséljek előbb én is egy történetet! Ugye az excel mindenre képes. Tudjuk, hogy ami az excelből kijön, azt te hogyan csoportosítod, annak csak a fantázia szab határt. Nálunk is van egy ügyfél, Számlázz.hu-t használ, több 10 000 számlával egy évben, amiben az eladott könyvektől a szolgáltatáson keresztül nagyon széles a kör. Amikor átvettük ezt a céget, az első kérdésünk az volt, hogy hogy nézzen ki a főkönyvi kivonat. Mert a költségeket, a kiadásokat olyan bontásban kezdjük vezetni, ahogy ő szeretné, illetve a bevétel oldalon is olyan részletezettséggel, ami aztán egy beszédes főkönyvi kivonattá válik. Azt válaszolta, hogy szeretné tudni, hogy például az egyik könyvből adott évben mennyit adott el. Annyit csináltunk, hogy kiszedtük az adatokat excelből, 4-5 kattintásból megcsináltuk a pivot kimutatási táblával a kimutatást, amire szüksége volt, de azt mondtuk, hogy ehhez már nem is mi kellünk. Ehhez az kell, aki fel tudja használni ezeket az adatokat, mert ezek a bevétel-adatok automatikusan kijönnek a programból. Nekünk volt óriási könnyebbség, hogy nem kellett mindezt a programból külön kiszedni. A számlák adatai ezzel a beolvasással, hiszen a könyvelőprogrammal kommunikál a számlázó, nagyon jól be tudnak oda kerülni.
Tehát nagyon-nagyon sok előnyét látjuk könyvelői oldalról, de milyen további előnyöket, hasznokat tud hozni a Számlázz.hu, milyen elvárásaik legyenek a könyvelőknek? Ha őt kéri meg a vállalkozó:

“ajánlj egy számlázóprogramot!”, akkor ajánlom a Számlázz.hu-t. Oké, de miért?

S. L.: Előbb hadd reagáljak arra, amit most meséltél, mert pont arra választál, amiről korábban beszéltem.

Azt a munkát soha nem fogja elvenni egy program a könyvelőtől, hogy leüljön az ügyfelével, megbeszélje a számlatükröt, hogy milyen kimutatásokra van szükség, hogyan kéri. Ez az igazán értékes munka, szolgáltatás, feladat, ahol te a szakértelmedet, a pénzügyi-könyvelési szaktudásodat használod arra, hogy szolgáltass valamit az ügyfelednek. Ez az, amire szerintem óriási igény van vállalkozói oldalon.

Viszont könyvelői oldalról még nem elég magas ennek a tudatos felismerése, a szolgáltatás tudatos beépítése. Erre pedig pont azért lenne szükség, ami a te történetedben is szerepelt. “Arra már nem mi kellünk, hogy az adatok kijöjjenek abból a pivot táblából.” Mert az unalmas, hogy havonta foglalkozz vele, és nincs is rá szükség, mert helyetted egy szoftver pontosabban elvégzi.

Katásoknak és könyvelőiknek készített robotunk: az autokata

S. L.: Arra a kérdésre, hogy hogyan harap bele az elektronika, a robot a könyvelő robotmunkájába, az egyik nagyon pontos példa, amit fel tudok hozni az autokata. Pont egy hónapja indítottunk, és kifejezetten a katás vállalkozások, elsősorban egyéni vállalkozók könyvelését segítő szolgáltatás. Katás vállalkozás nagyon sok van, legutóbb hallottam erre statisztikákat, 360 ezres számokról beszéltek. Ezt a 360 ezer vállalkozót könyvelőknek ki kell szolgálni. Hiába van egyfajta kommunikáció a levegőben, hogy ez egy egyszerű adózási és könyvelési forma. Lehet hogy odaáig egyszerű, hogy 50 ezer – vagy 25 ezer, vagy 75…? – forintot kell fizetned havonta, attól függetlenül, hogy mennyi számlát bocsátottál ki. De azok a feladatok, amik mögötte fölmerülnek egy katás vállalkozó könyvelésekor, azok már egyáltalán nem egyszerűek. Az önkormányzati bejelentés, az IPA, te és a hallgatók sokkal jobban tudjátok nálam, mert én eredetileg egy szoftverfejlesztő vagyok…
A katás könyvelési feladatoknak azt a részét automatizáltuk a Számlázz.hu-ba integrálva, ami manuálisan elvégezhető “rabszolgamunka”. Összekötöttük a számlázási fiókot egy autokata nevű szoftverrel, ami könyveléshez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt, és leveszi az adatrögzítés terhét a könyvelők válláról. Megcsinálja a kimutatásokat, bevételi nyilvántartásokat azonnal, automatikusan, havonta, a szoftver önállóan maga küldi az adózási értesítőket az ügyfél részére, és a bevallásokhoz kapcsolódó xml-eket is elkészíti. Tehát megint a manuális adarögzítést veszi le a könyvelők válláról, az ANYK-ba csak be kell tölteni azokat az adatokat.

Ez a termék nekem most a kedvencem a Számlázz.hu összes, amúgy szuper szolgáltatása közül, mert egy olyan vadonatúj szolgáltatásunk, ahol igazán tettenérhető, amiről ebben az interjúban “papolok”: hogy hogyan kopik ki a manuális, hibalehetőséggel teli rabszolgamunka a könyvelők keze alól, hogyan fogják ezt elvégezni helyettük szoftverek.

Mindez pedig hogyan nyit teret egy könyvelő részére például abban a tekintetben, hogy kétszer annyi katás vállalkozást kezdjen el könyvelni. Amikor egy katás vállalkozást könyvelek, akkor annak a “nemszeretem”, unalmas részét tényleg elvégzi egy program nálam sokkal jobban, és én nem kétszer annyit tudok dolgozni, hanem kétszer annyit tudok haladni közben.

  • Az interjú III. részében az is kiderül, hogy hogyan tovább, és hogy kik a jövő sztárkönyvelői!
  • Addig is kövess minket Facebook-on, hogy soha ne maradj le a híreinkról!
  • Hát számlázni hogyan szoktál? És ügyfeleid? Kézzel, vagy online?