Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.01.12. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FRISSÍTÉS: A cikket 2021. január 12-én frissítettük.

Az online számlázás éve

Nem túlzás azt állítani, hogy valószínűleg idén is rengeteg vállalkozó tér majd át a kézi számlatömbről az online számlázásra. Ennek két nagyon gyakorlati oka van: 

  • Törvényváltozás: a NAV által megkövetelt online számlajelentés kiterjesztése két lépésben, 2020. július 1-től, illetve 2021. január 4-től.
  • Az online számlázás előnyei: a NAV-álló online számlázók (például a Számlázz.hu ;-)) nyújtotta gyakorlati előnyök a kézi számlával szemben. 

Nézzük csak, mit jelent a számlajelentési kötelezettség változása a gyakorlatban!

  1. Az első nagy változás nyáron jön: a tavaly elfogadott törvénymódosítás révén 2020. július 1-től eltörlik a 100 000 forintos jelentési értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy onnantól az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Eddig ugyebár elég volt a 100 000 forint feletti áfatartalmú számlákat jelenteni, de július 1-től már az összes, vállalkozások számára kiállított számlát jelenteni kell. Olyan adózókra is vonatkozik majd az online számlajelentési kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó és/vagy áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.
  2. Jövő évtől, egész konkrétan 2021. január 4-től pedig már mindegyik belföldi teljesítési helyű számlát jelenteni kell – ez azokra a számlákra is vonatkozik, amelyeknél természetes személy a vevő. A NAV március 31-ig türelmi időszakot hirdetett, vagyis eddig a dátumig nem szankcionálja, ha nem történik a számlákról adatszolgáltatás. A Számlázz.hu nem várja meg ezt a dátumot, már január 15-től az új szabályok szerint történik az adatszolgáltatás a rendszerből kiállított számlák esetében. 
  3. A fenti intézkedések miatt a NAV jövő évtől már képes lehet áfabevallás-tervezetet készíteni az adóalanyok számára, így nem csak a gazdaság “tisztul”, hanem az adminisztrációs folyamatok is hatékonyabbá, egyszerűbbé válhatnak.

További infó a NAV kapcsán, hogy a 2.0-ás számlabejelentő interfészre való átállás időpontja jelen állás szerint 2020. április 1. 00:00 óra. Ettől az időponttól kezdődően a korábbi verzióval nem teljesíthető adatszolgáltatás. Nos, a Számlázz.hu készen áll a változásra, nektek pedig semmi teendőtök ezzel kapcsolatban: ugyanolyan gördülékenyen számlázhattok majd, mint eddig is. 

A törvény egy dolog, de miért jobb a gyakorlatban online számlázni, mint a számlatömbbel bíbelődni?

  • Időspórolás és hatékonyság: ugyan nem kizárt, hogy továbbra kéziszámláznál majd, de mivel amúgy is jelentened kell a számláidat a NAV felé, időpazarló megoldás újabb számlatömböt vásárolni, ezután kézzel kiállítani a számlákat, majd ugyanazokat a számlákat még online is jelenteni. (Még elolvasni is bonyolult, nemdebár?) Egy online számlázóval mindez megy, mint a karikacsapás: számításaink szerint a számlatömb megvételétől az első számlád vevőhöz való beérkezéséig 127x annyi idő kell, mint a Számlázz.hu online regisztrációtól az első online számlád beérkezéséig. Számlázz.hu fiókod nem tudod otthon hagyni és nem keveredik el, a hibák és rontott számlák javítása is sokkal egyszerűbb online. Miért ne foglalkoznál inkább a felszabaduló idődben vállalkozásod vagy civil szervezeted sikerével (vagy épp pihenéssel)?
  • Fenntarthatóság és környezetvédelem: ha papír- és tintamentesen számlázol, egyúttal a környezetért is teszel. Sokat hallani a klímaváltozásról, és a magunk szintjén bizony mindannyian hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez. Ha digitalizáltan, online számlázol, te is véded a környezetet és hozzájárulsz a fenntartható fejlődéshez. 

Sok számlázó van a piacon, de nem mindegy, melyiket használod – miért épp a Számlázz.hu?

  • A Számlázz.hu 15 éve mutatta be mindig NAV-álló online számlázási megoldását; mostanra (2020. január közepi állapot) már több mint 170 000 regisztrált felhasználó választott minket és veletek együtt fejlesztettük szolgáltatásainkat. Felhasználóink az elmúlt másfél évtizedben már több mint 74 000 000 számlát állítottak ki velünk. 
  • A Számlázz.hu nem csupán egy megbízható, mindig és mindenhonnan elérhető, online fizetési lehetőséget is kínáló felhőalapú online számlázó, hanem teljes digitális vállalkozói ökoszisztémát kínál. Néhány példa a Számlázz.hu-hoz kapcsolódó lehetőségek közül: 

Szolgáltatáscsomagjainkról egy összehasonlító táblázatban olvashatsz. Ha bármire kíváncsi lennél a Számlázz.hu használatával, funkcióival kapcsolatban, blogunkban minden fontos információt megtalálsz.

Amennyiben további kérdéseid lennének, ügyfélszolgálatunk szívesen segít, hogy 2020 számodra is a vállalkozói sikerek és az online számlázás éve legyen! 😉