Év elején egy ismert és elismert adószakértő, könyvvizsgáló, Böröczky Zsuzsi járt nálunk, aki az Irányadó magazin és az Adónavigátor alapítója, főszerkesztője, szakértője. Mélyinterjút készített Stygár Lászlóval, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetőjével, amit most részletekben itt a blogon is közreadunk.

Az I. részben a számlázás múltjáról, arról az útról és az indítékokról esett szó, ami egy vállalkozót az online számlázásig vezet. A II. részben választ kaptunk arra, hogy vajon elveszik-e a könyvelők munkáját a robotok. Alább a harmadik, záró rész, amiből kiderül: hogyan működik együtt egymással könyvelő, vállalkozó és szoftver.

Ha szeretnéd inkább meghallgatni az interjút Soundcloud-on,
kattints a teljes podcastért: Számlázás és könyvelés a XXI. században!

B. Zs.: Tök jó, amit az előző rész utolsó kérdésére válaszoltál, mert pontosan a katások azok, akikkel kapcsolatban én is azt vallom, hogy szükségük van könyvelőre. Amikor tavaly megírtam a Kisadózók ABC-jének első kiadását (most jelent meg a második, ami már a 2019-es szabályokat tartalmazza), iszonyúan megdöbbentem. Az EVÁ-t tudjuk, hogy már kifutóban, gondoltam, hogy röviden, de érdemes feldolgozni. Emellett nagyobb pénzt tettem volna arra, hogy a KIVA szabályai bonyolultabbak lesznek, de nyilván a katát is meg kell írni, mert sok vállalkozó használja. A kata szabályait kétszer annyi oldalszámban tudtam megírni, mint a KIVÁ-t. Akkor is gondoltam, hogy ez nem megy könyvelő nélkül. Azért kell könyvelői szaktudás, mert rengeteg a kérdés, például hogy “túlléptem a 8M Ft-os határt, történik-e valami”, vagy “egy cégnek többet számláztam, most mi lesz ”, stb. Olyan bonyolultak a szabályok, hogy kell a vállalkozás mögé egy szakember. Ha még őmögötte is egy olyan program áll, ami a mindennapi munka, táblázatkészítés, adatrögzítés terhét veszi le a válláról, akkor sokkal inkább tud a feladatára koncentrálni. Tisztázzuk, hogy ettől nem lesz alacsonyabb a könyvelési díj, mert az ő szaktudása mindent megér egy vállalkozónak.

Kinek érdeke szoftvert használni?

S. L.: Elmesélek erre egy igaz történetet, ami január közepén jutott el hozzánk. Egy katás vállalkozóról szól, aki igénybe veszi az autokata szolgáltatást. Ennek nagyon sok eleméből az egyik fontos az alanyi adómentes keret figyelés. Tavaly december 20-án ez a vállalkozó kibocsátott egy számlát, és nem figyelt oda, de a számlát még decemberben, a két ünnep között kifizette a vevője. Ezzel egy picit ugyan, de túllépte az alanyi adómentes keretet – amiről ő nem tudott. És a könyvelője sem vette észre, nem szólt neki! Aktiválta az autokata szolgáltatást, a számlák automatikusan átmentek az autokatába, és itt maga a termék szólt neki, hogy “figyelj, 2019-ben áfás leszel, mert 2018-ban átlépted az alanyi adómentes keretet”. Ebből egy kicsit feszültség kerekedett, ez kellemetlen, és ment a rugózás, hogy miért nem szólt a könyvelő. Én viszont nem gondolom, hogy el lehet várni egy könyvelőtől, hogy ha könyvel egy alanyi adómentes vállalkozást, és az a vállalkozás dec. 20-án kibocsát egy számlát, akkor a könyvelő a két ünnep között figyelje a bankszámlát, és vegye észre a beérkezett összeget. Ezt egyszerűen nem lehet elvárni egy könyvelőtől – de egy szoftvertől igenis el lehet várni!

B. Zs.: Különösen, ha az össze van kötve a bankkal.

S. L.: Abszolút! Ugyanoda jutunk mindig, hogy

vannak elvárások a vállalkozó részéről, másik oldalról ott van a könyvelő. Utóbbi nem szeretne adatot rögzíteni, manuális dolgokkal foglalkozni, viszont szeretne emelt szintű szolgáltatást nyújtani a vállalkozónak. Ebbe a kétfigurás játszmába lép be harmadik szereplőként egy szoftver,

mondjuk a Számlázz.hu-val összekapcsolt autokata, ami mind a vállalkozót, mind a könyvelőt segíti. A könyvelőt tehermentesíti, a vállalkozót információkkal látja el, így ez egy win-win szituáció. És mivel programról van szó, sokkal olcsóbb, mint egy ember. Sokkal olcsóbb, sokkal ügyesebb, és soha nem alszik. Nem azt mondom, hogy a könyvelők ne aludjanak, mert én is alszom, mindenki aludjon, de egy programnak hála istennek nem kell aludnia. Szerintem ez egy nagyon jó hír a könyvelőknek.

