Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.12.29. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Vállalkozóként lehet, hogy kicsit zajos az év vége, de igyekszünk segíteni benne, hogy számláidat rendezetten hagyd hátra az óévben, és azok biztonságban archiválódva maradjanak meg a jövőben is. 🙂

No, de van egy olyan teendő, amit a Számlázz.hu rendszerében kell elvégezned akkor, ha #free csomagban vagy – csak és kizárólag akkor, szóval ha Te #start, #digital vagy #profi szolgáltatáscsomagot használsz, akkor nyugodtan zárd be ezt az ablakot. Ha viszont #free-t használsz, akkor feltétlen olvasd végig ezt a pár sort, mert téged is érint. 

Most mondunk néhány dolgot, ami elsőre kacifántosnak fog tűnni, de mire a végére érsz, nem lesz az, ígérjük: 

1. Évzárás MINDEN #free csomagot használó vállalkozónak 

Az első és legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy a Számlázz.hu-n belüli évzárás érint téged is, ha a #free csomagot használod. 

2. Mit jelent az évzárás? 

#free fiókodban mindig csak az adott tárgyév számláit látod, vagyis 2023-ban csak a 2023-as keltezésű bizonylatokat látod majd a rendszerben. Egészen addig azonban, amíg le nem zárod a 2022-es évedet, a 2022-es számlákat fogod látni a fiókodban, és az új évre nem tudsz számlát kiállítani.

3. Hol tudom intézni az évzárást? 

Számlázási fiókodban az Egyéb menüpont alatt a 2022-es év zárása gombbal tudod elvégezni a zárást, de figyelmeztetni fogunk akkor is, ha új számlát állítanál ki a 2023-es évre.  

4. Mi történik évzárás után? 

Ezt követően: 

  • Az évet lezárod, és csak a 2022-ben kiállított számláidat éred el korlátlanul.
  • Nem tudod majd újranyitni a lezárt évet.
  • 2022-es teljesítési dátummal továbbra is tudsz számlát kiállítani évzárás után.
  • 2022-es keltezésű számlát az azonnali NAV Online Számla adatszolgáltatás miatt évzárás előtt sincs lehetőség kiállítani.

5. Szükségem lenne évzárás után egy előző évi számlára. Mit lehet tenni? 

A számláid természetesen nem törlődnek, így két lehetőséged is van arra, hogy lásd a régebbi számláidat.

Az egyik opció, hogy egy egyszeri díj ellenében (bruttó 990 ft) elküldünk neked e-mailben egy linket, ahonnan 14 napig le tudod tölteni a választott lezárt év összes kimenő számláját egy pdf fájl formájában. Ezt a lehetőséget a Számla/Korábbi évek számlái menüpont alatt éred el.

Van viszont egy másik, tartósabb” megoldás is: ha valamelyik előfizetéses szolgáltatáscsomagunkat használod, akkor rád egyáltalán nem vonatkozik az évzárás – és ez visszamenőlegesen is igaz. Tehát, ha már lezártad a 2022-es évet, de előfizetsz például a #start csomagunkra, akkor 

  • látni fogod az előző év számláit is
  • tudod sztornózni és helyesbíteni is a korábbi számlákat, és
  • ha megtartod az előfizetésed, a jövőben egyáltalán nem kell foglalkoznod az évzárással. 

Ha a bejövő számládat, vagy az összes kimenő-bejövő számládat is szeretnéd elérni a Számlaverzumban, akkor válaszd a #profi csomagunkat. Előfizetéshez kattints ide.

Szóval semmi pánik: ha #free felhasználó vagy, már mindent tudsz, és mindenre van megoldás – ha pedig ettől a kicsi nyűgtől is szeretnél megszabadulni, akkor nézz szét a többi szolgáltatáscsomagunk között!