Könyvelő-vállalkozó-szoftver háromszög

B. Zs.: Mi a tapasztalatod, hogy ezt a programot, szolgáltatást vállalkozók rendelik meg, és mellette fizetnek könyvelőt, vagy van abban ráció, hogy azt mondja a könyvelő hogy én ezt a te fiókodhoz megrendelem, én pedig kvázi alvállalkozom, és havi fix díjon igénybe veszem? A digitalizáció fejlődése sok embernek azért is kényszer, mert olyan szinten van munkaerőhiány, hogy nem is tudsz annyi embert felvenni. Nem tudsz másban gondolkodni, mint a meglévő embereid tehermentesítésén, azaz amit csak lehet, automatizálunk.

S. L.: Nagyon jó a kérdés! Statisztikák szerint 300 ezer katás vállalkozó van Magyarországon. Arról nekem nincs információm, hogy ebből hány olyan vállalkozó van, akinek nincs könyvelője egyáltalán.

B. Zs.: Szerintem több mint a fele..

S. L.: Én erről azt gondolom, hogy ha egy katás vállalkozónak nincs könyvelője, akkor úgy kell neki a Számlázz.hu autokata szolgáltatása, mint egy falat kenyér. De ez nem fogja kiváltani a könyvelőt. Sokkal üdvösebbnek találnám, ha a magyar könyvelői közösség, a magyar könyvelői szakértői gárda ismerné fel, hogyan tudja digitális eszközökkel sokkal jobban kiszolgálni akár a katás, de a teljes vállalkozói réteget.
Nem akarok megbántani senkit, arról sincs statisztikám, hogy milyen mértékűek és számosságúak az adóhatóság felől a szankciók a katás vállalkozókkal szemben. De az a katás vállalkozó, aki könyvelés nélkül és mondjuk egy digitális asszisztens, autokata szolgáltatás nélkül vállalkozik…. Hát van ez a vicc, hogy nem vak ez a ló, hanem bátor. Tényleg nem szeretnék senkit megbántani, de én ezt veszélyes dolognak tartom. Tehát katás vállalkozóként működni és üzemelni könyvelő és digitális asszisztens nélkül, ez nagyon meredek dolog.
Én magam nem síelek, de ez egy picit olyan mint elmenni síelni biztosítás nélkül. Lehet, hogy ne esem el, és nem lesz semmi bajom, de szerintem alap, hogy ha valaki elmegy síelni, köt biztosítást. Ehhez hasonlít az, hogy egy katás vállalkozónak kell-e könyvelő, vagy nem kell.

B. Zs.: Kell, szerintem ebben egy is értünk, hiszen annyira szerteágazóak a szabályok. 2013-ban, amikor ezt bevezették, akkor még a könyvelők is nagyon sokszor hibáztak, sőt nemcsak a könyvelők, a vállalkozók is. Előfordul, hogy a vállalkozó a könyvelőre hárítja, hogy azért lépte túl a keretet, mert a könyvelő nem szólt. Ez egy nagyon nehéz kérdés.
Picit kanyarodjunk vissza a könyvelő-vállalkozó-szoftver háromszögre! Ennek az lenne a lényege, hogy mindkettőjük munkáját, és a köztük lévő kapcsolatot, a köztük zajló kommunikációt megkönnyítse, aminek arra kell koncentrálnia, hogy a vállalkozást fejlesztik, és nem a rabszolgamunkát végzik. Így az a könyvelő, aki felméri, hogy erre szüksége van, a vállalkozó munkáját is megkönnyíti. Tudom, hogy nem szereted ezt a szót, de mégiscsak előrefelé menekül és előrefelé gondolkodik az illető, mert lehet, hogy nem szűnik meg a könyvelői szakma (bár igen, olvasunk ilyen cikkeket), de nem a könyvelő adatrögzítői munkája lesz a FEOR legelső pontja, hanem a szakmai tudás, a számviteli és más ismeretekkel rendelkező szakember, aki már most felméri ennek az igényét. Abban kell egy szoftvernek szerepet szánni, hogy a könyvelő és a vállalkozó közötti kapcsolat, a közöttük lévő kommunikáció ezeket keresztül folytatódjon.

S. L.: Minden szavaddal egyetértek. A menekülés szót is elfogadom egyébként. Régen nagyon sok vállalkozó szállított terhet lovakkal, és egy ideig párhuzamosan ment a kettő, de ezek mára kihaltak.

Teljesen biztos vagyok benne, hogy a könyvelői munkának az a része, ami manuális adatrögzítő rabszolgamunka, fokozatosan vissza fog szorulni. Azok a könyvelők lesznek a győztesek, vagy azok fognak magas színvonalon működni, és 5-10 éves távlatban azok fognak megmaradni, akik ezt felismerik, és szoftverek segítségével tudnak dolgozni, és tartani a kapcsolatot a vállalkozókkal, az ügyfeleikkel.

Lesznek még nyomtatóink?

B. Zs.: Tehát ma már ez létező technika, működő modell, hogy a szoftvert ilyen szinten vesszük igénybe. A beszélgetésünk vége felé engem nagyon érdekelne az, hogy szerinted hova fog még mindez fejlődni? Nem olyan nagyon régen történt, hogy könyvvizsgáltam egy céget (a beszámolók közzétételének első egy-két évében volt, tehát már elektronikusan kellett közzétenni a beszámolót), amit egy nagyon-nagyon kedves, idősebb könyvelő néni könyvelte. Amikor a beszámolót véglegesítettük, panaszkodott, hogy vonattal jött be Fótról, és hú de nehéz volt, mert behozta az írógépét, hogy megírjuk… Én azt hittem, megsemmisülök ott helyben, mert én írógépet legutoljára a közgazdasági szakközépiskolában láttam, ahol megtanultam gépelni. Természetesen ő ma már nem könyvel, nem azért, mert nem tudna, de jól megérdemelt nyugdíjas éveit éli, de biztos, hogy ma még nagyon-nagyon sokan el vannak maradva időben, hogy ezt utolérjék. De aki most már itt tart, nekik is van fejlődés.
Ti mit gondoltok, lesznek még számítógépeink, lesznek még nyomtatóink? Mi az, amit a könyvelőknek tudomásul kell venniük, és amiben saját magukat kell fejleszteni, hogy lépést tudjanak tartani?

S. L.: Persze, kicsit ha nem is beugratós, de számomra veszélyes kérdés, mert tudom, hogy ezt a digitális hanganyagot vissza lehet majd hallgatni. Lehet, hogy majd 5 év múlva kacagunk, hogy “Úúrirsten…!” De az én véleményem erről az, hogy meg fog változni a gondolkodásmódunk. A könyvelők esetében ez azt jelenti, hogy minden információ elektronikusan fog mozogni, és automatikusan. Amikor kibocsát egy számlát a vállalkozó, az elektronikusan meg fog jelenni mind a vevő bejövő számlái között, mind a Számlázz.hu-nál esetleg a kimenő számláknál automatikusan be fog menni a könyvelőrendszerbe. Ott nagy részük le fog könyvelődni automatikusan, kisebbik részüket szakértelemmel kell majd lekönyvelni (tárgyi eszközök, stb.). Nyilván kontrollálni kell az egész folyamatot. Ugyanígy össze lesz integrálva a rendszer bankokkal, tehát ha megérkezik az átutalás, ez az információ bejön a számlázási fiókba, “összepárosodik” a számlával, részteljesítés esetén is, és az adott információ megy tovább a könyvelési rendszerek felé. Ezek körül az adatbázisok körül lesz egy csomó értéknövelt szolgáltatás, ami segíti a vállalkozót is, és a könyvelőt is. Azt, hogy milyen struktúrában, milyen rendszerességgel, milyen információkat akar kapni a vállalkozó, például likviditásról, ezek mind azonnal rendelkezésünkre fognak állni.
Egy folyamatnak vagyunk a közepén, ahogy én látom. A gondolkodásmódunk arról, hogy “az ügyfelem, a vállalkozó eljön hozzám a Skála-szatyorral, és benne vannak a papírok”, át kell álljon arra, hogy minden azonnal működik, automatikusan, és elektronikusan. Régen leveleztünk, ugye? Írtuk a papírleveleket, boríték, enyv, nyál, meg ilyenek… Ma már ez nem így működik. Megváltozott a gondolkodásmódunk, radikálisan. És ez nem rég volt, amúgy!

Tökéletesen elkerülhetetlen, hogy a jövőben elektronikusan fognak zajlani ezek a folyamatok. Nem holnap, nem holnapután, hanem fokozatosan, néhány év alatt. Öt év múlva, én azt gondolom, Magyarországon is teljesen máshogy fognak működni a könyveléshez, pénzügyhöz kapcsolódó folyamatok, mint ma. És lehet, hogy szerénytelennek tűnök, de a Számlázz.hu ebben első számú megoldásszállító ma Magyarországon mind a könyvelők, mind pedig a vállalkozók felé.

B. Zs.: Szerinted a vállalkozóknak az informatikai képzettsége vagy jártassága mennyire van rendjén ahhoz a fejlődési folyamathoz, ami most zaljik?

Irgum-burgum, könyvelők!

S. L.: Nagyon jó kérdés. Egy furcsa kettősséget tapasztalok. Könnyű lenne azt mondani, hogy ejnye-bejnye, irgum-burgum, könyvelők… De nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy minden könyvelőnek okostelefonja van. Esküszöm, hogy Facebook-oznak, és a weben vásárolnak, az unokának játékot, vagy kaját rendelnek. Tehát ott van már a könyvelőkben a digitális készség és működés, és a privát életükben már átlépték a küszöböt, már használják (Facebook, Messenger, talán Instagram), de valahogy még nem szivárgott át a munkájukba.

B. Zs.: Mintha ott lenne egy korlát? Mintha valami akadályozná őket?

S. L.: Nem értek a pszichológiához, nem tudom, hogy mi ez, de észrevettem ezt a kettősséget. Miután a könyvelők többsége egyáltalán nem digitális analfabéta, ha az okostelefonjukat nézzük, óhatatlan, hogy ez az fejlődés, ez az innováció az ő fejükben és életükben is átlépjen majd a munkájuk területére is. Ettől egy szikrányit sem félek.

B. Zs.: Tehát nem gondoljuk azt, hogy alapvető képzéseken kéne átesniük, de mindenképpen nyitottnak kell lenniük az újdonságokra, meg a programokra. Mi is próbálkozunk a saját kis csoportjainkban egy-egy excel-trükköt megmutatni. Ma már talán az iskolában is tanítják az excelt, de a könyvelőknek, akik az iskolában ilyet még nem tanultak, mindenképp tapasztalatból, a gyakorlatban kell fejleszteniük ezt a tudást.

S. L.: Kell fejleszteni ezt a tudást, de azért itt megemlítem, hogy ezen a területen van felelőssége a szoftverfejlesztőknek is. Mert

a szoftvernek is olyannak kell lennie, hogy ne kelljen pilótavizsga a használatához.

Megint mondhatom talán szerénytelenül, hogy a Számlázz.hu ebben élen jár, hiszen ha 115 ezer vállalkozó használja a Számlázz.hu-t, akkor az egy olyan termék, amit nem kell megtanulni használni. Nyugodtan leül a kézműves fülbevaló-készítő, a vak masszőr akár, bármelyik könyvelő, és tudja használni a szoftvert. De itt magas a szoftverfejlesztő cégek felelőssége, hogy olyan szoftvereket fejlesszenek, amiket bárki képzés nélkül tud használni. De az oktatás, a tanulás, fejlődés alap, a nyitottság elengedhetetlen. Akik ebben jók, azok lesznek a győztesek, azok lesznek a jövő sztárkönyvelői, az igazán sikeres könyvelői vállalkozók.

B. Zs.: És ez a jövő lehet, hogy olyan nagyon nincs is messze.

Nyakunkon a jövő

S. L.: Egészen biztos vagyok abban, hogy nincs messze. Ez a jövő nem az unokáink ideje, hanem itt van a nyakunkon. Sőt már elkezdődött, ahogy felsoroltam a Számlázz.hu egy csomó innovatív szolgáltatását. Ezek elérhetők bárki részére, és rengetegen használják is.

B. Zs.: Borzasztó izgalmas volt, amiket mondtál, köszönjük szépen ezt az eszmefuttatást. Gyakorlatliag eljutottunk a számlanyomtatványoktól egészen odáig, hogy valószínűleg már papírunk sem lesz néhány év múlva, mert minden elektronikusan fog menni. Ennek az útnak a közepén járunk. Azt gondolom, leszögezhetjük, hogy a könyvelői szakma nem fog megszűnni, de a könyvelőknek fel kell mérniük, hogy a szaktudásukat kell kamatoztatniuk, és a lehető legkevesebbet kell az adminisztrációval foglalkozniuk. Mert ez a jövő, és ennek megfelelően kell a programjaikat választani: akár a számlázóprogramjukat, akár a könyvelőprogramokat, amik az ő munkájukat, meg a vállalkozók munkáját segíti. Nagyon köszönjük a sok hasznos tanácsot, köszönjük a beszélgetést!

S. L.: Én is köszönöm a beszélgetést!

  • Ha lemaradtál volna az elejéről, ide kattints az interjú első és a második részéért!
  • Kövess minket Facebook-on, hogy soha többet ne maradj le a híreinkről!
  • Hát számlázni hogyan szoktál? És ügyfeleid? Kézzel, vagy online?